diff --git a/content/cookies-s-kousky-cokolady/img.jpg b/content/cookies-s-kousky-cokolady/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..4fafe89 Binary files /dev/null and b/content/cookies-s-kousky-cokolady/img.jpg differ diff --git a/content/cookies-s-kousky-cokolady/index.md b/content/cookies-s-kousky-cokolady/index.md new file mode 100644 index 0000000..a70eb2e --- /dev/null +++ b/content/cookies-s-kousky-cokolady/index.md @@ -0,0 +1,38 @@ ++++ +title = "Cookies s kousky čokolády" +date = 2023-08-05 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "12 kousků" +time = "10 min + pečení 30 min" +source = "kniha 356 nízkosacharidových receoptů" ++++ + +Ingredience || +-|- +Máslo | 40 g +Březový cukr | 35 g +Vejce | 1 ks +Sůl | 1 špetka +Kypřící prášek z vinného kamene | 1 špetka +Vanilková dřeň | z 1/2 ks lusku +Mandlová mouka | 150 g +Čokoláda tmavá (min 90% podílu kakaa) | 50 g + +1. Troubu předehřejeme na 150°C. Připravíme si plech a vyložíme ho pečícím papírem. +1. V míse vyšleháme rozpuštěné máslo s březovým cukrem, vejce, sůl, kypřící prášek a vanilkovou dřeň. +1. Poté přisypeme mandlovou mouku a čokoládu pokrájenou na kousky. +1. Pořádně promícháme a z těsta vytvoříme váleček. Ten rozdělíme na 12 koleček a z každého uděláme kuličku, kterou v dlaních rozplácneme a položíme na plech. +1. Plech vložíme do trouby a pečeme 25-30 minut dozlatova. Záleží, jak moc jsme kuličky rozmáčkly. +1. Cookies necháme úplně vychladnout a podáváme až poté. + +### Tipy + +- Do těsta můžeme spolu s čokoládou přidat cca 15 g kousků kakaových bobů. +- Namísto rozplácnutí sušenék v dlaních můžeme kuličku položit na plech a rozplácnout ji pomocí vidličky ve dvou směrech, čímž vytvoříme i pěkný vzor. diff --git a/content/liskova-omacka/img.jpg b/content/liskova-omacka/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..e5762fc Binary files /dev/null and b/content/liskova-omacka/img.jpg differ diff --git a/content/liskova-omacka/index.md b/content/liskova-omacka/index.md new file mode 100644 index 0000000..3673d26 --- /dev/null +++ b/content/liskova-omacka/index.md @@ -0,0 +1,38 @@ ++++ +title = "Lišková omáčka" +date = 2023-08-05 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["přílohy"] +tagy = ["bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + +[extra] +portions = "2" +time = "20" ++++ + +Tato smetanová omáčka se svou jemností skvěle hodí téměř k čemukoli - k těstovinám, panence, pečenému kuřeti, steaku atp. Jako přílohu je možné zvolit třeba fazolky, brambory na různé způsoby, celerové nebo pastiňákové pyré atd. Fantazii se meze nekladou. + +Ingredience || +-|- +Šalotka | 2 ks +Česnek | 2 stroužky +Ghí nebo máslo | 1 lžíce +Lišky | 200 g +Sůl | +Pepř | +Paprika sladká, mletá | 1/2 lžičky +Chilli (volitelné) | 1 špetka +Vývar | 100 ml +Smetana ke šlehání | 250 g +Parmezán | 100 g + +1. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky (volitelně můžeme překrojit napůl). Lišky očistíme od případné hlíny vlhčeným kuchyňským ubrouskem a pokrájíme na větší kusy. +1. Na pánvi rozehřejeme ghí a na středním plameni dáme osmahnout cibulku na 3-4 minutky. +1. Přidáme česnek a necháme osmahnout asi minutku. +1. Přisypeme pokrájené lišky, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, případně troškou chilli a opékáme. +1. Po chvíli podlijeme vývarem, přivedeme k varu a necháme vývar zredukovat na třetinu. +1. Zalijeme smetanou, občas zamícháme a pár minut povaříme. +1. Aby omáčka nebyla příliš tekutá, přidáme do ní trochu parmezánu - trochu nasypeme, zamícháme, chvilku počkáme a pokud bude konzistence stále příliš tekutá, zopakujeme přisypání. +1. Dle chuti dokořeníme a můžeme podávat.