forked from em/receptty.org
		
	Nové recepty
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										37
									
								
								content/ledovy-cerny-caj-s-ovocem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										37
									
								
								content/ledovy-cerny-caj-s-ovocem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,37 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Ledový černý čaj s ovocem"
 | 
			
		||||
date = 2021-03-01
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["nápoje"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "1.5 litru"
 | 
			
		||||
time = "25 min + chlazení 90"
 | 
			
		||||
source = "Gurmet"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Voda | 1,5 l
 | 
			
		||||
Nektarinka | 1 ks
 | 
			
		||||
Meruňka | 2 ks
 | 
			
		||||
Maliny | 1 hrst
 | 
			
		||||
Hruška | 1 ks
 | 
			
		||||
Černý čaj | 4 sáčky
 | 
			
		||||
Cukr / med | dle chuti
 | 
			
		||||
Máta | 4 snítky
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Do velkého hrnce nalijeme vodu.
 | 
			
		||||
1. Ovoce omyjeme, nakrájíme a vsypeme do vody.
 | 
			
		||||
1. Přivedeme k varu a stáhneme z plotny.
 | 
			
		||||
1. Do vody vložíme sáčky čaje a necháme asi 5 minut louhovat.
 | 
			
		||||
1. Ovoce v čaji trochu rozšťoucháme (pokud to půjde), aby pustilo co nejvíce šťávy.
 | 
			
		||||
1. Tekutiny přecedíme, dle chuti osladíme a dáme vychladit.
 | 
			
		||||
1. Podáváme s ledem a snítkami máty. Můžeme nazdbit i použitím ovocem.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Pokud máme více času můžeme čaj louhovat i za studena. Stačí sáčky (nebo sítko se sypeným čajem) vložit do studené vody a nechat louhovat 12-24h v lednici. Takto lze připravit černý čaj, ovocný i rooibos. Zeleným čajům prospívá tento postup nejvíce, jelikož dlouhá doba macerace neuvolňuje téměř žádné třísloviny a vyniknou všechny chuťové tóny.
 | 
			
		||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user