diff --git a/content/bramborova-omeleta-na-pive-s-klobasou/index.md b/content/bramborova-omeleta-na-pive-s-klobasou/index.md new file mode 100644 index 0000000..8067647 --- /dev/null +++ b/content/bramborova-omeleta-na-pive-s-klobasou/index.md @@ -0,0 +1,39 @@ ++++ +title = "Bramborová omeleta na pivě s klobásou" +date = 2021-01-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso", "zelenina", "ostatní"] +tagy = ["bezlaktózové", "levné"] + +[extra] +portions = "2" +time = "60" +source = "iGurmet" ++++ + +Ingredience || +-|- +Brambory | 250 g +Pivo tmavé | 150 ml +Cibule | 1 ks +Klobása ostrá | 1 ks +Česnek | 1 stroužek +Vejce | 3 ks +Petržel kadeřavá | +Olej | +Sůl | +Čerstvě mletý pepř | + +1. Troubu si předehřejeme na 200°C. +1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a vložíme do pekáčku. Osolíme, opepříme a zalijeme pivem. +1. Vložíme do trouby a pečeme, dokud nezměknou (cca 20 minut, hlídáme). +1. Cibuli a klobásy nakrájíme na kolečka. +1. Česnek prolisujeme. +1. Na široké pánvi (ideálně s nepřilnavým povrchem) si rozehřejeme trochu oleje a osmahneme na něm cibulku, klobásu a česnek. Odstavíme a čekáme na brambory. +1. V míse si rozešleháme vejce se solí a pepřem a přidáme všechny suroviny - cibuli s česnekem a klobásou a upečené brambory. +1. Vše promícháme. Důkladně, ale opatrně, aby se brambory příliš nepolámaly. +1. Použitou pánev si s trochou oleje znovu rozehřejeme a vsypeme do ní všechnu bramborovou směs. +1. Směs porovnáme, aby hezky na pánvi ležela a na mírném plameni pečeme dozlatova. +1. Servírujeme posypané nakrájenou petrželkou. \ No newline at end of file diff --git a/content/celerova-pomazanka/index.md b/content/celerova-pomazanka/index.md new file mode 100644 index 0000000..7afbbaf --- /dev/null +++ b/content/celerova-pomazanka/index.md @@ -0,0 +1,42 @@ ++++ +title = "Celerová pomazánka" +date = 2021-01-11 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["pomazánky"] +tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + +[extra] +portions = "4" +time = "15" +source = "kniha Pomazánky a saláty" ++++ + +Ingredience || +-|- +Sterilizovaný celer | 150 g +Vařené vejce | 3 ks +Nakládaná okurka | 2 kusy +Cibule | 1 malý kus +Zakysaná smetana | 4 lžíce +Citronová šťáva | 1 lžička +Cukr | +Sůl | +Pepř | +Čerstvý kopr nebo pažitka | + +1. Celer scedíme a pořádně z něj vymačkáme co nejvíce šťávy. Pokrájíme ho nadrobno a dáme do mísy. +1. Vejce pokrájíme na kostičky. +1. Okurky hodně osušíme a nastrouháme najemno. +1. Cibulku nakrájíme hodně nadrobno. +1. Vše přidáme k celeru. +1. Do mísy přidáme zakysanou smetanu, citronovou šťávu, trochu soli, pepře a vše důkladně promícháme. +1. Petrželku a/nebo kopr pokrájíme nadrobno, přidáme k pomazánce, naposledy zamícháme. Případně ještě ochutnáme a dochutíme. +1. Uložíme aspoň na 20 minut do ledničky. +1. Podáváme s pečivem, nejlépe tmavým nebo domácím čerstvě upečeným. + +### Tipy + +- Namísto klasické cibule můžeme použít jarní cibulku. +- Pokud celer a okurky důkladně neosušíme, ak pomazánka bude tekutější. diff --git a/content/gulas/index.md b/content/gulas/index.md new file mode 100644 index 0000000..7a95907 --- /dev/null +++ b/content/gulas/index.md @@ -0,0 +1,39 @@ ++++ +title = "Guláš" +date = 2021-01-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"] + +[extra] +portions = "4" +time = "230" +source = "TopRecepty.