Losos teriyaki a cheesecake brownies

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2023-08-10 14:21:51 +02:00
parent ec2b898bc0
commit a389076d3c
4 changed files with 87 additions and 0 deletions

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 203 KiB

View File

@ -0,0 +1,43 @@
+++
title = "Cheesecake brownies"
date = 2023-08-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "hrnkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "16"
time = "příprava 15 min + pečení 45"
source = "SugarFreeMum.com"
+++
Tmavé těsto ||
-|-
Vejce | 4 ks
Máslo, změklé | 1/4 hrnku
Zakysaná smetana | 1/2 hrnku
Vanilkový extrakt | 1 lžička
Kakao | 1/2 hrnku
Březový cukr | max. 1/4 hrnku
Instantní káva | 1 lžička
Prášek do pečiva | 1 lžička
Sůl | 1 špetka
Světlé těsto ||
-|-
Krémový sýr | 230 g
Vejce | 1 ks
Březový cukr | 1-3 lžíce
Vanilkový exktrakt | 1/2 lžičky
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech nebo zapékací mísu o velikosti 20x20 cm vyložíme pečícím papírem.
1. V míse vyšleháme vejce, máslo, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.
1. V jiné míse smícháme kakao, březový cukr, kávu, prášek od pečiva a sůl. Promícháme.
1. Suché ingredience postupně vmixujeme do mokré směsi a těsto dáme stranou.
1. Mísa, ve které byli suché ingredience můžeme použít na světlé těsto - všechny ingredience vyšleháme do hladkého těsta. Březový cukr přidáváme dle vlastní chuti.
1. Do připraveného plechu nebo zapékací mísy nalijeme půlku tmavého těsta, půlku světlémo a trochu promícháme kuchyňským nožem, aby se vytvořil pěkný vzor. Na to nalijeme zbytek tmavého těsta a na něj zbytek světlého těsta a opět vytvoříme vzor pomocí nože.
1. Vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut, maximálně však 50 min. Zkoušíme špejlí a pokud těsto na špejli vypadá tekutě a syrově, ještě chvíli necháme v troubě. Brownies bude mít trochu "hýbavý" uprostřed. Ale nebojme se, on schladne a tím se še vyřeší. Při vyndavání z trouby musí být dezert sem tam popraskyný a lehce nazlátlý.
1. Necháme vychladnout, případně můžeme dát i na noc do ledničky. Nakrájíme na 16 kousků, protože jak známo, tak brownies je těžší dezert a proto jsou menší kousky ideální.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 188 KiB

View File

@ -0,0 +1,44 @@
+++
title = "Losos teriyaki se zeleninou"
date = 2023-08-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "ryby", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "2"
time = "25"
+++
Ingredience ||
-|-
Losos filet | 250 g
Teriyaki omáčka | 4 lžíce
Brokolice | 120 g
Paprika, červená | 1 ks
Žampiony | 130 g
Česnek | 3 stroužky
Olej | 2 - 4 lžíce
Koření na čínu | 1 lžička
Květákokvá rýže | 200 g
Sezamová semínka | na ozdobu
1. Losoa očistíme, zbavíme kůže, omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější proužky. Dáme do misky, zalijeme 2 lžícemi teriyaki omáčky a zatím odložíme stranou.
1. Brokolici pokrájíme na menší růžičky.
1. Papriku vyčistíme a pokrájíme na tenké proužky.
1. Žampiony otřeme vlhkým papírovým ubrouskem a překrájíme na poloviny.
1. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
1. Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje, rozpálíme a vsypeme brokolici, papriku a žampiony. Chvíli smažíme a mícháme, poté posypeme kořením na čínu a za chvíli přisypeme květákovou rýži a znovu promícháme. Pokud bude potřeba, přilijeme ještě olej.
1. Až budou žampiony zlatavé, tak přisypeme plátky česneku, zalijeme zbylými 2 lžícemi teriyaki omáčky a opět promícháme.
1. Zeleninu odhrneme do krajů a do pánve vyklopíme lososa z misky. Otáčíme, a až bude losos ze všech stran opečený, tak promícháme dohromady se zeleninou.
1. Ještě pár minutek zahříváme a případně dochutíme teriyaki omáčkou.
1. Podáváme posypané sezamovými semínky.
### Tipy
- Květáková rýže je z květáku, který je rozmixovaný na malé kousky. Dá se koupit i mražená, jen potom odvážíme o něco více, jelikož je v balíčku voda.
- Pokud nechceme květákovou rýži můžeme ji nahradit klasickou rýží, rýžovými nudlemi, nudlemi soba nebo jinými druhy. V tom případě je jen potřeba mít tuto přílohu uvařenou předem a do pánve ji stačí přidat jako poslední a jen zamíchat a zahřát se zbytkem pokrmu.
- Zeleninu můžeme obměňovat dle svých chutí a aktuálních možností kuchyně. Taktéž je možné dát zeleniny více. Vše záleží jen na kuchaři.