forked from em/receptty.org
1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Lišková omáčka" date = 2023-08-05 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["přílohy"] tagy = ["bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "2" time = "20" +++
Tato smetanová omáčka se svou jemností skvěle hodí téměř k čemukoli - k těstovinám, panence, pečenému kuřeti, steaku atp. Jako přílohu je možné zvolit třeba fazolky, brambory na různé způsoby, celerové nebo pastiňákové pyré atd. Fantazii se meze nekladou.
Ingredience | |
---|---|
Šalotka | 2 ks |
Česnek | 2 stroužky |
Ghí nebo máslo | 1 lžíce |
Lišky | 200 g |
Sůl | |
Pepř | |
Paprika sladká, mletá | 1/2 lžičky |
Chilli (volitelné) | 1 špetka |
Vývar | 100 ml |
Smetana ke šlehání | 250 g |
Parmezán | 100 g |
- Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky (volitelně můžeme překrojit napůl). Lišky očistíme od případné hlíny vlhčeným kuchyňským ubrouskem a pokrájíme na větší kusy.
- Na pánvi rozehřejeme ghí a na středním plameni dáme osmahnout cibulku na 3-4 minutky.
- Přidáme česnek a necháme osmahnout asi minutku.
- Přisypeme pokrájené lišky, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, případně troškou chilli a opékáme.
- Po chvíli podlijeme vývarem, přivedeme k varu a necháme vývar zredukovat na třetinu.
- Zalijeme smetanou, občas zamícháme a pár minut povaříme.
- Aby omáčka nebyla příliš tekutá, přidáme do ní trochu parmezánu - trochu nasypeme, zamícháme, chvilku počkáme a pokud bude konzistence stále příliš tekutá, zopakujeme přisypání.
- Dle chuti dokořeníme a můžeme podávat.