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Hovězí maso na guláš | 500 g +Cibule | 500 g +Sádlo | 3 lžíce +Sladká mletá paprika | 2 lžíce +Česnek | 4 stroužky +Mletý kmín | 1 lžička +Rajský protlak malý | 1 ks +Černý pepř | +Sůl | +Majoránka | 1 lžíce +Voda na podlévání | +Cibule na ozdobu | + +1. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli na malé kostičky. Česnek si prolisujeme do mističky. +1. Ve velkém hrnci si rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibulku. BUde trvat zhruba 15 minut. +1. Přisypeme mletou papriku a dobře promícháme. Následně postupujeme rychle, by paprika nezhořkla. +1. Prysypeme maso a ze všech stran ho opečeme. Často promícháváme (bude se lehce prychytávat ke dnu, ale to je v pořádku - nesmí se připalovat). +1. Opečené maso osolíme (asi 10 špetek) a opepříme. Přidáme prolak, promícháme a zalijeme asi 200 ml vody. +1. Přisypeme kmín, čensek, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme na nejnižší plamen asi 90 minut. Pokud by se připalovalo, můžeme přilít trochu vody (po malém množství a nesmíme to přehnat). +1. Pokud je maso měkké přidáme majoránku (rozemnutou v dlaních) a ještě 10 minut povaříme. +1. Guláš se nezahušťuje, jelikož by měl zhoustnout díky cibulovému základu. Pokud opravdu musíme zahustit, tak pouze chlebovou strouhankou. +1. Guláš můžeme posypat nakrájenou cibulí a podávat s knedlíkem, bramborákem nebo čerstvým chlebem. \ No newline at end of file diff --git a/content/italske-rizoto-s-morskymi-plody/index.md b/content/italske-rizoto-s-morskymi-plody/index.md new file mode 100644 index 0000000..35a592c --- /dev/null +++ b/content/italske-rizoto-s-morskymi-plody/index.md @@ -0,0 +1,42 @@ ++++ +title = "Italské rizoto s mořskými plody" +date = 2021-01-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["těstoviny"] +tagy = ["bezlepkové", "ryby", "z jednoho hrnce", ""] + +[extra] +portions = "4" +time = "60" +source = "" ++++ + +Ingredience || +-|- +Máslo | 50 g + 50 g +Mořské plody | 600 g +Sůl | +Cibule | 1 ks +Česnek | 3 stroužky +Olivový olej | 3 lžíce +Arborio rýže | 400 g +Bílé suché víno | 100 ml +Vývar | 750 ml +Parmezán (strouhaný) | 150 g + na posypání + +1. Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kostičky. +1. V široké (ideálně nepřilnavé) pánvi rozehřejeme 50 g másla. +1. Vsypeme mořské plody a opečeme je (5-7 minut - nesmí se spálit, pouze dozlatova). +1. Mořské plody vyjmeme a dáme stranou do misky. +1. Ve "výpeku" osmahneme cibuli dozlatova (cca 5 minut). Ke konci přidáme česnek. +1. Přisypeme rýži (nepropláchnutou) a necháme chvíli zprůhlednět. +1. Přilijeme víno, mícháme a počkáme, až se nasákne do rýže. +1. Poté po částech přiléváme vývar. Vždycky trochu vývaru, mícháme a čekáme, až se vsákne. Teprve poté přiléváme další část vývaru. +1. Zhruba po 15-20 minutách by měla být rýže měkká. +1. Téměř před koncem k rýži přisypeme připravené mořské plody. Potřebujeme, aby se zahřály a promíchaly s rýží. +1. Pánev sundáme z plotny a vmícháme parmezán a zbylé máslo. +1. V případě potřeby osolíme, ale nemělo by to být potřeba (obzvláště v případě, kdy byl vývar slaný) +1. Necháme několik minutek odležet, aby se vše propojilo. +1. Podáváme ozdobené strouhaným parmezánem nebo jeho hoblinkami. \ No newline at end of file diff --git a/content/koprova-omacka/index.md b/content/koprova-omacka/index.md new file mode 100644 index 0000000..93fdf45 --- /dev/null +++ b/content/koprova-omacka/index.md @@ -0,0 +1,39 @@ ++++ +title = "Koprová omáčka" +date = 2021-01-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso", "ostatní"] +tagy = ["omáčka", "z jednoho hrnce", "vegetarian"] + +[extra] +portions = "4" +time = "30" +source = "KuchařkaProDceru.