forked from em/receptty.org
Nové recepty - hlívový krém, kung pao, pečené kuře a korejské hovězí
This commit is contained in:
parent
673e4c71f7
commit
e1fbcfcd11
37
content/hlivovy-krem/index.md
Normal file
37
content/hlivovy-krem/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,37 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Hlívový krém"
|
||||||
|
date = 2023-04-02
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["polévky"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce" ]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "20"
|
||||||
|
source = "JídelníPlán.cz"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Cibule | 1 ks
|
||||||
|
Hlíva | 1 vanička (200-250 g)
|
||||||
|
Česnek | 1 stroužek
|
||||||
|
Olej | 1 lžíce
|
||||||
|
Zeleninový vývar | 500 ml
|
||||||
|
Mletý kmín | 1/2 lžičky
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
Jablečný ocet |
|
||||||
|
Čerstvé bylinky nebo klíčky na ozdobu |
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme na menší kostičky. Hlívě ukrojíme špinavou nožičku a pokrájíme na kousky. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno.
|
||||||
|
1. V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli.
|
||||||
|
1. Poté přidáme hlívu a chvilku společně osmahneme.
|
||||||
|
1. Zalijeme vývarem a vaříme 10 minut.
|
||||||
|
1. Polévku rozmixujeme a ochutíme solí, kmínem a případně pár kapkami jablečného octa. Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami (koriandr, tymián, kopr, petržel atp) nebo vyklíčenými semínky.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Krém můžeme zjemnit smetanou - množství dle chuti.
|
65
content/kureci-kung-pao/index.md
Normal file
65
content/kureci-kung-pao/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,65 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Kuřecí kung pao"
|
||||||
|
date = 2023-04-02
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["maso"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "drůbež"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "30"
|
||||||
|
source = "OnceUponaChef.com"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Marináda ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Sójová omáčka | 1,5 lžíce
|
||||||
|
Sherry | 1 lžíce
|
||||||
|
Kukuřičný škrob | 2 lžičky
|
||||||
|
Kuřecí prsa | 700 g
|
||||||
|
|
||||||
|
Omáčka ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Balsamikový ocet | 1 lžíce
|
||||||
|
Sójová omáčka | 2 lžíce
|
||||||
|
Hoisin omáčka | 1 lžíce
|
||||||
|
Sezamový olej | 1 lžíce
|
||||||
|
Cukr třtinový | 1,5 lžíce
|
||||||
|
Kukuřičný škrob | 1 lžíce
|
||||||
|
Chilli vločky | 0,5 lžičky
|
||||||
|
Zázvor, sušený mletý | 0,5 lžičky
|
||||||
|
Voda | 80 ml
|
||||||
|
|
||||||
|
Stir-Fry ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Arašídy nebo kešu | 50 g
|
||||||
|
Olej na smažení | 2,5 lžíce
|
||||||
|
Paprika, červená | 1 ks
|
||||||
|
Řepíkatý celer | 2 stonky
|
||||||
|
Jarní cibulka | 5 ks
|
||||||
|
Česnek | 3 stroužky
|
||||||
|
Sůl | 1/4 lžičky
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
### Marináda
|
||||||
|
1. V míse smícháme sójovou omáčku, sherry a kukuřičný škrob.
|
||||||
|
1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky o velikosti asi 2,5 cm.
|
||||||
|
1. Maso přidáme do misky a při pokojové teplotě necháme marinovat asi 15 minut. Občas můžeme promíchat. Mezitím si připravíme další části receptu.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Omáčka
|
||||||
|
1. V jiné misce smícháme všechny suroviny na omáčku. Tekuna musí být hladká bez škrobových hrudek.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Stir-Fry
|
||||||
|
1. Na suché pánvi nejprve opražíme oříšky. Když začnou vonět a hnědnout, tak je přesypeme do menší misky.
|
||||||
|
1. Mezitím si nakrájíme papriku na malé kostičky, řapíkatý celer na tenké plátky překrojené napůl, jarní cibulky na tenká kolečka (trochu si můžeme dát stranou na servírování) a česnek na malé kostičky.
|
||||||
|
1. Ve velké nepřilnavé pánvi si rozehřejeme 1 lžíci oleje a přisypeme papriku, celer a sůl. Za stálého míchání necháme 5 minut změknout. Poté přesypeme do misky a dáme zatím stranou.
|
||||||
|
1. Do pánve přilijeme asi půl lžíce oleje, polovinu kostiček kuřecích prsou a osmahneme je ze všech stran (asi 5 min. max). Když je kuře hotové přendáme ho z pánve do misky s celerem a paprikou. Do pánve dáme opět půl lžíce oleje a zbylé kuře a postupujeme stejně jako v přechozím případě.
|
||||||
|
1. Do pánve přilijeme další půl lžíce oleje a osmahneme na něm jarní cibulku a česnek. Promícháváme a necháme na pánvi asi půl minuty.
