forked from em/receptty.org
		
	Nové recepty k fotkám
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										39
									
								
								content/bramborova-omeleta-na-pive-s-klobasou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										39
									
								
								content/bramborova-omeleta-na-pive-s-klobasou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,39 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Bramborová omeleta na pivě s klobásou"
 | 
			
		||||
date = 2021-01-20
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["maso", "zelenina", "ostatní"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "levné"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "2"
 | 
			
		||||
time = "60"
 | 
			
		||||
source = "iGurmet"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Brambory | 250 g
 | 
			
		||||
Pivo tmavé | 150 ml
 | 
			
		||||
Cibule | 1 ks
 | 
			
		||||
Klobása ostrá | 1 ks
 | 
			
		||||
Česnek | 1 stroužek
 | 
			
		||||
Vejce | 3 ks
 | 
			
		||||
Petržel kadeřavá | 
 | 
			
		||||
Olej | 
 | 
			
		||||
Sůl | 
 | 
			
		||||
Čerstvě mletý pepř | 
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Troubu si předehřejeme na 200°C.
 | 
			
		||||
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a vložíme do pekáčku. Osolíme, opepříme a zalijeme pivem.
 | 
			
		||||
1. Vložíme do trouby a pečeme, dokud nezměknou (cca 20 minut, hlídáme).
 | 
			
		||||
1. Cibuli a klobásy nakrájíme na kolečka.
 | 
			
		||||
1. Česnek prolisujeme.
 | 
			
		||||
1. Na široké pánvi (ideálně s nepřilnavým povrchem) si rozehřejeme trochu oleje a osmahneme na něm cibulku, klobásu a česnek. Odstavíme a čekáme na brambory.
 | 
			
		||||
1. V míse si rozešleháme vejce se solí a pepřem a přidáme všechny suroviny - cibuli s česnekem a klobásou a upečené brambory.
 | 
			
		||||
1. Vše promícháme. Důkladně, ale opatrně, aby se brambory příliš nepolámaly.
 | 
			
		||||
1. Použitou pánev si s trochou oleje znovu rozehřejeme a vsypeme do ní všechnu bramborovou směs.
 | 
			
		||||
1. Směs porovnáme, aby hezky na pánvi ležela a na mírném plameni pečeme dozlatova.
 | 
			
		||||
1. Servírujeme posypané nakrájenou petrželkou.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										42
									
								
								content/celerova-pomazanka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										42
									
								
								content/celerova-pomazanka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,42 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Celerová pomazánka"
 | 
			
		||||
date = 2021-01-11
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["pomazánky"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "15"
 | 
			
		||||
source = "kniha Pomazánky a saláty"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Sterilizovaný celer | 150 g
 | 
			
		||||
Vařené vejce | 3 ks
 | 
			
		||||
Nakládaná okurka | 2 kusy
 | 
			
		||||
Cibule | 1 malý kus
 | 
			
		||||
Zakysaná smetana | 4 lžíce
 | 
			
		||||
Citronová šťáva | 1 lžička
 | 
			
		||||
Cukr | 
 | 
			
		||||
Sůl | 
 | 
			
		||||
Pepř | 
 | 
			
		||||
Čerstvý kopr nebo pažitka | 
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Celer scedíme a pořádně z něj vymačkáme co nejvíce šťávy. Pokrájíme ho nadrobno a dáme do mísy.
 | 
			
		||||
1. Vejce pokrájíme na kostičky.
 | 
			
		||||
1. Okurky hodně osušíme a nastrouháme najemno.
 | 
			
		||||
1. Cibulku nakrájíme hodně nadrobno.
 | 
			
		||||
1. Vše přidáme k celeru.
 | 
			
		||||
1. Do mísy přidáme zakysanou smetanu, citronovou šťávu, trochu soli, pepře a vše důkladně promícháme.
 | 
			
		||||
1. Petrželku a/nebo kopr pokrájíme nadrobno, přidáme k pomazánce, naposledy zamícháme. Případně ještě ochutnáme a dochutíme.
 | 
			
		||||
1. Uložíme aspoň na 20 minut do ledničky.
 | 
			
		||||
1. Podáváme s pečivem, nejlépe tmavým nebo domácím čerstvě upečeným.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Namísto klasické cibule můžeme použít jarní cibulku.
 | 
			
		||||
- Pokud celer a okurky důkladně neosušíme, ak pomazánka bude tekutější.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										39
									
								
								content/gulas/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										39
									
								
								content/gulas/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,39 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Guláš"
 | 
			
		||||
date = 2021-01-20
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["maso"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "230"
 | 
			
		||||
source = "TopRecepty.cz"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Hovězí maso na guláš | 500 g
 | 
			
