forked from em/receptty.org
1.7 KiB
1.7 KiB
+++ title = "Závin se slanou náplní" date = 2020-05-03 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["přílohy", "pečivo"] tagy = ["levné", "pečené", "vegetarian"]
[extra] portions = "8" time = "120" source = "Pinterest" +++
Těsto | |
---|---|
Vlažné mléko | 300 ml |
Cukr | 1 lžička |
Čersté droždí | 15 g |
Hladká mouka | 200 g |
Chlebová pšeničná mouka | 140 g |
Olivový olej | 2 lžíce |
Náplň | |
---|---|
Bazalkové pesto | 2-3 lžíce |
Česnekové pesto | 2 lžíce |
Mozzarella/Balkánský sýr | 100 g |
- V 1/3 mléka rozmícháme cukr a droždí a necháme 10 minut nabobtnat.
- V míse smícháme mouky, sůl a zbylé mléko. Poté přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto. Je možné, že bude potřeba přilít buď trochu mléka anebo trochu mouky. Každá mouka vstřebává jiný poměr tekutiny.
- Vytvarujeme bochánek, vložíme do mísy a zalijeme olivovým olejem. Obalíme v něm bochánek a mísu přikryjeme. Necháme kynout 60 minut.
- Mezitím si můžeme smíchat obě pesta a nastrouhaný sýr. Případně dochutíme a zatím uložíme do lednice.
- Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme na placku.
- Tu potřeme pestovou směsí a po delší straně zabalíme do závinu.
- Závin podélně rozřízneme až téměř do konce.
- Nohy přes sebe překládáme a vždy upravíme překlad tak, aby byla směs směrem nahoru.
- Díky překladům vytvoříme jakýsi pletenec. Vložíme ho do zapékací mísy nebo srnčího hřbetu a necháme 15 minut uležet.
- Troubu si předehřejeme na 180° a vložíme závin. Pečeme 25-30 minut.
- Před krájením necháme aspoň 20 minut vychladnout.
Tipy
- Náplň můžeme obměňovat dle chuti.