receptty.org/content/losos-teriyaki-se-zeleninou/index.md

2.2 KiB

+++ title = "Losos teriyaki se zeleninou" date = 2023-08-10 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "ryby", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "2" time = "25" +++

Ingredience
Losos filet 250 g
Teriyaki omáčka 4 lžíce
Brokolice 120 g
Paprika, červená 1 ks
Žampiony 130 g
Česnek 3 stroužky
Olej 2 - 4 lžíce
Koření na čínu 1 lžička
Květákokvá rýže 200 g
Sezamová semínka na ozdobu
  1. Losoa očistíme, zbavíme kůže, omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější proužky. Dáme do misky, zalijeme 2 lžícemi teriyaki omáčky a zatím odložíme stranou.
  2. Brokolici pokrájíme na menší růžičky.
  3. Papriku vyčistíme a pokrájíme na tenké proužky.
  4. Žampiony otřeme vlhkým papírovým ubrouskem a překrájíme na poloviny.
  5. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  6. Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje, rozpálíme a vsypeme brokolici, papriku a žampiony. Chvíli smažíme a mícháme, poté posypeme kořením na čínu a za chvíli přisypeme květákovou rýži a znovu promícháme. Pokud bude potřeba, přilijeme ještě olej.
  7. Až budou žampiony zlatavé, tak přisypeme plátky česneku, zalijeme zbylými 2 lžícemi teriyaki omáčky a opět promícháme.
  8. Zeleninu odhrneme do krajů a do pánve vyklopíme lososa z misky. Otáčíme, a až bude losos ze všech stran opečený, tak promícháme dohromady se zeleninou.
  9. Ještě pár minutek zahříváme a případně dochutíme teriyaki omáčkou.
  10. Podáváme posypané sezamovými semínky.

Tipy

  • Květáková rýže je z květáku, který je rozmixovaný na malé kousky. Dá se koupit i mražená, jen potom odvážíme o něco více, jelikož je v balíčku voda.
  • Pokud nechceme květákovou rýži můžeme ji nahradit klasickou rýží, rýžovými nudlemi, nudlemi soba nebo jinými druhy. V tom případě je jen potřeba mít tuto přílohu uvařenou předem a do pánve ji stačí přidat jako poslední a jen zamíchat a zahřát se zbytkem pokrmu.
  • Zeleninu můžeme obměňovat dle svých chutí a aktuálních možností kuchyně. Taktéž je možné dát zeleniny více. Vše záleží jen na kuchaři.