receptty.org/content/polevka-z-peceneho-cesneku-a-repy/index.md
2022-10-15 22:48:49 +02:00

1.8 KiB

+++ title = "Polévka z pečeného česneku a červené řepy" date = 2022-10-15 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]

[extra] portions = "4" time = "40" source = "časopis Albert" +++

Polévka
Česnek 15 stroužků
Cibule 1 ks
Olivový olej 30 ml
Voda 500 ml
Zeleninový bujon 1 kostka
Řepa, předvařená 200 g
Zakysaná smetana 1 kelímek
Sůl
Pepř
Na podávání
Ciabatta 1 ks
Olivový olej
Rozmarýn, čerstvý 1 snítka
  1. Plech si vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200°C.
  2. Stroužky česneku a cibuli oloupeme. 6 stroužků si dáme stranou, zbytek stroužků a cibuli rozložíme na připravený plech. Pokapeme olivovým olejem, promícháme a dáme péct na 15 minut.
  3. Vodu uvaříme ve varné konvici, nalijeme do odměrky a rozpustíme v ní kostku bujonu.
  4. Mezitím si můžeme připravit krutonky - ciabattu nakrájíme na kostičky, na pánvi si rozpálíme olivový olej a krutonky společně s celými zbylými stroužky česneku orestujeme. Dle chuti osolíme, opepříme a dáme do misky stranou.
  5. Připravíme si stolní mixér, upečenou zeleninu do něj přendáme, přilijeme připravenou vodu s bujonem a rozmixujeme.
  6. Poté přidáme ještě 80 g zakysané smetany, trochu soli, pepře a znovu promixujeme.
  7. Polévku podáváme ozdobenou zbylou zakysanou smetanou, krutonky, opečeným česnekem a čerstvým rozmarýnem.

Tipy

  • Druhou možností je vodu ohřát v hrnci, přidat bujon, k tomu upečenou zeleninu a rozmixovat ručním mixérem. Dále postupujeme stejně.
  • Namísto ciabatty můžeme použít rohlíky, housky, chléb či jiné pečivo. A to jak čerstvé, tak i starší kousky.
  • Ke krutonkům můžeme přidat i najemno pokrájené bylinky pro výraznější chuť.