Nové recepty

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2021-03-01 23:05:41 +01:00
parent e0621227ab
commit c614cf6b02
5 changed files with 231 additions and 0 deletions

View File

@ -0,0 +1,47 @@
+++
title = "Asijské nudle"
date = 2021-03-01
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso", "těstoviny a rýže"]
tagy = ["bezlaktózové", "drůbež", "snadné"]
[extra]
portions = "6"
time = "60"
source = "MaminčinyRecepty.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Kuřecí prsní řízky | 600 g
Pekingské zelí | 1/2 hlávky
Mrkev | 2 větší kusy
Pórek | kousek (cca 10 cm)
Sójová omáčka | 2 lžíce
Instantní čínské nudle | 1 balíček (280 g)
Kajenský pepř | 1 špetka
Koření pro asijskou kuchyni| dle chuti
Sůl |
Olej |
1. Maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostíčky.
1. Zelí pokrájíme na nudličky, pórek na kolečka a mrkev nastrouháme nahrubo.
1. Na velké pánvi rozpálíme trochu oleje. Přisypeme maso, okořeníme a osolíme. Za častého míchání opékáme 8-10 minut.
1. Zalijeme sójovou omáčkou (přidáme nebo ubereme dle chuti). Zamícháme a asi ještě minutu smažíme.
1. Hotové kuřecí maso přesypeme do velkého hrnce a pokud to jde, tak udržujeme v teple.
1. V tuto chvíli si připravíme nudle - začneme vařit vodu a postupujeme dle návodu. Poté scedíme.
1. Na pánvi mezitím nasypeme mrkev a pórek, a takto bez oleje osmahneme asi 3 minuty.
1. Poté přisypeme zelí. Vše společně promícháváme, opékáme a takto zahřejeme zeleninu. Nesmí to však být moc dlouho - zelenina musí zůstat křupavá.
1. Zeleninu přisypeme k masu v hrnci.
1. Na pánev přesypeme z cedníku nudle, chvilku osmahneme (jen aby se z nich odpařila přebytečná voda).
1. Nakonec je přesypeme k masu se zeleninou a vše důkladně promícháme.
1. Na chvíli postavíme na plotnu a vše společně zahřejeme, aby se chutě spojili.
### Tipy
- Koření pro asijskou kuchyni můžeme nahradit například grilovacím kořením nebo jemu podobným.

View File

@ -0,0 +1,48 @@
+++
title = "Bílé rigatoni"
date = 2021-03-01
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
tagy = ["pečené", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "60"
+++
Ingredience ||
-|-
Šunka |200 g
Mozzarella |150 g
Hrášek (čerstvý / mražený) | 200 g
Máslo | 50 g
Smetana | 2 lžíce
Rigatoni (viz tipy) | 500 g
Petržel (pokrájená) | 2 velké špetky
Sůl |
Pepř |
1. V menším hrnci přivedeme k varu vodu. Vsypeme do ní hřášek a vaříme 5 minut. Poté scedíme.
1. Šunku nakrájíme na kostičky.
1. Mozzarellu nastrouháme nahrubo.
1. Dáme si vařit vodu na těstoviny.
1. Připravíme si větší pánev, nejlépe takovou, kterou můžeme pak dát do trouby.
1. Na větší pánvi s rozehřeme máslo. Přisypeme šunku a opékáme 5 minut.
1. Poté přisypeme hrášek a necháme ještě 5 minut osmahnout.
1. Mezitím by se mohla začít vařit voda. Osolíme ji a vsypeme těstoviny. Vaříme dle návodu, poté scedíme.
1. Přilijeme 1 lžíci smetany a pokračujeme s vařením, dokud tekutina trochu nezhoustne.
1. Troubu si předehřejeme na 200°C.
1. Přidáme petržel, sůl, pepř a promícháme.
1. Vypneme sporáka odstavíme.
1. Do ricotty přilijeme zbylou lžíci smetany a zamícháme.
1. Scezené těstoviny přisypeme ke směsi na pánvi. Přidáme i ricottu a pořádně vše promícháme.
1. Pokud můžeme dát pánev do trouby, posypeme směs mozzarellou rovnou. POkud není pánev vhodná do trouby, tak směs přendáme do pekáčku a teprve poté posypeme mozzarellou.
1. Vložíme do trouby a pečeme 30 minut.
1. Podáváme teplé.
### Tipy
- Rigatoni jsou krátké těstoviny s širokou dírou. Velmi podobné těstovině penne, jen nejsou na konci zkosené.

View File

@ -0,0 +1,37 @@
+++
title = "Ledový černý čaj s ovocem"
date = 2021-03-01
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["nápoje"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "1.5 litru"
time = "25 min + chlazení 90"
source = "Gurmet"
+++
Ingredience ||
-|-
Voda | 1,5 l
Nektarinka | 1 ks
Meruňka | 2 ks
Maliny | 1 hrst
Hruška | 1 ks
Černý čaj | 4 sáčky
Cukr / med | dle chuti
Máta | 4 snítky
1. Do velkého hrnce nalijeme vodu.
1. Ovoce omyjeme, nakrájíme a vsypeme do vody.
1. Přivedeme k varu a stáhneme z plotny.
1. Do vody vložíme sáčky čaje a necháme asi 5 minut louhovat.
1. Ovoce v čaji trochu rozšťoucháme (pokud to půjde), aby pustilo co nejvíce šťávy.
1. Tekutiny přecedíme, dle chuti osladíme a dáme vychladit.
1. Podáváme s ledem a snítkami máty. Můžeme nazdbit i použitím ovocem.
### Tipy
- Pokud máme více času můžeme čaj louhovat i za studena. Stačí sáčky (nebo sítko se sypeným čajem) vložit do studené vody a nechat louhovat 12-24h v lednici. Takto lze připravit černý čaj, ovocný i rooibos. Zeleným čajům prospívá tento postup nejvíce, jelikož dlouhá doba macerace neuvolňuje téměř žádné třísloviny a vyniknou všechny chuťové tóny.

