Nové recepty 4krát

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2022-10-30 21:50:04 +01:00
parent 00db3f2b51
commit 766c1cdaff
4 changed files with 134 additions and 0 deletions

View File

@ -0,0 +1,30 @@
+++
title = "Bryndzová pomazánka s tvarohem"
date = 2022-10-30
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4-5"
time = "5"
source = "kniha Jíme zdravě ze spíže"
+++
Ingredience ||
-|-
Bryndza | 125 g
Tvaroh, odtučněný | 250 g
Paprika sladká, mletá | 1 lžička
Petržel nebo pažitka |
1. Do misky vložíme bryndzu, tvaroh a sladkou papriku. Mícháme, dokud nebudou suroviny propojeny v hladkou strukturu.
1. Petrželku můžeme najemno nakrájenou vmíchat přímo do pomazánky nebo listy ozdobit pečivo s namazanou pomazánkou.
### Tipy
- Na bryndze nešetřete a vezměte nějakou kvalitní, ideálně přímo od farmáře. Je to na chuti opravdu znát.

View File

@ -0,0 +1,37 @@
+++
title = "Dýňová polévka s kokosovým mlékem"
date = 2022-10-30
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "kniha Jíme zdravě do 30 minut"
+++
Ingredience ||
-|-
Dýně Hokkaido | 350 g
Cibule | 200 g
Kokosový olej | 1 lžíce
Zázvor, mletý | 2 lžička
Vývar, zeleninový | 500 g
Kokosové mléko | 400 ml
Citron, menší | 1 ks
Sůl |
Pepř |
Petržel, chilli vločky, zakysaná smetana | na ozdobu
1. Dýni pokrájíme na kostky, cibuli najemno.
1. V hrnci si rozehřejeme kokosový olej a restujeme na něm cibulku asi 2-3 minuty.
1. Přisypeme dýnia mletý zázvor a ještě chvíli restujeme.
1. Zalijeme vývarem a kokosovým mlékem. Trochu osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a vaříme asi 12 minut, dokud nebude dýně měkká.
1. Citron omyjeme a ostrouháme z něj žlutou kůru. Dále vymačkáme všechnu šťávu.
1. Kůru i šťávu přidáme do polévky a tyčovým mixérem ji rozmixujeme do hladka.
1. Před podáváním můžeme polévku ozdobit chilli vločkami, petrželkou anebo zakysanou smetanou.

View File

@ -0,0 +1,38 @@
+++
title = "Tagliatelle s dýňovou omáčkou"
date = 2022-10-30
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
tagy = ["omáčka", "snadné", ""]
[extra]
portions = "4"
time = "40"
source = "recepty Košík.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Dýně Hokkaido | 500 g
Olivový olej | 4 lžíce
Sůl |
Pancetta | 100 g
Šalvěj | 6 snítek
Tagliatelle, čerstvé | 250 g
Vývar | 100 ml
Smetana ke šlehání | 200 ml
Citronová šťáva | 2 lžíce
Pepř |
1. Troubu si předehřejeme na 200°C. Připravíme si zapékací mísu.
1. V hrnci si přivedeme k varu vodu na těstoviny.
1. Dýni oloupeme a pokrájíme na menší kostky. Vsypeme do zapékací mísy, polijeme 2 lžícemi oleje, trochu posolíme a pečeme 20 minut.
1. Na větší pánvi rozehřejeme zbylé 2 lžíce oleje, přisypeme pancettu a lístky šalvěje. Na mísrném až slabém plameni opékáme. Pancetta by měla být pěkně křupavá.
1. Pánev odstavíme z plotny a vyndáme lístky šalvěje stranou někam na talířek.
1. Voda na těstoviny by už mohla vřít, tak osolíme a vložíme čestvé tagliatelle. Vaříme po dobu uvedenou na návodu. Poté scedíme.
1. Mezitím se dopeče dýně, tak ji vložíme do mixéru, přilijeme vývar, smetanu, citronovou šťávu a vše rozmixujeme na pyré.
1. Pánev s pancettou vrátíme na plotnu, vlijeme dýňovou omáčku, přidáme scezené těstoviny a pokrm ještě chvíli zahřejeme. Dle potřeby osolíme nebo opepříme.
1. Podáváme ozdobené opečnými lístky šalvěje.

View File

@ -0,0 +1,29 @@
+++
title = "Nivová pomazánka"
date = 2022-10-30
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "10"
+++
Ingredience ||
-|-
Niva | 1 balení (100 g)
Jarní cibulka | 1 stonek
Pomazánkové máslo | 1 kelímek
Jogurt, bílý | do 100 g
Česnek | 1 stroužek
Pepř, čerstvě mletý |
1. Nivu rozdrobíme nebo nahrubo nastrouháme do misky.
1. Jarní cibulku nakrájíme najemno a přidáme k nivě.
1. Do misky k sýru vyklopíme pomazánkové máslo a trochu jogurtu. Vymícháváme do hladké struktury. Pokud bude směs příliš tuhá, přidáme ještě jogurt (s ním podle chuti a podle toho, jak hustou pomazánku chceme).
1. Do pomazánky prolisujeme česnek, trochu opepříme a pořádně zamícháme.
1. Podáváme s čerstvým pečivem.