		||||
Cibule | 500 g
 | 
			
		||||
Sádlo | 3 lžíce
 | 
			
		||||
Sladká mletá paprika | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Česnek | 4 stroužky
 | 
			
		||||
Mletý kmín | 1 lžička
 | 
			
		||||
Rajský protlak malý | 1 ks
 | 
			
		||||
Černý pepř | 
 | 
			
		||||
Sůl | 
 | 
			
		||||
Majoránka | 1 lžíce
 | 
			
		||||
Voda na podlévání | 
 | 
			
		||||
Cibule na ozdobu | 
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli na malé kostičky. Česnek si prolisujeme do mističky.
 | 
			
		||||
1. Ve velkém hrnci si rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibulku. BUde trvat zhruba 15 minut.
 | 
			
		||||
1. Přisypeme mletou papriku a dobře promícháme. Následně postupujeme rychle, by paprika nezhořkla.
 | 
			
		||||
1. Prysypeme maso a ze všech stran ho opečeme. Často promícháváme (bude se lehce prychytávat ke dnu, ale to je v pořádku - nesmí se připalovat).
 | 
			
		||||
1. Opečené maso osolíme (asi 10 špetek) a opepříme. Přidáme prolak, promícháme a zalijeme asi 200 ml vody. 
 | 
			
		||||
1. Přisypeme kmín, čensek, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme na nejnižší plamen asi 90 minut. Pokud by se připalovalo, můžeme přilít trochu vody (po malém množství a nesmíme to přehnat).
 | 
			
		||||
1. Pokud je maso měkké přidáme majoránku (rozemnutou v dlaních) a ještě 10 minut povaříme.
 | 
			
		||||
1. Guláš se nezahušťuje, jelikož by měl zhoustnout díky cibulovému základu. Pokud opravdu musíme zahustit, tak pouze chlebovou strouhankou.
 | 
			
		||||
1. Guláš můžeme posypat nakrájenou cibulí a podávat s knedlíkem, bramborákem nebo čerstvým chlebem.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										42
									
								
								content/italske-rizoto-s-morskymi-plody/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										42
									
								
								content/italske-rizoto-s-morskymi-plody/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,42 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Italské rizoto s mořskými plody"
 | 
			
		||||
date = 2021-01-20
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["těstoviny"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlepkové", "ryby", "z jednoho hrnce", ""]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "60"
 | 
			
		||||
source = ""
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Máslo | 50 g + 50 g
 | 
			
		||||
Mořské plody | 600 g
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
Cibule | 1 ks
 | 
			
		||||
Česnek | 3 stroužky
 | 
			
		||||
Olivový olej | 3 lžíce
 | 
			
		||||
Arborio rýže | 400 g
 | 
			
		||||
Bílé suché víno | 100 ml
 | 
			
		||||
Vývar | 750 ml
 | 
			
		||||
Parmezán (strouhaný) | 150 g + na posypání
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kostičky.
 | 
			
		||||
1. V široké (ideálně nepřilnavé) pánvi rozehřejeme 50 g másla.
 | 
			
		||||
1. Vsypeme mořské plody a opečeme je (5-7 minut - nesmí se spálit, pouze dozlatova).
 | 
			
		||||
1. Mořské plody vyjmeme a dáme stranou do misky.
 | 
			
		||||
1. Ve "výpeku" osmahneme cibuli dozlatova (cca 5 minut). Ke konci přidáme česnek.
 | 
			
		||||
1. Přisypeme rýži (nepropláchnutou) a necháme chvíli zprůhlednět.
 | 
			
		||||
1. Přilijeme víno, mícháme a počkáme, až se nasákne do rýže.
 | 
			
		||||
1. Poté po částech přiléváme vývar. Vždycky trochu vývaru, mícháme a čekáme, až se vsákne. Teprve poté přiléváme další část vývaru.
 | 
			
		||||
1. Zhruba po 15-20 minutách by měla být rýže měkká.
 | 
			
		||||
1. Téměř před koncem k rýži přisypeme připravené mořské plody. Potřebujeme, aby se zahřály a promíchaly s rýží.
 | 
			
		||||
1. Pánev sundáme z plotny a vmícháme parmezán a zbylé máslo. 
 | 
			
		||||
1. V případě potřeby osolíme, ale nemělo by to být potřeba (obzvláště v případě, kdy byl vývar slaný)
 | 
			
		||||
1. Necháme několik minutek odležet, aby se vše propojilo.
 | 
			
		||||
1. Podáváme ozdobené strouhaným parmezánem nebo jeho hoblinkami.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										39
									
