Update barbecue omáčky

This commit is contained in:
Emil Miler 2023-06-19 09:13:16 +02:00
parent c0fbb60c99
commit c84f1df927
1 changed files with 31 additions and 19 deletions

View File

@ -1,7 +1,7 @@
+++
title = "Barbecue omáčka"
date = 2022-10-16
author = "Terezka"
date = 2023-06-19
author = "Terezka & Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["přílohy"]
@ -9,26 +9,38 @@ tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrn
[extra]
portions = "asi 500 ml"
time = "30"
+++
Máte na výběr použít čerstvou cibuli a česnek, se kterými omáčka vydrží asi týden, nebo sušené, které vydrží mnohem déle. Namísto čerstvého česneku můžete použít například česnekové pyré. Zároveň je důležité nechat vše opravdu provařit, protože za studena se nespojí chutě jednotlivých ingrediencí.
První barbecue omáčky se skládaly z másla, kajenského pepře a šalvěje. Dnes už používáme mnohem sofistikovanější kombinace ingrediencí, avšak na máslo, jako základní surovinu, se ve většině modernách receptů zapomíná.
Ingredience ||
-|-
Kečup | 250 ml
Jablečný ocet | 60 ml
Voda | 60 ml
Melasa | 2 lžíce
Worchesterová omáčka | 1 lžíce
Pepř, černý, čerstvě mletý | 1 lžička
Česnek | 2 stroužky
Chilli, mleté | 1/2 lžičky
Paprika sladká, mletá | 1 lžíce
Kurkuma | 1 lžička
Kmín | 1 lžička
Hřebíček, mletý | 1/4 lžičky
Třtinový cukr | 60 ml
Cibule | 1 ks, nebo sušená
Česnek | 1 až 2 stroužky, nebo sušený
Kečup (nebo pyré) | 240 ml
Jablečný ocet | ~75 ml
Třtinový cukr | 60 až 120 ml
Melasa | 15 ml tmavé, nebo 30 ml světlé
Worchesterová omáčka | 1/2 lžíce
Uzená paprika | 1/2 lžíce
Susená horčice | 1/2 lžíce
Kajenský pepř | 1/4 lžičky
Mletý hřebíček | 1/4 lžičky
Čerstvě mletý pepř | 1/4 lžičky
Sůl | 1/2 lžičky
Mletý kmín | 1/2 lžičky
Kurkuma | 1/2 lžičky
Citronová šťáva | asi 1/2 citronu
Máslo | 60 g
1. Všechny ingredience dáme do jednoho hrnce s vysokými stěnami.
1. Necháme pobublávat 30 minut.
1. Necháme vychladnout a přelijeme do sklenic. Uchováváme v lednici.
1. Pokud používáme čerstvou cibuli, nasekáme ji na kousky a zvolna zpěníme na másle.
1. Po asi deseti až patnácti minutách, kdy je cibule krásně krémová, přidáme nasekaný česnek a jakmile začne vonět (asi po minutě), pokračujeme dál.
1. Smícháme všechny ingredience a necháme jemně povařit.
1. Vaříme 15 až 30 minut.
1. Pokud jsme použili čerstvou cibuli a česnek, tak vše rozmixujeme do hladka.
1. Necháme vychladnout a přelijeme do sklenic. Udržujeme v lednici