forked from em/receptty.org
1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Smetanová hlíva s parmezánem a vejcem" date = 2025-02-10 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "2" time = "15" +++
Ingredience | |
---|---|
Hlíva | 200 g |
Máslo | 1 vrchovatá lžíce |
Parmezán, strouhaný | 1 hrst |
Smetana | az 100 ml |
Vejce | 3 ks |
Pažitka nebo petržel | 2 lžíce |
Sůl | |
Pepř, čerstvě mletý |
- Hlívu pokrájíme na menší kousky.
- Máslo vložíme do rendlíku se dnem dostatečně širokým, aby se tam pohodlně opekla všechna hlíva.
- Na mírném plameni za občasného míchání opékáme hlívu. Za chvíli začne pouštet tekutinu.
- Po chvíli, když už tam moc tekutiny nebude, přisypeme parmezána ztlumíme plamen. Promícháváme a necháme sýr roztéct.
- Mezitím si v misce nebo hrnečku rozmicháme vidličkou vejce.
- Když už to vypadá, že se parmezán začne připékat, přilijeme asi polovinu smetany a mícháme, aby se vytvořila omáčkoidní tekutina.
- Poté přilijeme vejce, vezmeme stěrku a promícháváme.
- Pokud máme náhodou pažitku z mrazáku, přisypeme již teď, ať se stihne ohřát. Čerstvá stačí až na konci.
- Směs by měla mít krémovou strukturu, neměla by být příliš tekutá (necháme ještě chvíli v rendlíčku) ani příliš tuhá (přilijeme trochu smetany, zamícháme, případně opakujeme). Řekněme, že by nám směs neměla utéct z chleba, pokud bychom ji na chléb nandali.
- Osolíme, opepříme a podáváme ihned, ideálně s čerstvým pečivem.