forked from em/receptty.org
1.8 KiB
1.8 KiB
+++ title = "Polévka z pečeného česneku a červené řepy" date = 2022-10-15 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "4" time = "40" source = "časopis Albert" +++
Polévka | |
---|---|
Česnek | 15 stroužků |
Cibule | 1 ks |
Olivový olej | 30 ml |
Voda | 500 ml |
Zeleninový bujon | 1 kostka |
Řepa, předvařená | 200 g |
Zakysaná smetana | 1 kelímek |
Sůl | |
Pepř |
Na podávání | |
---|---|
Ciabatta | 1 ks |
Olivový olej | |
Rozmarýn, čerstvý | 1 snítka |
- Plech si vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200°C.
- Stroužky česneku a cibuli oloupeme. 6 stroužků si dáme stranou, zbytek stroužků a cibuli rozložíme na připravený plech. Pokapeme olivovým olejem, promícháme a dáme péct na 15 minut.
- Vodu uvaříme ve varné konvici, nalijeme do odměrky a rozpustíme v ní kostku bujonu.
- Mezitím si můžeme připravit krutonky - ciabattu nakrájíme na kostičky, na pánvi si rozpálíme olivový olej a krutonky společně s celými zbylými stroužky česneku orestujeme. Dle chuti osolíme, opepříme a dáme do misky stranou.
- Připravíme si stolní mixér, upečenou zeleninu do něj přendáme, přilijeme připravenou vodu s bujonem a rozmixujeme.
- Poté přidáme ještě 80 g zakysané smetany, trochu soli, pepře a znovu promixujeme.
- Polévku podáváme ozdobenou zbylou zakysanou smetanou, krutonky, opečeným česnekem a čerstvým rozmarýnem.
Tipy
- Druhou možností je vodu ohřát v hrnci, přidat bujon, k tomu upečenou zeleninu a rozmixovat ručním mixérem. Dále postupujeme stejně.
- Namísto ciabatty můžeme použít rohlíky, housky, chléb či jiné pečivo. A to jak čerstvé, tak i starší kousky.
- Ke krutonkům můžeme přidat i najemno pokrájené bylinky pro výraznější chuť.