forked from em/receptty.org
3.7 KiB
3.7 KiB
+++ title = "Arašídový cheesecake" date = 2023-07-25 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "12" time = "30 min + uležení min 300" source = "upraveno z knihy 365 nízkosacharidových receptů" +++
Korpus | |
---|---|
Máslo, rozpuštěné | 60 g |
Kakaový prášek | 45 g |
Čekankový sirup | 35 g |
Mandlová mouka | 200 g |
Náplň | |
---|---|
Čerstvý smetanový sýr | 650 g |
Arašídové máslo, jemné | 250 g |
Vanilkový lusk | dřeň z 1/2 kusu |
Březový cukr | 3 lžíce |
Smetana ke šlehání | 230 ml |
Čokoláda | |
---|---|
Máslo | 25 g |
Čokoláda, min 85% podílu kakaa | 25 g |
Březový cukr | 1 lžička |
- Připravíme si dortovou formu o průměru 26 cm a spodní část vyložíme papírem a stěny vymažeme máslem. Dort bude těžký a nepůjde jednoduše vyndat horem, proto doporučuji použít takovou dortovou formu, které můžete "odepnout" stěnovou část.
Korpus
- Do misky si dáme rozpuštěné máslo, přisypeme kakaový prášek, čekankový sirup a vymícháme dohladka.
- Přidáme polovinu mandlové mouky a promícháme. Až jsou suroviny spojené, přidáme druhou část a rukou prohněteme.
- Propojené těsto dáme do dortové formy a vtlačíme ho tak, aby se rozprostřelo po celém dně formy a ideálně i trochu po stěnách. Takto připravený korpus dáme stranou.
Náplň
- Mixérem vymícháme dohromady čerstvý sýr, arašídové máslo, dřeň z vanilkového lusku a jednu lžíci březového cukru.
- V jiné míse vyšleháme šlehačku se zbylým březovým cukrem.
- Arašídovou směs postupně a za stálého mixování zašleháváme do šlehačky. Dle chuti můžeme ještě přisladit, ale nemělo by být potřeba.
- Hotovou náplň přesuneme na korpus a rovnoměrně rozetřeme. Není potřeba roztírat až úplně ke stěnám. Doporučuji tam nechat trochu prostoru, aby se dort z formy dobře vyndaval.
Čokoláda
-
Ve vodní lázni rozpustíme máslo s hořkou čokoládou a bžezovým cukrem.
-
Čokoládovou polevu nalijeme, pocákáme či jinak naneseme na hotový dort. Pro umělecký dojem můžeme použít i zdobící sáček.
-
Dort vložíme do ledničky minimálně na 4 hodiny, ideálně přes noc.
Tipy
- Na náplň můžeme použít buď jen čerstvý sýr jak je psáno v receptu, nebo ho můžeme nakombinovat s jedním kelímkem mascarpone. Pokud chceme odlehčený, můžeme zvolit jednu vaničku tvarohu a zbytek čerstvého sýra. Hlavní je, abychom měli podobnou strukturu k čerstvému sýru, aby se nám potom cheesecake nerozpadl. A samozřejmě vždy si hlídáme množství, zde konkrétních 650 g.
- Mandlovou mouku na korpus můžeme vyměnit (nebo částečně namíchat) s jinou oříškovou moukou - vlašskou, makadamovou, arašídovou, lískooříškovou atp. Jen pozor na kokosovou, sice je to také ořech, ale kokosová mouka mnohem víc saje a mohla by působit příliš suše. Maximálně můžeme přidat strouhaný kokos, který však doporučuji koupit bio (ten není tak vyschlý a bez chuti, oproti klasickému).
- Po krájení dort budete chtít opět vrátit do lednice. Doporučuji na něj zpátky nasadit odepínací stěnovou část. Jak již bylo zmíněno, dort je těžký a mohlo by se stát, že po dlouhém stání v lednici zapůsobí gravitace a dort by se mohl rozjet do stran a nehezky rozplácnout. Tomuto můžete předejít přidáním želatiny ve chvíli, kdy šleháte šlehačku (zde je na mysli želatina prášková průhledná, bez chuti a cukru). Nebo do celé náplně nakonec přimíchat ztužovač na smetanové dorty (ale pozor, ve všech je základem bílý cukr a dezert by již pak nebyl low carb).