								
								content/koprova-omacka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										39
									
								
								content/koprova-omacka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,39 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Koprová omáčka"
 | 
			
		||||
date = 2021-01-20
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["maso", "ostatní"]
 | 
			
		||||
tagy = ["omáčka", "z jednoho hrnce", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "30"
 | 
			
		||||
source = "KuchařkaProDceru.cz"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Máslo | 20 g
 | 
			
		||||
Hladká mouka | 20 g
 | 
			
		||||
Vývar | 550 ml
 | 
			
		||||
Smetana ke šlehání | 200 ml
 | 
			
		||||
Obyčejný ocet | 60 ml 
 | 
			
		||||
Cukr | 1 lžička
 | 
			
		||||
Kopr | několik snítek
 | 
			
		||||
Sůl | 
 | 
			
		||||
Vejce (zastřené nebo natvrdo) | 4 kusy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Kopr si posekáme nadrobno.
 | 
			
		||||
1. Máslo v hrnci rozpusíme a necháme ho zpěnit. Přisypeme mouku a metličkou promícháváme, dokud nezačne bublat (asi půl minuty).
 | 
			
		||||
1. Přilijte jednu třetinu vývaru (nejlépe postupně) a rychle vmícháváme. Takto nám vznikne hustá jíška.
 | 
			
		||||
1. Vmícháme druhou třetinu vývaru a opět rozmícháme. Jíška zřídne a přivedeme ji k varu.
 | 
			
		||||
1. Vlijeme zbytek vývaru, rozmícháme a uvedeme v mírný var.
 | 
			
		||||
1. Za občasného míchání necháme zlehka pobublávat zhruba 20 minut. Pokud se tvoří na povrchu pěna, tak jí můžeme sbírat lžící. Můžeme ochutnat (ochutnávat) a případně dosolit.
 | 
			
		||||
1. Mezitím si můžeme připravit vejce - zastřenná nebo natvrdo.
 | 
			
		||||
1. Také si mezitímn připravíme kyselost pro omáčku - ocet si odměříme do malého kastrůlku, přivedeme k vařu a svěříme ho na třetinu až čtvrtinu původního množství (výpary jsou dráždivé a silné, nezapomeňme tedy na zapnutí digestoře a hodně větrání).
 | 
			
		||||
1. Do omáčky vlijeme smetanu, rozmícháme, necháme přejít varem a přidáme svařený ocet.
 | 
			
		||||
1. Dochutíme cukrem, případně solí, pokud je potřeba.
 | 
			
		||||
1. Přisypeme pokrájený kopr a odstavíme z plotny.
 | 
			
		||||
1. Podáváme s připraveným vejcema a třeba s knedlíkem či (šťouchaným) bramborem. Pokud máme vařené maso (například z vývaru), můžeme ho nakrájet na plátky a podávat k vejci a knedlíku.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										43
									
								
								content/langose/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										43
									
								
								content/langose/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,43 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Langoše"
 | 
			
		||||
date = 2021-01-20
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["ostatní"]
 | 
			
		||||
tagy = ["hrnkové", "levné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "120"
 | 
			
		||||
source = "kniha Láďa Hruška se vrací"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Mléko (vlažné) | 2 necelé hrnky
 | 
			
		||||
Droždí čerstvé | 1 kostka
 | 
			
		||||
Cukr | 1/2 lžičky
 | 
			
		||||
Polohrubá mouka | 3 1/2 hrnku
 | 
			
		||||
Sůl | 1/2 lžičky
 | 
			
		||||
Olej | 
 | 
			
		||||
Strouhaný sýr | 
 | 
			
		||||
Kečup | 
 | 
			
		||||
Česnek | 
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Mléko vylejeme do mísy, přidáme droždí, cukr a necháme vzejít kvásek (5-10 minut).
 | 
			
		||||
1. Přisypeme mouku, sůl a vařečkou (později rukama) vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud se lepí, můžeme přidat ještě trochu mouky.
 | 
			
		||||
1. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme 30-60 minut kynout.
 | 
			
		||||
1. Vál nebo linku si posypeme moukou. Těsto vyválíme na placku asi 2 cm silnou a pomocí hrníčku vykrájíme kolečka.
 | 
			
		||||
1. Kolečka necháme ještě 10 minut kynout.
 | 
			
		||||
1. V široké pánvi si rozpálíme olej.
 | 
			
		||||
1. Připravíme si velký plochý talíř nebo tác, vyložíme ho kuchyňskými utěrka.
 | 
			
