forked from em/receptty.org
Susenky s cokoladou a liskova omacka
This commit is contained in:
parent
cd12ec2b1f
commit
c9cd66dc63
BIN
content/cookies-s-kousky-cokolady/img.jpg
Normal file
BIN
content/cookies-s-kousky-cokolady/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 206 KiB |
38
content/cookies-s-kousky-cokolady/index.md
Normal file
38
content/cookies-s-kousky-cokolady/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,38 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Cookies s kousky čokolády"
|
||||||
|
date = 2023-08-05
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["dezerty"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "12 kousků"
|
||||||
|
time = "10 min + pečení 30 min"
|
||||||
|
source = "kniha 356 nízkosacharidových receoptů"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Máslo | 40 g
|
||||||
|
Březový cukr | 35 g
|
||||||
|
Vejce | 1 ks
|
||||||
|
Sůl | 1 špetka
|
||||||
|
Kypřící prášek z vinného kamene | 1 špetka
|
||||||
|
Vanilková dřeň | z 1/2 ks lusku
|
||||||
|
Mandlová mouka | 150 g
|
||||||
|
Čokoláda tmavá (min 90% podílu kakaa) | 50 g
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Troubu předehřejeme na 150°C. Připravíme si plech a vyložíme ho pečícím papírem.
|
||||||
|
1. V míse vyšleháme rozpuštěné máslo s březovým cukrem, vejce, sůl, kypřící prášek a vanilkovou dřeň.
|
||||||
|
1. Poté přisypeme mandlovou mouku a čokoládu pokrájenou na kousky.
|
||||||
|
1. Pořádně promícháme a z těsta vytvoříme váleček. Ten rozdělíme na 12 koleček a z každého uděláme kuličku, kterou v dlaních rozplácneme a položíme na plech.
|
||||||
|
1. Plech vložíme do trouby a pečeme 25-30 minut dozlatova. Záleží, jak moc jsme kuličky rozmáčkly.
|
||||||
|
1. Cookies necháme úplně vychladnout a podáváme až poté.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Do těsta můžeme spolu s čokoládou přidat cca 15 g kousků kakaových bobů.
|
||||||
|
- Namísto rozplácnutí sušenék v dlaních můžeme kuličku položit na plech a rozplácnout ji pomocí vidličky ve dvou směrech, čímž vytvoříme i pěkný vzor.
|
BIN
content/liskova-omacka/img.jpg
Normal file
BIN
content/liskova-omacka/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 181 KiB |
38
content/liskova-omacka/index.md
Normal file
38
content/liskova-omacka/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,38 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Lišková omáčka"
|
||||||
|
date = 2023-08-05
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["přílohy"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "2"
|
||||||
|
time = "20"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Tato smetanová omáčka se svou jemností skvěle hodí téměř k čemukoli - k těstovinám, panence, pečenému kuřeti, steaku atp. Jako přílohu je možné zvolit třeba fazolky, brambory na různé způsoby, celerové nebo pastiňákové pyré atd. Fantazii se meze nekladou.
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Šalotka | 2 ks
|
||||||
|
Česnek | 2 stroužky
|
||||||
|
Ghí nebo máslo | 1 lžíce
|
||||||
|
Lišky | 200 g
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
Pepř |
|
||||||
|
Paprika sladká, mletá | 1/2 lžičky
|
||||||
|
Chilli (volitelné) | 1 špetka
|
||||||
|
Vývar | 100 ml
|
||||||
|
Smetana ke šlehání | 250 g
|
||||||
|
Parmezán | 100 g
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky (volitelně můžeme překrojit napůl). Lišky očistíme od případné hlíny vlhčeným kuchyňským ubrouskem a pokrájíme na větší kusy.
|
||||||
|
1. Na pánvi rozehřejeme ghí a na středním plameni dáme osmahnout cibulku na 3-4 minutky.
|
||||||
|
1. Přidáme česnek a necháme osmahnout asi minutku.
|
||||||
|
1. Přisypeme pokrájené lišky, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, případně troškou chilli a opékáme.
|
||||||
|
1. Po chvíli podlijeme vývarem, přivedeme k varu a necháme vývar zredukovat na třetinu.
|
||||||
|
1. Zalijeme smetanou, občas zamícháme a pár minut povaříme.
|
||||||
|
1. Aby omáčka nebyla příliš tekutá, přidáme do ní trochu parmezánu - trochu nasypeme, zamícháme, chvilku počkáme a pokud bude konzistence stále příliš tekutá, zopakujeme přisypání.
|
||||||
|
1. Dle chuti dokořeníme a můžeme podávat.
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user