forked from em/receptty.org
2.2 KiB
2.2 KiB
+++ title = "Losos teriyaki se zeleninou" date = 2023-08-10 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "ryby", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra] portions = "2" time = "25" +++
Ingredience | |
---|---|
Losos filet | 250 g |
Teriyaki omáčka | 4 lžíce |
Brokolice | 120 g |
Paprika, červená | 1 ks |
Žampiony | 130 g |
Česnek | 3 stroužky |
Olej | 2 - 4 lžíce |
Koření na čínu | 1 lžička |
Květákokvá rýže | 200 g |
Sezamová semínka | na ozdobu |
- Losoa očistíme, zbavíme kůže, omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější proužky. Dáme do misky, zalijeme 2 lžícemi teriyaki omáčky a zatím odložíme stranou.
- Brokolici pokrájíme na menší růžičky.
- Papriku vyčistíme a pokrájíme na tenké proužky.
- Žampiony otřeme vlhkým papírovým ubrouskem a překrájíme na poloviny.
- Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje, rozpálíme a vsypeme brokolici, papriku a žampiony. Chvíli smažíme a mícháme, poté posypeme kořením na čínu a za chvíli přisypeme květákovou rýži a znovu promícháme. Pokud bude potřeba, přilijeme ještě olej.
- Až budou žampiony zlatavé, tak přisypeme plátky česneku, zalijeme zbylými 2 lžícemi teriyaki omáčky a opět promícháme.
- Zeleninu odhrneme do krajů a do pánve vyklopíme lososa z misky. Otáčíme, a až bude losos ze všech stran opečený, tak promícháme dohromady se zeleninou.
- Ještě pár minutek zahříváme a případně dochutíme teriyaki omáčkou.
- Podáváme posypané sezamovými semínky.
Tipy
- Květáková rýže je z květáku, který je rozmixovaný na malé kousky. Dá se koupit i mražená, jen potom odvážíme o něco více, jelikož je v balíčku voda.
- Pokud nechceme květákovou rýži můžeme ji nahradit klasickou rýží, rýžovými nudlemi, nudlemi soba nebo jinými druhy. V tom případě je jen potřeba mít tuto přílohu uvařenou předem a do pánve ji stačí přidat jako poslední a jen zamíchat a zahřát se zbytkem pokrmu.
- Zeleninu můžeme obměňovat dle svých chutí a aktuálních možností kuchyně. Taktéž je možné dát zeleniny více. Vše záleží jen na kuchaři.