diff --git a/content/hlivovy-krem/index.md b/content/hlivovy-krem/index.md new file mode 100644 index 0000000..72dcf4e --- /dev/null +++ b/content/hlivovy-krem/index.md @@ -0,0 +1,37 @@ ++++ +title = "Hlívový krém" +date = 2023-04-02 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["polévky"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce" ] + + +[extra] +portions = "4" +time = "20" +source = "JídelníPlán.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Cibule | 1 ks +Hlíva | 1 vanička (200-250 g) +Česnek | 1 stroužek +Olej | 1 lžíce +Zeleninový vývar | 500 ml +Mletý kmín | 1/2 lžičky +Sůl | +Jablečný ocet | +Čerstvé bylinky nebo klíčky na ozdobu | + +1. Cibuli oloupeme a pokrájíme na menší kostičky. Hlívě ukrojíme špinavou nožičku a pokrájíme na kousky. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. +1. V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli. +1. Poté přidáme hlívu a chvilku společně osmahneme. +1. Zalijeme vývarem a vaříme 10 minut. +1. Polévku rozmixujeme a ochutíme solí, kmínem a případně pár kapkami jablečného octa. Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami (koriandr, tymián, kopr, petržel atp) nebo vyklíčenými semínky. + +### Tipy + +- Krém můžeme zjemnit smetanou - množství dle chuti. \ No newline at end of file diff --git a/content/kureci-kung-pao/index.md b/content/kureci-kung-pao/index.md new file mode 100644 index 0000000..4a7258c --- /dev/null +++ b/content/kureci-kung-pao/index.md @@ -0,0 +1,65 @@ ++++ +title = "Kuřecí kung pao" +date = 2023-04-02 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlaktózové", "drůbež"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "30" +source = "OnceUponaChef.com" ++++ + +Marináda || +-|- +Sójová omáčka | 1,5 lžíce +Sherry | 1 lžíce +Kukuřičný škrob | 2 lžičky +Kuřecí prsa | 700 g + +Omáčka || +-|- +Balsamikový ocet | 1 lžíce +Sójová omáčka | 2 lžíce +Hoisin omáčka | 1 lžíce +Sezamový olej | 1 lžíce +Cukr třtinový | 1,5 lžíce +Kukuřičný škrob | 1 lžíce +Chilli vločky | 0,5 lžičky +Zázvor, sušený mletý | 0,5 lžičky +Voda | 80 ml + +Stir-Fry || +-|- +Arašídy nebo kešu | 50 g +Olej na smažení | 2,5 lžíce +Paprika, červená | 1 ks +Řepíkatý celer | 2 stonky +Jarní cibulka | 5 ks +Česnek | 3 stroužky +Sůl | 1/4 lžičky + + +### Marináda +1. V míse smícháme sójovou omáčku, sherry a kukuřičný škrob. +1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky o velikosti asi 2,5 cm. +1. Maso přidáme do misky a při pokojové teplotě necháme marinovat asi 15 minut. Občas můžeme promíchat. Mezitím si připravíme další části receptu. + +### Omáčka +1. V jiné misce smícháme všechny suroviny na omáčku. Tekuna musí být hladká bez škrobových hrudek. + +### Stir-Fry +1. Na suché pánvi nejprve opražíme oříšky. Když začnou vonět a hnědnout, tak je přesypeme do menší misky. +1. Mezitím si nakrájíme papriku na malé kostičky, řapíkatý celer na tenké plátky překrojené napůl, jarní cibulky na tenká kolečka (trochu si můžeme dát stranou na servírování) a česnek na malé kostičky. +1. Ve velké nepřilnavé pánvi si rozehřejeme 1 lžíci oleje a přisypeme papriku, celer a sůl. Za stálého míchání necháme 5 minut změknout. Poté přesypeme do misky a dáme zatím stranou. +1. Do pánve přilijeme asi půl lžíce oleje, polovinu kostiček kuřecích prsou a osmahneme je ze všech stran (asi 5 min. max). Když je kuře hotové přendáme ho z pánve do misky s celerem a paprikou. Do pánve dáme opět půl lžíce oleje a zbylé kuře a postupujeme stejně jako v přechozím případě. +1. Do pánve přilijeme další půl lžíce oleje a osmahneme na něm jarní cibulku a česnek. Promícháváme a necháme na pánvi asi půl minuty. +1. Přisypeme obsah misky se zeleninou a kuřetem a promícháme. +1. Připravenou omáčku v misce naposledy promícháme a nalijeme do pánve. +1. Výkon plotýnky snížíme na minimum