Nové recepty

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2022-10-15 22:48:49 +02:00
parent e3c620edc9
commit 6547c4b01a
5 changed files with 234 additions and 0 deletions

View File

@ -0,0 +1,33 @@
+++
title = "Detox fresh"
date = 2022-10-15
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["nápoje"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vepřové"]
[extra]
portions = "2x 300 ml"
time = "15"
source = "časopis Albert "
+++
Ingredience ||
-|-
Jablko, zelené | 1 ks
Řapíkatý celer | 4 stonky
Pomeranč | 3 ks
Mrkev | 3 ks
Červená řepa, předvařená | 2 ks
Zázvor, čerstvý | 3 cm
1. Jablko a řapíkatý celer omyjeme a osušíme.
1. Z pomerančů vymačkáme šťávu. Mrkev oloupeme, jablku vykrojíme jadřinec. Mrkev, jablko, řepu a řapíkatý celer pokrájíme na větší kusy.
1. Vše vložíme do stolního mixéru a rozmixujeme.
1. Přecedíme, abychom nápoj měli jemný, a ihned podáváme.
### Tipy
- Pokud máme odšťavňovač, všechnu zeleninu postupně vložíme do něj. Pomeranče není tedy třeba předtím vymačkávat, namísto toho je oloupeme. Postupně ingredience odšťavíme a šťávu poté promícháme a podáváme.

View File

@ -0,0 +1,71 @@
+++
title = "Indické masové kuličky s rajčatovou omáčkou"
date = 2022-10-15
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlepkové", "indická kuchyně", "levné", "low carb", "omáčka", "vepřové", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "6"
time = "60"
source = "časopis Gurmet"
+++
Masové kuličky ||
-|-
Vepřové maso, mleté | 1000 g
Jogurt, bílý | 2 lžíce
Zázvor, čerstvý | 2 cm
Římský kmín, drcený |1 lžíce
Koriandr, drcený | 1 lžíce
Hřebíček, mletý | 1/4 lžičky
Skořice, mletá | 1/4 lžičky
Muškátový oříšek | 1 špetka
Pepř, mletý | 1/4 lžičky
Sůl | 1 lžičky
Rostlinný olej | na smažení
Rajčatová omáčka ||
-|-
Kadeřávek | 3-4 listy
Cibule | 1 ks
Česnek | 3 stroužky
Zázvor, čerstvý | 2 cm
Koriandr, čerstvý | 1/2 svazku
Garam masala | 1 lžička
Kurkuma, mletá | 1/2 lžičky
Římský kmín, drcený | 1/2 lžičky
Koriandr, drcený | 1/2 lžičky
Chilli, vločky | 1/4 lžičky
Rostlinný olej | 2 lžíce
Rajčata krájená, sterilizovaná | 1 plechovka (400 ml)
Smetana na vaření | 125 ml
Sůl |
K podávání ||
-|-
Naan chléb |
Bílý jogurt |
### Masové kuličky
1. V míse smícháme maso, najemno nastrouhaný zázvor, jogurt, koření a sůl a vytvoříme stejně velké kuličky.
1. Připravíme si velkou hlubokou pánev a kuličky osmahneme ze všech stran na rozpáleném oleji tak, aby byli opečené. Nemusí být zcela hotové, dojdou v omáčce.
1. Kuličky dáme zatím stranou na talíř nebo do mísy.
### Omáčka
1. Kadeřávek nasekáme na menší kousky a dáme stranou do mističky. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme do mističky, zázvor nastrouháme najemno k česneku.
1. Do mističky si odměříme potřebné koření
1. Koriandru otrháme lístky nasekáme nadrobno, dáme do mističky a zatím uložíme do lednice. Stonky pokrájíme nadrobno.
1. V použité pánvi rozpálíme olej a vsypeme cibuli, česnek, zázvor a stonky koriandru. Necháme opékat asi 10 minut, dokud směs nezačne zlátnout.
1. Přisypeme připravené koření a necháme ho rozvonět.
1. Zalijeme rajčaty a trochou vody (asi 100 ml, vypláchneme tím plechovku od rajčat). Lehce osolíme a promícháme.
1. Do omáčky vložíme masové kuličky a vaříme asi 20 minut.
1. Poté přisypeme kadeřávek a vaříme ještě 10 minut.
1. Nakonec vlijeme smetanu na vaření, dle chuti osolíme a prohřejeme.
1. Před servírováním posypeme koriandrem a podáváme s naan chlebem a bílým jogurtem.

