Velikonoční low carb recepty

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2022-04-15 18:36:00 +02:00
parent 04adc9f65e
commit bb2aa3e088
2 changed files with 88 additions and 0 deletions

View File

@ -0,0 +1,40 @@
+++
title = "Sezamové houstičky (Low Carb)"
date = 2022-04-15
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pečivo"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "8"
time = "80"
source = "ColorOfLowCarb.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Bílky | 6 ks
Kokosová mouka | 70 g
Zlatý len | 30 g
Psyllium | 20 g
Sezamová semínka | 50 g
Sůl, himalájská | 1 lžička
Prášek do pečiva, s vinným kamenem | 2 lžičky (10 g)
Vroucí voda | 150 ml
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
1. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
1. Zlatý len a psyllium si umeleme na jemnou mouku.
1. V míse metlou promícháme prášek ze zlatého lnu a psyllia, kokosovou mouku, sezamová semínka, sůl a prášek do pečiva.
1. Sníh přidáme k sypké směsi a lžící promícháme.
1. Přilijeme vodu a velmi svižně promícháme, aby se směs spojila. Psyllium rychle nasaje vodu a za chvíli se nám vytvoří pěkná koule.
1. Navlhčenýma rukama těsto rozdělíme na osm dílů a vytvarujeme bochánky.
1. Bochánky pokládáme na pečící plech a lehce je splácneme, protože se trochu nafouknou.
1. Pečeme asi 50 minut do zlatavé barvy.
1. Před krájením necháme vychladnout, ideálně na čisté utěrce, která vsákne přebytečnou vlhkost. Pokud ji zrovna nemáme po ruce, tak aspoň bulky přemístíme na mřížku, kde je necháme vychladnout.
### Tipy
- Houstičky můžeme použít do velikonoční nádivky. Z osmi kusů využijeme pět.

View File

@ -0,0 +1,48 @@
+++
title = "Velikonoční beránek (Low Carb)"
date = 2022-04-15
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "1 velký beránek"
time = "90"
source = "ColorOfLowCarb.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Batát | 300 g bez slupky
Sůl | 1 špetka
Voda | 200 ml
Citrony, bio | 2 ks
Vejce | 4 ks
Smetana ke šlehání | 200 g
Vanilkový extrakt | 2 lžičky
Med (nebo čekankový sirup) | 1-2 lžíce
Ořechová mouka | 400 g + na vysypání formy
Kypřící prášek | 1 lžička
Jedlá soda | 2 lžičky
1. Oloupaný batát pokrájíme nadrobno, vložíme do kastrůlku, přidáme špetku soli a zalijeme vodou. Přiklopíme pokličkou a vaříme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří (10-15 minut). Poté odstavíme a necháme vychladnout. Zbylo mi asi 270 g batátů.
1. Troubu si předehřejeme na 170°C.
1. Formu na beránka si vymažeme máslem a vysypeme trochou oříškové mouky.
1. Mezitím si omyjeme citrony horkou vodou, osušíme. Ostrouháme z nich kůru a vymačkáme z nich šťávu. Kůru budeme potřebovat všechnu, šťávu 100 ml (vychází cca z obou plodů, záleží na jejich velikosti). Nemusíme se ale bát, nebude to příliš kyselé - batáty jsou hutnější a citrony chuť pozvednou.
1. Vejce rozdělíme. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Žloutky přidáme k batátům.
1. K batátů se žloutky ještě přilijeme smetanu, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Rozmixujeme do hladké hmoty. V původním receptů paní radí tyčovám mixérem. Já měla batáty krásně měkké a šlo to velmi dobře klasickým ručním mixérem s metlami.
1. V tuto chvíli trochu ochutnejte a oslaďte dle potřeby medem nebo jiným sladidlem. Opět zamíchejte.
1. V jiné míse smíchejte ořechovou mouku, kypřící prášek a jedlou sodu.
1. K mokré směsi vmícháme suchou směs. Pracujeme rychle, soda v kyselém prostředí již začíná pracovat.
1. Nakonec vmícháme jemně a opatrně sníh z bílků.
1. Těsto přesuneme do formy a vršek uhladíme stěrkou. Vložíme do trouby a pečeme cca hodinu. Po 45 minutách zkusíme píchnout do těsta špejlí. Pokud ji vytáhneme a těsto se nelepí, tak je beránek hotový. Pokud se těsto na špejli přilepí, tak tomu dáme ještě několik minut a znovu zkusíme.
1. Po vyndání z trouby necháme beránka asi 10 minut vychladnout a poté ho vyklopíme na tác (tác přiklopíme na formu a společně otočíme, beránek vypadne).
1. Můžeme pocukrovat, ozdobit mašlí a připíchnout rozinky jako oči.
### Tipy
- Moje forma je na malinkého beránka, takže jsem dělala těsto z polovičního množství a vyšlo to krásně. Do formy se leje těsto zeshora a beránek je v průběhu pečení hlavou dolů. Těsto tedy vyběhlo kousek nad okraj a bylo ho potřeba po vychladnutí lehce seříznout, aby hezky stál.
- Jako moučkový cukr skvěle poslouží březový cukr (erytritol), který rozmixujeme v malém mixéru (mixuji v něm i semínka atd).