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Máslo | 20 g +Hladká mouka | 20 g +Vývar | 550 ml +Smetana ke šlehání | 200 ml +Obyčejný ocet | 60 ml +Cukr | 1 lžička +Kopr | několik snítek +Sůl | +Vejce (zastřené nebo natvrdo) | 4 kusy + +1. Kopr si posekáme nadrobno. +1. Máslo v hrnci rozpusíme a necháme ho zpěnit. Přisypeme mouku a metličkou promícháváme, dokud nezačne bublat (asi půl minuty). +1. Přilijte jednu třetinu vývaru (nejlépe postupně) a rychle vmícháváme. Takto nám vznikne hustá jíška. +1. Vmícháme druhou třetinu vývaru a opět rozmícháme. Jíška zřídne a přivedeme ji k varu. +1. Vlijeme zbytek vývaru, rozmícháme a uvedeme v mírný var. +1. Za občasného míchání necháme zlehka pobublávat zhruba 20 minut. Pokud se tvoří na povrchu pěna, tak jí můžeme sbírat lžící. Můžeme ochutnat (ochutnávat) a případně dosolit. +1. Mezitím si můžeme připravit vejce - zastřenná nebo natvrdo. +1. Také si mezitímn připravíme kyselost pro omáčku - ocet si odměříme do malého kastrůlku, přivedeme k vařu a svěříme ho na třetinu až čtvrtinu původního množství (výpary jsou dráždivé a silné, nezapomeňme tedy na zapnutí digestoře a hodně větrání). +1. Do omáčky vlijeme smetanu, rozmícháme, necháme přejít varem a přidáme svařený ocet. +1. Dochutíme cukrem, případně solí, pokud je potřeba. +1. Přisypeme pokrájený kopr a odstavíme z plotny. +1. Podáváme s připraveným vejcema a třeba s knedlíkem či (šťouchaným) bramborem. Pokud máme vařené maso (například z vývaru), můžeme ho nakrájet na plátky a podávat k vejci a knedlíku. diff --git a/content/langose/index.md b/content/langose/index.md new file mode 100644 index 0000000..634cf0c --- /dev/null +++ b/content/langose/index.md @@ -0,0 +1,43 @@ ++++ +title = "Langoše" +date = 2021-01-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["ostatní"] +tagy = ["hrnkové", "levné", "vegetarian"] + +[extra] +portions = "4" +time = "120" +source = "kniha Láďa Hruška se vrací" ++++ + +Ingredience || +-|- +Mléko (vlažné) | 2 necelé hrnky +Droždí čerstvé | 1 kostka +Cukr | 1/2 lžičky +Polohrubá mouka | 3 1/2 hrnku +Sůl | 1/2 lžičky +Olej | +Strouhaný sýr | +Kečup | +Česnek | + +1. Mléko vylejeme do mísy, přidáme droždí, cukr a necháme vzejít kvásek (5-10 minut). +1. Přisypeme mouku, sůl a vařečkou (později rukama) vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud se lepí, můžeme přidat ještě trochu mouky. +1. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme 30-60 minut kynout. +1. Vál nebo linku si posypeme moukou. Těsto vyválíme na placku asi 2 cm silnou a pomocí hrníčku vykrájíme kolečka. +1. Kolečka necháme ještě 10 minut kynout. +1. V široké pánvi si rozpálíme olej. +1. Připravíme si velký plochý talíř nebo tác, vyložíme ho kuchyňskými utěrka. +1. Každé kolečko vezmeme a rukama roztáhneme do tenké placky. +1. Poté ho dáme smažit do oleje. Z každé strany asi 90 sekund. +1. Hotový langoš vždy položíme