View File

@ -0,0 +1,47 @@
+++
title = "Kadeřávkové stir fry s křupavým tofu"
date = 2022-10-15
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "rychlé", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "časopis Gurmet"
+++
Ingredience ||
-|-
Tofu | 200 g
Sójová omáčka | 3 lžíce
Vaječné nudle | 240 g
Červené zelí | 1/4 hlávky
Kadeřávek | 4 velké listy
Mrkev | 1 ks
Česnek | 1 stroužek
Zázvor, čerstvý | 2 cm
Jarní cibulka | na posypání
Kari | 1,5 lžičky
Řepkový olej | 3 lžíce
Sezamová semínka | na posypání
Sezamový olej | na zakápnutí
1. Tofu řádně osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou a nakrájíme ho na kostičky. V míse smícháme 1 lžíce sójové omáčky s kari. Přisypeme tofu, promícháme a zatím necháme marinovat.
1. Zelí si nakrouháme najemno. Z kadeřávku vykrojíme tuhý řapík a nasekáme na kousky. Mrkev oškrabeme a nakrájíme na tenké nudličky. Česnek a zázvor prolisujeme do mističky. Jarní cibulku nakrájíme na kroužky a dáme stranou do mističky.
1. V hrnci přivedeme k varu vodu a nudle uvaříme dle návodu. Poté scedíme.
1. V hluboké pánvi (ideálně wok) rozpálíme 1 lžíce ileje a opečeme na něm tofu ze všech stran. Poté vsypeme stranou do mističky.
1. Pánev vytřeme papírovou utěrkou a necháme pořádně rozpálit (asi 2 minutky). Poté vlijeme zbylý olej a vsypeme česnek a zázvor. Restujeme asi 30 vteřin.
1. Přisypeme zelí, kadeřávek a mícháme a prohazujeme po dobu 2 minut.
1. Přidáme mrkev, zbylou sójovou omáčku a restujeme další 2 minuty.
1. Pánev stáhneme z plotny a vmícháme nudle, opečené tofu a trochu sezamového oleje.
1. Před servírováním posypeme jarní cibulkou a trochou sezamového semínka.
### Tipy
- První krok, kdy marinujeme tofu, můžeme udělat i několik hodin před začátkem připravy jídla. Tofu lépe nasákne chutě.
- Tofu může být vyměněno za kuřecí maso, nakrájéné na tenké proužky.

View File

@ -0,0 +1,47 @@
+++
title = "Polévka z pečeného česneku a červené řepy"
date = 2022-10-15
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "40"
source = "časopis Albert"
+++
Polévka ||
-|-
Česnek | 15 stroužků
Cibule | 1 ks
Olivový olej | 30 ml
Voda | 500 ml
Zeleninový bujon | 1 kostka
Řepa, předvařená | 200 g
Zakysaná smetana | 1 kelímek
Sůl |
Pepř |
Na podávání ||
-|-
Ciabatta | 1 ks
Olivový olej |
Rozmarýn, čerstvý | 1 snítka
1. Plech si vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200°C.
1. Stroužky česneku a cibuli oloupeme. 6 stroužků si dáme stranou, zbytek stroužků a cibuli rozložíme na připravený plech. Pokapeme olivovým olejem, promícháme a dáme péct na 15 minut.
1. Vodu uvaříme ve varné konvici, nalijeme do odměrky a rozpustíme v ní kostku bujonu.
1. Mezitím si můžeme připravit krutonky - ciabattu nakrájíme na kostičky, na pánvi si rozpálíme olivový olej a krutonky společně s celými zbylými stroužky česneku orestujeme. Dle chuti osolíme, opepříme a dáme do misky stranou.
1. Připravíme si stolní mixér, upečenou zeleninu do něj přendáme, přilijeme připravenou vodu s bujonem a rozmixujeme.
1. Poté přidáme ještě 80 g zakysané smetany, trochu soli, pepře a znovu promixujeme.
1. Polévku podáváme ozdobenou zbylou zakysanou smetanou, krutonky, opečeným česnekem a čerstvým rozmarýnem.
### Tipy
- Druhou možností je vodu ohřát v hrnci, přidat bujon, k tomu upečenou zeleninu a rozmixovat ručním mixérem. Dále postupujeme stejně.
- Namísto ciabatty můžeme použít rohlíky, housky, chléb či jiné pečivo. A to jak čerstvé, tak i starší kousky.
- Ke krutonkům můžeme přidat i najemno pokrájené bylinky pro výraznější chuť.

View File

@ -0,0 +1,36 @@
+++
title = "Západoafrická dušená cizrna s rajčaty"
date = 2022-10-15
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "časopis Gurmet"
+++
Ingredience ||
-|-
Cibule | 1 ks
Česnek | 6 stroužků
Červená paprika | 1 ks
Cizrna, sterilizovaná | 1 plechovka (400 ml)
Rostlinný olej | 2 lžíce
Rajčata krájená, sterilizovaná | 1 plechovka (400 ml)
Rajčatová passata | 150 g
Chilli omáčka | 2 lžíce
Arašídové máslo | 2 lžíce
Kokosové mléko | 200 ml
Sůl |
1. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na tenké plátky a papriku na kostičky. Cizrnu scedíme, propláchneme a dáme stranou okapat.
1. V hrnci nebo velké hlubové pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek.
1. Poté přidáme papriku a krátce ji opečeme.
1. Přilijeme rajčata, passatu, chilli omáčku (dávkujeme dle své chutě), arašídové máslo, kokosové mléko a cizrnu.
1. Podlijeme asi 100 ml vody a vaříme asi 20 minut, aby se chutě propojili a omáčka trochu zhoustla.
1. Jako přílohu můžeme zvolit rýži, pitu či quinou. Nebo pokrm můžeme podávat jako přílohu k masu.