View File

@ -0,0 +1,60 @@
+++
title = "Philadelfia Sushi Roll"
date = 2021-03-01
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
tagy = ["bezlepkové"]
[extra]
portions = "cca 35 kousků"
time = "120"
source = "PremediatedLeftovers.com"
+++
Rýže ||
-|-
Sushi rýže | 2 hrnky
Voda | 3 hrnky
Rýžový ocet | 2 lžíce
Cukr | 2 lžíce
Sůl | 1 lžíce
Sushi ||
-|-
Uzený losos | 100 g
Okurka | 1 kus
Nori řasa | 4 listy
Krémový sýr Philadelphia | 100 g
K podávání ||
-|-
Wasabi pasta|
Sójová omáčka|
Nakládaný zázvor|
### Příprava rýže
1. Rýži připravte buď podle návodu nebo v rýžovaru a připravenou zalijeme vodou.
1. V rendlíku smícháme ocet, cukr a sůl.
1. Na sporáku zahříváme na nízký plamen, dokud se vše nespojí.
1. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
1. Uvařenou rýži přesypeme do velké mísy, přilijeme octovou směs a lehce, ale řádně, promícháme.
1. Dáme stranou a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Můžeme sem tam promíchat.
### Příprava sushi
1. Lososa nakrájíme na proužky.
1. Okurku rozpůlíme, vydlabeme semínkový vnitřek a nakrájíme na tenké proužky.
1. Pokud máme čerstvý sýr v kostce nebo v tužším formě, tak nakrájíme na proužky / pruhy.
1. Nori řasu položíme na prkénko hrubou stranou nahoru.
1. Na řasu vložíme zhruba 2 lžíce rýže. Navlhčíme si prsty a lehce rozprostřeme po celém povrchu - vynecháme pouze u jedné z delší strany, a to asi 1,5 cm.
1. Řasu si otočíme tak, aby byla strana s volným pruhem byla od nás a dlouhá strana polepená rýží byla nejblíž k nám.
1. Po delší straně, asi 2 cm od kraje, nanášíme suroviny: na bližší stranu naneseme vrstvu lososa, okurkový proužek a krémový sýr. Pokud máme sýr pouze mazací, tak nejprve zhruba polovinu ryže namažeme vrstvou sýru a poté navrstvíme lososa a okurku. Použijeme vlastní odhad, aby náplně nebylo moc ani málo.
1. Namočíme si prsty do vody a potřeme tak obnaženou část řasy.
1. Jemně začneme balit řasu, a to od dlouhé strany, kterou máme nejblíže u sebe. Během balení musíme rolku lehce utahovat. Ne však moc, jinak se může rozpadnou či protrhnout.
1. Namokřenou stranou řasu uzavřeme
1. Vezmeme si ostrý nůž a lehce namočíme jeho čepel. Krájíme kolečka asi 1,5 cm široká. Mezi řezy si můžeme nůž opět namočit. Z jedné rolky bychom takto měli dostat cca 10-12 koleček.
1. Celý postup balení rolky opakujeme tak dlouho, dokud nevypotřebujeme všechny rýži.
1. Podávát můžeme s wasabi pastou, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem..

View File

@ -0,0 +1,39 @@
+++
title = "Špagety s rajčaty a ricottou"
date = 2021-03-01
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
tagy = ["snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "2"
time = "30"
source = "Tesco recept"
+++
Ingredience ||
-|-
Cuketa | 1 menší kus
Rajčata | 250 g
Olivy černé nebo zelené | 60 g
Cukr | 1 lžička
Sůl |
Pepř |
Olivový olej |
Špagety | 150 g
Bazalka | 1 hrst
Ricotta | 2-3 lžíce
1. Cuketu nakrájíme na tenké plátky. Rozložíme a posolíme a necháme vyplakat.
1. Rajčata omyjeme, nakrájíme na kostičky. Přesypeme do misky.
1. Olivy scedíme a nakrájíme na kolečka. Přisypeme k rajčatům.
1. Směs zakápneme olejem, posypeme cukrem, solí a pepřem. Promícháme a necháme zatím uležet.
1. Cuketové plátky osušíme kuchyňskými utěrkami.
1. V pánvi si rozehřejeme trošku oleje a opečeme na něm cuketu. Každou stranu asi 1-2 minutky. Poté dáme stranou na talř.
1. Dáme vařit vodu na špagety. Z návodu vyčteme délku doby vaření špaget. Vložení do vody naplánujeme tak, aby byly hotové ve stejnou chvíli jako rajčatová směs.
1. Na tu samou pánev vyplopíme rajčatovou směs a na mírném plameni odpařujeme přebytečnou tekutinu. Bude to trvat 8-10 minut.
1. Poté přisypeme bazalku a podusíme 2-4 minutky. V této chvíli je směs hotová a měly by být uvařené i špagety.
1. Na talíř vrstvíme následovně: špagety, na ně doprostřed rajčatovou směs, poté ozdobíme cuketou a nakonec dáme ricottu.