|
||||||
|
1. Přisypeme obsah misky se zeleninou a kuřetem a promícháme.
|
||||||
|
1. Připravenou omáčku v misce naposledy promícháme a nalijeme do pánve.
|
||||||
|
1. Výkon plotýnky snížíme na minimum a mícháme. Kuře a zelenina se musí zahřát a omáčka trochu zhoustnout. Takto necháme zhruba 30 sekund.
|
||||||
|
1. Přisypeme pražené oříšky a zamícháme. Můžeme dochutit dle potřeby. Omáčka ještě tochu zhoustne, takže kdyby bylo potřeba můžeme později přidat pár lžic vody.
|
||||||
|
1. Podáváme s uvařenou jasmínovou rýží a posypané jarní cibulkou.
|
37
content/pecene-kure-v-syrove-omacce-s-houbami/index.md
Normal file
37
content/pecene-kure-v-syrove-omacce-s-houbami/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,37 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Pečěné kuře v sýrové omáčce s houbami"
|
||||||
|
date = 2023-04-02
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["maso"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "drůbež", "pečené", "snadné"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "60"
|
||||||
|
source = ""Recepty.cz
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Kuřecí stehna | 4 ks
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
Cibule | 2 ks
|
||||||
|
Máslo | 2 lžíce
|
||||||
|
Žampiony | 250 g
|
||||||
|
Česnek | 3 stroužky
|
||||||
|
Tavený sýr | 50 g
|
||||||
|
Smetana ke šlehání | 100 ml
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si pekáček.
|
||||||
|
1. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, nasolíme a vložíme do pekáčku.
|
||||||
|
1. Přidáme na klínky pokrájenou cibuli a máslo. Podlijeme trochou vody a dáme péct asi na 20-30 minut.
|
||||||
|
1. Mezitím si očistíme a osušíme žampiony. Pokud jsou menší, tak stačí překrojit napůl, pokud větší, tak na čtvrtiny. Česnek pokrájíme na plátky.
|
||||||
|
1. Po uplynulé době přidáme ke kuřeti žampiony, česnek, tavený sýr a zalijeme smetanou. Promícháme jak to jen půjde a kuře můžeme omáčkou trochu přelít.
|
||||||
|
1. Vrátíme do trouby a pečeme ještě 15-20 minut. Poté už jen zkontrolujeme, zda je kuře upečené a můžeme podávat. Jako příloha se hodí téměř cokoli - rýže, quinoa, bulgur, pečený brambor, batátové pyré atp.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Pokud máte doma houbové koření (směs s rozmixovanými sušenými houbami), můžeme přidat společně se žampiony.
|
42
content/pomalu-dusene-korejske-hovezi/index.md
Normal file
42
content/pomalu-dusene-korejske-hovezi/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,42 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Pomalu dušené korejské hovězí"
|
||||||
|
date = 2023-04-02
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["maso"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "15 min + 150"
|
||||||
|
source = "Forbes.cz"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Hovězí z krku | 700 g
|
||||||
|
Cibule | 1 ks
|
||||||
|
Česnek | 3 stroužky
|
||||||
|
Zázvor, čerstvý | 4 cm
|
||||||
|
Hruška nashi | 1 ks
|
||||||
|
Hovězí vývar | 250 ml
|
||||||
|
Rýžový ocet | 1 lžíce
|
||||||
|
Sójová omáčka | 100 ml
|
||||||
|
Sezamový olej | 2 lžíce
|
||||||
|
Chilli vločky | 2 špetky
|
||||||
|
Voda | 3 lžíce
|
||||||
|
Kukuřičný škrob | 3 lžíce
|
||||||
|
Cukr třtinový | 3 lžíce
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Maso omyjeme, osušíme, očistíme a pokrájíme na kosky o velikosti asi 2 cm.
|
||||||
|
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
|
||||||
|
1. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Stejně tak připravíme i hrušku nashi.
|
||||||
|
1. V odměrce si smícháme hovězí vývar, rýžový ocet a sójovou omáčku.
|
||||||
|
1. V hrnci si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek.
|
||||||
|
1. Po chvíli přidáme zázvor a necháme rozvonět.
|
||||||
|
1. Poté přisypeme hovězí kostky a chilli vločky.
|
||||||
|
1. Až bude maso zatáhnuté ze všech stran, zalijeme připravenou vývarovo-sójovou směsí.
|
||||||
|
1. Přisypeme nastouhanou nashi, zamícháme a přiklopíme. Přivedeme k varu, poté plotýnku stáhneme na střední výkon a táhneme 2 hodiny.
|
||||||
|
1. Po uplynulém čase by mělo být maso měkké. Ve skleniččce nebo mističce smícháme vodu, škrob a cukr. Přilijeme k masu a vaříme ještě 30 minut, tentokrát již bez pokličky.
|
||||||
|
1. Podávat můžeme s vařenou rýží, volským okem, čerstvými houbami enoki, posypané černým sezamem, pokrájenou jarní cibulkou a chilli papričkou.
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user