a mícháme. Kuře a zelenina se musí zahřát a omáčka trochu zhoustnout. Takto necháme zhruba 30 sekund. +1. Přisypeme pražené oříšky a zamícháme. Můžeme dochutit dle potřeby. Omáčka ještě tochu zhoustne, takže kdyby bylo potřeba můžeme později přidat pár lžic vody. +1. Podáváme s uvařenou jasmínovou rýží a posypané jarní cibulkou. \ No newline at end of file diff --git a/content/pecene-kure-v-syrove-omacce-s-houbami/index.md b/content/pecene-kure-v-syrove-omacce-s-houbami/index.md new file mode 100644 index 0000000..a1b2f23 --- /dev/null +++ b/content/pecene-kure-v-syrove-omacce-s-houbami/index.md @@ -0,0 +1,37 @@ ++++ +title = "Pečěné kuře v sýrové omáčce s houbami" +date = 2023-04-02 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlepkové", "drůbež", "pečené", "snadné"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "60" +source = ""Recepty.cz ++++ + +Ingredience || +-|- +Kuřecí stehna | 4 ks +Sůl | +Cibule | 2 ks +Máslo | 2 lžíce +Žampiony | 250 g +Česnek | 3 stroužky +Tavený sýr | 50 g +Smetana ke šlehání | 100 ml + +1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si pekáček. +1. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, nasolíme a vložíme do pekáčku. +1. Přidáme na klínky pokrájenou cibuli a máslo. Podlijeme trochou vody a dáme péct asi na 20-30 minut. +1. Mezitím si očistíme a osušíme žampiony. Pokud jsou menší, tak stačí překrojit napůl, pokud větší, tak na čtvrtiny. Česnek pokrájíme na plátky. +1. Po uplynulé době přidáme ke kuřeti žampiony, česnek, tavený sýr a zalijeme smetanou. Promícháme jak to jen půjde a kuře můžeme omáčkou trochu přelít. +1. Vrátíme do trouby a pečeme ještě 15-20 minut. Poté už jen zkontrolujeme, zda je kuře upečené a můžeme podávat. Jako příloha se hodí téměř cokoli - rýže, quinoa, bulgur, pečený brambor, batátové pyré atp. + +### Tipy + +- Pokud máte doma houbové koření (směs s rozmixovanými sušenými houbami), můžeme přidat společně se žampiony. \ No newline at end of file diff --git a/content/pomalu-dusene-korejske-hovezi/index.md b/content/pomalu-dusene-korejske-hovezi/index.md new file mode 100644 index 0000000..2432da5 --- /dev/null +++ b/content/pomalu-dusene-korejske-hovezi/index.md @@ -0,0 +1,42 @@ ++++ +title = "Pomalu dušené korejské hovězí" +date = 2023-04-02 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "z jednoho hrnce"] + +[extra] +portions = "4" +time = "15 min + 150" +source = "Forbes.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Hovězí z krku | 700 g +Cibule | 1 ks +Česnek | 3 stroužky +Zázvor, čerstvý | 4 cm +Hruška nashi | 1 ks +Hovězí vývar | 250 ml +Rýžový ocet | 1 lžíce +Sójová omáčka | 100 ml +Sezamový olej | 2 lžíce +Chilli vločky | 2 špetky +Voda | 3 lžíce +Kukuřičný škrob | 3 lžíce +Cukr třtinový | 3 lžíce + +1. Maso omyjeme, osušíme, očistíme a pokrájíme na kosky o velikosti asi 2 cm. +1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. +1. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Stejně tak připravíme i hrušku nashi. +1. V odměrce si smícháme hovězí vývar, rýžový ocet a sójovou omáčku. +1. V hrnci si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek. +1. Po chvíli přidáme zázvor a necháme rozvonět. +1. Poté přisypeme hovězí kostky a chilli vločky. +1. Až bude maso zatáhnuté ze všech stran, zalijeme připravenou vývarovo-sójovou směsí. +1. Přisypeme nastouhanou nashi, zamícháme a přiklopíme. Přivedeme k varu, poté plotýnku stáhneme na střední výkon a táhneme 2 hodiny. +1. Po uplynulém čase by mělo být maso měkké. Ve skleniččce nebo mističce smícháme vodu, škrob a cukr. Přilijeme k masu a vaříme ještě 30 minut, tentokrát již bez pokličky. +1. Podávat můžeme s vařenou rýží, volským okem, čerstvými houbami enoki, posypané černým sezamem, pokrájenou jarní cibulkou a chilli papričkou. \ No newline at end of file