forked from em/receptty.org
2.2 KiB
2.2 KiB
+++ title = "Pečené kapustové karbanátky" date = 2020-04-02 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["levné", "snadné"]
[extra] portions = "4" time = "60" source = "Kuchařka Levně a chutně" +++
Ingredience | |
---|---|
Kapusta | 400 g |
Cibule | 1 ks |
Máslo | 1 vrchovatá lžíce |
Houska | 2 ks |
Mléko | 50-100 ml |
Anglická slanina | 100 g |
Vejce | 2 ks |
Česnek | 1 stroužek |
Sůl | |
Pepř | |
Strouhanka | 100 g |
- Kapustu očistíme, rozebereme na kousky a vložíme do vroucí vody změknout. Bude to trvat cca 10 minut.
- Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli na drobné kostičky. Česnek oloupeme.
- Na menší pánvi rozpustíme máslo a přisypeme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Poté stáhneme z plotny.
- Housky si nakrájíme na kostičky, vložíme do menší misky a zalijeme mlékem. Mléko přiléváme postupně, protože nám bude stačit, když se housky nasáknou, nemusí v mléku plavat. Takže trochu mléka a promícháme, zase mléko a promícháme.
- Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a vložíme do misky.
- Ke slanině přidáme vychladlou cibuli, a vyždímané housky. Dále vejce, sůl, pepř, prolisovaným česnekem a promícháme.
- V tuto chvíli by mohla být kapusta změklá, takže ji scedíme, propláchneme studenou vodou a zbavíme co nejvíce vody.
- Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
- Přidáme ji ke směsi do misky a promícháme. Dle potřeby přidáváme po troše strouhanky a mícháme. Směs musí mít takovou strukturu, aby se z ní daly tvarovat placičky. Ty tvarujeme navlhčenýma rukama.
- Vytvarovanou placičku obalíme ve strouhance a pokládáme na plech. Z obou stran postříkáme olejem ve spreji (nebo potřeme trochou oleje pomocí peroutky) a vložíme do trouby na 20-30 minut. V polovině pečení otočíme.
- Podávat můžeme s vařeným bramborem či bramborovou kaší a jednoduchým zeleninovým salátkem nebo domacími naloženými okurkami.
Tipy
- Karbanátky můžeme i smažit na oleji. Před obalením ve strouhance karbanátek ještě obalíme v rozšlehaném vejci, poté ve strouhance a dáme dozlatova smažit do rozpáleného oleje. Přebytečný tuk odsajeme obrouskem.