		||||
1. Každé kolečko vezmeme a rukama roztáhneme do tenké placky.
 | 
			
		||||
1. Poté ho dáme smažit do oleje. Z každé strany asi 90 sekund.
 | 
			
		||||
1. Hotový langoš vždy položíme na připravený talíř s utěrkami, které odsají přebytečný tuk.
 | 
			
		||||
1. Podáváme teplé například s kečupem a nastrouhaným sýrem.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Horké langoše můžeme potřít česnekovou vodou (5 stroužků česneku prolisujeme a smícháme s 1/4 hrnkem teplé vody, 1 lžící oleje a lžičkou soli). Potom vrstvíme kečup a sýr.
 | 
			
		||||
- Pokud máme možnost, využijeme pomocníka - jeden člověk bude roztahovat kolečka na placky a druhý bude hlídat langoše v pánvi.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										46
									
								
								content/peceny-obalovany-syr/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										46
									
								
								content/peceny-obalovany-syr/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,46 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Pečený obalovaný sýr s pečenými bramborami"
 | 
			
		||||
date = 2021-01-20
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["ostatní"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
tagy = ["pečené"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "2"
 | 
			
		||||
time = "65"
 | 
			
		||||
source = "Jíme zdravě v zimě"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Brambory | 500 g
 | 
			
		||||
Olej |
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
Nízkotučný hermelín | 2 ks
 | 
			
		||||
Šunka s vysokým podílem masa | 180 g
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Na obalení ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Špaldová mouka celozrnná hladká | 1 lžíce
 | 
			
		||||
Vejce | 1 kus
 | 
			
		||||
Polotučné mléko | 20 ml
 | 
			
		||||
Kukuřičná strouhanka (nebo lupínky) | 60 g (dle potřeby)
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Troubu si rozehřejeme na 180°C. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
 | 
			
		||||
1. Brambory neloupeme, pouze omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Naskládáme je na plech tak, aby ještě u okraje bylo později místo na hermelíny. Postříkáme trochou oleje (nebo pokapeme 1 lžící oleje) posolíme a vložíme do trouby na 45 minut.
 | 
			
		||||
1. Mezitím si obalíme hermelíny.
 | 
			
		||||
1. Do tří talířů si připravíme suroviny - do prvního nasypeme špaldovou mouku, ve druhém rozšleháme vejce s mlékem a solí a do třetího nasypeme strouhanku.
 | 
			
		||||
1. Hermelíny si rozpůlíme tak, abychom měli dvě kulaté placky.
 | 
			
		||||
1. Šunku rozdělíme mezi dva plátky hermelínu a přiklopíme zbylými plátky. Pokud hodně přepadává, můžeme okrájet.
 | 
			
		||||
1. Takto navrstvený hermelín-šunka-hermelín obalíme v trojobalu - nejprve mouka, poté vejce, poté strouhanka. Pokud nám to vyjde, můžeme udělat více vrstev, aby byla menší šance, že hermelín vyteče.
 | 
			
		||||
1. Chvíli po dokončení hermelínů se dopečou brambory. Hermelíny přidáme na volné místo na plechu a při stejné teplotě pečeme ještě 20 minut.
 | 
			
		||||
1. Podáváme teplé.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Během pečení si můžeme přípravit například [odlehčenou tatarskou omáčku](@/odlehcena-tatarska-omacka/index.md).
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										51
									
								
								content/sekana-s-krutim-masem-a-cuketou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										51
									
								
								content/sekana-s-krutim-masem-a-cuketou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,51 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Sekaná s krůtím masem a cuketou"
 | 
			
		||||
date = 2021-01-20
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["maso"]
 | 
			
		||||
tagy = ["drůbež", "pečené", "snadné"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "5"
 | 
			
		||||
time = "100"
 | 
			
		||||
source = "Jíme zdravě v zimě"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Na sekanou ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Zelená cuketa | 150 g
 | 
			
		||||
Bílá cibule | 120 g
 | 
			
		||||
Česnek | 1 stroužek
 | 
			
		||||
Olivový olej | 1 lžíce
 | 
			
		||||
Mleté krůtí maso | 600 g
 | 
			
		||||
Ovesné vločky jemné | 120 g
 | 
			
		||||
Vejce | 1 ks
 | 
			
		||||
Polotučné mléko | 55 ml
 | 
			
		||||
Sójová omáčka | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Petrželová nať pokrájená  | 1 hrst
 | 
			
		||||
Voda | 70 ml
 | 
			
		||||
Sůl | 
 | 
			
		||||
Pepř | 
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Na glazé ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Kečup | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Balzamikový ocet | 1 lžička
 | 
			
		||||
Třtinový cukr | 1 lžička
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Cuketu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
 | 
			
