receptty.org/content/liskova-omacka/index.md

1.6 KiB

+++ title = "Lišková omáčka" date = 2023-08-05 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["přílohy"] tagy = ["bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]

[extra] portions = "2" time = "20" +++

Tato smetanová omáčka se svou jemností skvěle hodí téměř k čemukoli - k těstovinám, panence, pečenému kuřeti, steaku atp. Jako přílohu je možné zvolit třeba fazolky, brambory na různé způsoby, celerové nebo pastiňákové pyré atd. Fantazii se meze nekladou.

Ingredience
Šalotka 2 ks
Česnek 2 stroužky
Ghí nebo máslo 1 lžíce
Lišky 200 g
Sůl
Pepř
Paprika sladká, mletá 1/2 lžičky
Chilli (volitelné) 1 špetka
Vývar 100 ml
Smetana ke šlehání 250 g
Parmezán 100 g
  1. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky (volitelně můžeme překrojit napůl). Lišky očistíme od případné hlíny vlhčeným kuchyňským ubrouskem a pokrájíme na větší kusy.
  2. Na pánvi rozehřejeme ghí a na středním plameni dáme osmahnout cibulku na 3-4 minutky.
  3. Přidáme česnek a necháme osmahnout asi minutku.
  4. Přisypeme pokrájené lišky, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, případně troškou chilli a opékáme.
  5. Po chvíli podlijeme vývarem, přivedeme k varu a necháme vývar zredukovat na třetinu.
  6. Zalijeme smetanou, občas zamícháme a pár minut povaříme.
  7. Aby omáčka nebyla příliš tekutá, přidáme do ní trochu parmezánu - trochu nasypeme, zamícháme, chvilku počkáme a pokud bude konzistence stále příliš tekutá, zopakujeme přisypání.
  8. Dle chuti dokořeníme a můžeme podávat.