forked from em/receptty.org
1.7 KiB
1.7 KiB
+++ title = "Bagetky s olivami" date = 2021-03-04 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["bezlaktózové", "levné", "pečené", "vegetarian"]
[extra] portions = "6 bagetek" time = "15 min + kynutí 60 min + pečení 20" +++
Ingredience | |
---|---|
Droždí sušené | 1 sáček |
Cukr | 1 lžička |
Polohrubá mouka | 500 g |
Sůl | 2 lžičky |
Vlažná voda | 250 ml |
Olivový olej | 3 lžíce + na potření |
Olivy černé / zelené, vypeckované | 100 g |
Tymián | 1 špetka + posyp |
- Droždí smícháme s cukrem a 100g mouky. Zalijeme 100 ml vlažné vody, promícháme a necháme 15 minut odpočinout, aby vzešel kvásek.
- Mezitím si do větší mísy připravíme zbylou mouku, kterou promícháme se solí.
- K mouce přilijeme kvásek, zbylých 150 ml vlažné vody a olivový olej.
- Vypracujeme hladké a nelepivé těsto.
- V teple necháme kynout 60 minut.
- Mezitím si olivy scedíme (většinou jsou v nálevu) a pokrájíme nadrobno.
- Připravíme si plech s pečícím papírem.
- Do vykynutého těsta přidáme tymián, olivy a opět promícháme.
- Těsto rozdělíme na 6 dílů a vytvoříme z nich válečky - bagetky.
- Potřeme (nebo potříkáme) olivovým olejem a dáme kynout na dalších 20-30 minut.
- Troubu si předehřejeme na 200°C.
- Vykynuté bagetky znovu potřeme nebo potříkáme olejem, můžeme posypat tymiánem a pečeme po dobu 15-20 minut.
- Po vyndání z trouby necháme 10 minut vychladnout.
Tipy
- Namísto tymiánu můžeme použít italské bylinky.
- Kromě šesti bagetek můžeme z těsta vytvořit 10-15 kuliček. Budou menší, takže zkrátíme dobu pečení na 12-16 minut (dle potřeby upravíme).