1.6 KiB

+++ title = "Smetanová hlíva s parmezánem a vejcem" date = 2025-02-10 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]

[extra] portions = "2" time = "15" +++

Ingredience
Hlíva 200 g
Máslo 1 vrchovatá lžíce
Parmezán, strouhaný 1 hrst
Smetana az 100 ml
Vejce 3 ks
Pažitka nebo petržel 2 lžíce
Sůl
Pepř, čerstvě mletý
  1. Hlívu pokrájíme na menší kousky.
  2. Máslo vložíme do rendlíku se dnem dostatečně širokým, aby se tam pohodlně opekla všechna hlíva.
  3. Na mírném plameni za občasného míchání opékáme hlívu. Za chvíli začne pouštet tekutinu.
  4. Po chvíli, když už tam moc tekutiny nebude, přisypeme parmezána ztlumíme plamen. Promícháváme a necháme sýr roztéct.
  5. Mezitím si v misce nebo hrnečku rozmicháme vidličkou vejce.
  6. Když už to vypadá, že se parmezán začne připékat, přilijeme asi polovinu smetany a mícháme, aby se vytvořila omáčkoidní tekutina.
  7. Poté přilijeme vejce, vezmeme stěrku a promícháváme.
  8. Pokud máme náhodou pažitku z mrazáku, přisypeme již teď, ať se stihne ohřát. Čerstvá stačí až na konci.
  9. Směs by měla mít krémovou strukturu, neměla by být příliš tekutá (necháme ještě chvíli v rendlíčku) ani příliš tuhá (přilijeme trochu smetany, zamícháme, případně opakujeme). Řekněme, že by nám směs neměla utéct z chleba, pokud bychom ji na chléb nandali.
  10. Osolíme, opepříme a podáváme ihned, ideálně s čerstvým pečivem.