		||||
1. Cibuli oloupeme a také nakrájíme nadrobno.
 | 
			
		||||
1. Česnek oloupeme a prolisujeme.
 | 
			
		||||
1. V pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cuketu a cibuli (za občasného míchání 8 minut). Poté odstavíme stranou.
 | 
			
		||||
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si zapékací mísu.
 | 
			
		||||
1. Mezitím si můžeme připravit maso - v míse smícháme česnek, maso, vločky, vejce, mléko, sójovou omáčku, petrželovou nať.
 | 
			
		||||
1. Rukama (nebo robotem) chvíli propracujeme, aby se ingredience spojili a vytvořili tak masovou kouli.
 | 
			
		||||
1. Do pekáčku přendáme masovou kouli a rukama vytvoříme váleček.
 | 
			
		||||
1. Sekanou podlijeme vodou a pečeme 25-30 minut. V případě potřeby během pečení ještě trošku podlijeme.
 | 
			
		||||
1. Mezitím si smícháme suroviny na glazé.
 | 
			
		||||
1. Po uplynutí času pečení sekané ji vyndáíme z trouby a teplotu v troubě zvýšíme na 210°C.
 | 
			
		||||
1. Sekanou potřeme veškerým připraveným glaze a vrátíme ji do trouby na 10 minut. 
 | 
			
		||||
1. Sekanou můžeme podávat například s bramborami (pečenými, vařenými, šťouchanými) nebo chlebem.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										60
									
								
								content/vonave-maso-s-batatovym-pyre/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										60
									
								
								content/vonave-maso-s-batatovym-pyre/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,60 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Voňavé maso s batátovým pyré"
 | 
			
		||||
date = 2021-01-20
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["maso"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "z jednoho hrnce"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "4 hod"
 | 
			
		||||
source = "MaminčinyRecepty.cz"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Hovězí kližka | 800 g
 | 
			
		||||
Mrkev | 1 velký kus
 | 
			
		||||
Petřžel | 1 velký kus
 | 
			
		||||
Řapíkatý celer | 3 stonky
 | 
			
		||||
Cibule | 1 velký kus
 | 
			
		||||
Zázvor čerstvý | 5 cm
 | 
			
		||||
Olej |
 | 
			
		||||
Badyán | 3 hvězdičky
 | 
			
		||||
Skořice | 2 svitky
 | 
			
		||||
Hovězí vývar | 560 ml
 | 
			
		||||
Sůl | 
 | 
			
		||||
Červený vinný ocet | 100 ml
 | 
			
		||||
Sójová omáčka | 50 ml
 | 
			
		||||
Med | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Drcená chilli paprička | 
 | 
			
		||||
Zelená petrželka | na ozdobu
 | 
			
		||||
 
 | 
			
		||||
Pyré ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Batáty | 1300 g
 | 
			
		||||
Máslo | 80 g
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
Mletý pepř |
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
## Maso
 | 
			
		||||
1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky.
 | 
			
		||||
1. Zeleninu  očistíme a nakrájíme na větší kusy.
 | 
			
		||||
1. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kolečka.
 | 
			
		||||
1. Do hrnce nebo velké pánve si nalijeme trochu oleje (cca 3 lžíce, v případě potřeby můžeme trochu přidat) a rozehřejeme ho. Přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran do zatáhnutí.
 | 
			
		||||
1. Poté maso vyjmeme a do výpeku nasypeme nakrájenou zeleninu, zázvor a přidáme banyán a skořici. Za stálého míchání krátce orestujeme.
 | 
			
		||||
1. K zelenině vrátíme maso. Přilijeme vývar, osolíme (pokud již není vývar slaný), přilijeme ocet, sójovou omáčku, med a chilli (dle chuti).
 | 
			
		||||
1. Promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme vařit na nejnižším stupni 3-3,5 hodiny.
 | 
			
		||||
1. Až bude maso měkké, vyndáme ho stranou a vývar v pánvi zredukujeme, aby trochu zhoustnul.
 | 
			
		||||
1. Poté vývar přecedíme a do šťávy vrátíme maso.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
## Pyré
 | 
			
		||||
1. Příprava pyré může začít ve chvíli, kdy redukujete vývar.
 | 
			
		||||
1. Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme, dokud nebudou měkké (cca 20-25 minut).
 | 
			
		||||
1. Scedíme vodu, přidáme máslo a ručním šlehačem vyšleháme hladké pyré.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
## Servírujeme
 | 
			
		||||
1. Na talíř si dáme hromádku pyré a vytvoříme v díl důlek.
 | 
			
		||||
1. Do důlku přídáme pár kousků masa, zalijeme trochou šťávy a ozdobíme petrželkou.
 | 
			
		||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user