na připravený talíř s utěrkami, které odsají přebytečný tuk. +1. Podáváme teplé například s kečupem a nastrouhaným sýrem. + +### Tipy + +- Horké langoše můžeme potřít česnekovou vodou (5 stroužků česneku prolisujeme a smícháme s 1/4 hrnkem teplé vody, 1 lžící oleje a lžičkou soli). Potom vrstvíme kečup a sýr. +- Pokud máme možnost, využijeme pomocníka - jeden člověk bude roztahovat kolečka na placky a druhý bude hlídat langoše v pánvi. \ No newline at end of file diff --git a/content/peceny-obalovany-syr/index.md b/content/peceny-obalovany-syr/index.md new file mode 100644 index 0000000..830fdcb --- /dev/null +++ b/content/peceny-obalovany-syr/index.md @@ -0,0 +1,46 @@ ++++ +title = "Pečený obalovaný sýr s pečenými bramborami" +date = 2021-01-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["ostatní"] + +tagy = ["pečené"] + + +[extra] +portions = "2" +time = "65" +source = "Jíme zdravě v zimě" ++++ + +Ingredience || +-|- +Brambory | 500 g +Olej | +Sůl | +Nízkotučný hermelín | 2 ks +Šunka s vysokým podílem masa | 180 g + +Na obalení || +-|- +Špaldová mouka celozrnná hladká | 1 lžíce +Vejce | 1 kus +Polotučné mléko | 20 ml +Kukuřičná strouhanka (nebo lupínky) | 60 g (dle potřeby) + +1. Troubu si rozehřejeme na 180°C. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem. +1. Brambory neloupeme, pouze omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Naskládáme je na plech tak, aby ještě u okraje bylo později místo na hermelíny. Postříkáme trochou oleje (nebo pokapeme 1 lžící oleje) posolíme a vložíme do trouby na 45 minut. +1. Mezitím si obalíme hermelíny. +1. Do tří talířů si připravíme suroviny - do prvního nasypeme špaldovou mouku, ve druhém rozšleháme vejce s mlékem a solí a do třetího nasypeme strouhanku. +1. Hermelíny si rozpůlíme tak, abychom měli dvě kulaté placky. +1. Šunku rozdělíme mezi dva plátky hermelínu a přiklopíme zbylými plátky. Pokud hodně přepadává, můžeme okrájet. +1. Takto navrstvený hermelín-šunka-hermelín obalíme v trojobalu - nejprve mouka, poté vejce, poté strouhanka. Pokud nám to vyjde, můžeme udělat více vrstev, aby byla menší šance, že hermelín vyteče. +1. Chvíli po dokončení hermelínů se dopečou brambory. Hermelíny přidáme na volné místo na plechu a při stejné teplotě pečeme ještě 20 minut. +1. Podáváme teplé. + + +### Tipy + +- Během pečení si můžeme přípravit například [odlehčenou tatarskou omáčku](@/odlehcena-tatarska-omacka/index.md). \ No newline at end of file diff --git a/content/sekana-s-krutim-masem-a-cuketou/index.md b/content/sekana-s-krutim-masem-a-cuketou/index.md new file mode 100644 index 0000000..7a17344 --- /dev/null +++ b/content/sekana-s-krutim-masem-a-cuketou/index.md @@ -0,0 +1,51 @@ ++++ +title = "Sekaná s krůtím masem a cuketou" +date = 2021-01-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["drůbež", "pečené", "snadné"] + + +[extra] +portions = "5" +time = "100" +source = "Jíme zdravě v zimě" ++++ + +Na sekanou || +-|- +Zelená cuketa | 150 g +Bílá cibule | 120 g +Česnek | 1 stroužek +Olivový olej | 1 lžíce +Mleté krůtí maso | 600 g +Ovesné vločky jemné | 120 g +Vejce | 1 ks +Polotučné mléko | 55 ml +Sójová omáčka | 2 lžíce +Petrželová nať pokrájená | 1 hrst +Voda | 70 ml +Sůl | +Pepř | + +Na glazé || +-|- +Kečup | 2 lžíce +Balzamikový ocet | 1 lžička +Třtinový cukr | 1 lžička + +1. Cuketu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. +1. Cibuli oloupeme a také nakrájíme nadrobno. +1. Česnek oloupeme a prolisujeme. +1. V pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cuketu a cibuli (za občasného míchání 8 minut). Poté odstavíme stranou. +1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si zapékací mísu. +1. Mezitím si můžeme připravit maso - v míse smícháme česnek, maso, vločky, vejce, mléko, sójovou omáčku, petrželovou nať. +1. Rukama (nebo robotem) chvíli propracujeme, aby se ingredience spojili a vytvořili tak masovou kouli. +1. Do pekáčku přendáme masovou kouli a rukama vytvoříme váleček. +1. Sekanou podlijeme vodou a pečeme 25-30 minut. V případě potřeby během pečení ještě trošku podlijeme. +1. Mezitím si smícháme suroviny na glazé. +1. Po uplynutí času pečení sekané ji vyndáíme z trouby a teplotu v troubě zvýšíme na 210°C. +1. Sekanou potřeme veškerým připraveným glaze a vrátíme ji do trouby na 10 minut. +1. Sekanou můžeme podávat například s bramborami (pečenými, vařenými, šťouchanými) nebo chlebem. diff --git a/content/vonave-maso-s-batatovym-pyre/index.md b/content/vonave-maso-s-batatovym-pyre/index.md new file mode 100644 index 0000000..7c4e696 --- /dev/null +++ b/content/vonave-maso-s-batatovym-pyre/index.md @@ -0,0 +1,60 @@ ++++ +title = "Voňavé maso s batátovým pyré" +date = 2021-01-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlaktózové", "z jednoho hrnce"] + +[extra] +portions = "4" +time = "4 hod" +source = "MaminčinyRecepty.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Hovězí kližka | 800 g +Mrkev | 1 velký kus +Petřžel | 1 velký kus +Řapíkatý celer | 3 stonky +Cibule | 1 velký kus +Zázvor čerstvý | 5 cm +Olej | +Badyán | 3 hvězdičky +Skořice | 2 svitky +Hovězí vývar | 560 ml +Sůl | +Červený vinný ocet | 100 ml +Sójová omáčka | 50 ml +Med | 2 lžíce +Drcená chilli paprička | +Zelená petrželka | na ozdobu + +Pyré || +-|- +Batáty | 1300 g +Máslo | 80 g +Sůl | +Mletý pepř | + +## Maso +1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. +1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy. +1. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kolečka. +1. Do hrnce nebo velké pánve si nalijeme trochu oleje (cca 3 lžíce, v případě potřeby můžeme trochu přidat) a rozehřejeme ho. Přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran do zatáhnutí. +1. Poté maso vyjmeme a do výpeku nasypeme nakrájenou zeleninu, zázvor a přidáme banyán a skořici. Za stálého míchání krátce orestujeme. +1. K zelenině vrátíme maso. Přilijeme vývar, osolíme (pokud již není vývar slaný), přilijeme ocet, sójovou omáčku, med a chilli (dle chuti). +1. Promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme vařit na nejnižším stupni 3-3,5 hodiny. +1. Až bude maso měkké, vyndáme ho stranou a vývar v pánvi zredukujeme, aby trochu zhoustnul. +1. Poté vývar přecedíme a do šťávy vrátíme maso. + +## Pyré +1. Příprava pyré může začít ve chvíli, kdy redukujete vývar. +1. Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme, dokud nebudou měkké (cca 20-25 minut). +1. Scedíme vodu, přidáme máslo a ručním šlehačem vyšleháme hladké pyré. + +## Servírujeme +1. Na talíř si dáme hromádku pyré a vytvoříme v díl důlek. +1. Do důlku přídáme pár kousků masa, zalijeme trochou šťávy a ozdobíme petrželkou. \ No newline at end of file