From 6547c4b01a3be71ba2a433eb58fc10b6f0097f78 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: =?UTF-8?q?Terezka=20Tich=C3=A1?= <2t@cocaine.ninja> Date: Sat, 15 Oct 2022 22:48:49 +0200 Subject: [PATCH] =?UTF-8?q?Nov=C3=A9=20recepty?= MIME-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=UTF-8 Content-Transfer-Encoding: 8bit --- content/detox-fresh/index.md | 33 +++++++++ content/indicke-masove-kulicky/index.md | 71 +++++++++++++++++++ .../index.md | 47 ++++++++++++ .../index.md | 47 ++++++++++++ .../index.md | 36 ++++++++++ 5 files changed, 234 insertions(+) create mode 100644 content/detox-fresh/index.md create mode 100644 content/indicke-masove-kulicky/index.md create mode 100644 content/kaderavkove-stir-fry-s-krupavym-tofu/index.md create mode 100644 content/polevka-z-peceneho-cesneku-a-repy/index.md create mode 100644 content/zapadoafricka-dusena-cizrna-s-rajcaty/index.md diff --git a/content/detox-fresh/index.md b/content/detox-fresh/index.md new file mode 100644 index 0000000..6d37f21 --- /dev/null +++ b/content/detox-fresh/index.md @@ -0,0 +1,33 @@ ++++ +title = "Detox fresh" +date = 2022-10-15 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["nápoje"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vepřové"] + + +[extra] +portions = "2x 300 ml" +time = "15" +source = "časopis Albert " ++++ + +Ingredience || +-|- +Jablko, zelené | 1 ks +Řapíkatý celer | 4 stonky +Pomeranč | 3 ks +Mrkev | 3 ks +Červená řepa, předvařená | 2 ks +Zázvor, čerstvý | 3 cm + +1. Jablko a řapíkatý celer omyjeme a osušíme. +1. Z pomerančů vymačkáme šťávu. Mrkev oloupeme, jablku vykrojíme jadřinec. Mrkev, jablko, řepu a řapíkatý celer pokrájíme na větší kusy. +1. Vše vložíme do stolního mixéru a rozmixujeme. +1. Přecedíme, abychom nápoj měli jemný, a ihned podáváme. + +### Tipy + +- Pokud máme odšťavňovač, všechnu zeleninu postupně vložíme do něj. Pomeranče není tedy třeba předtím vymačkávat, namísto toho je oloupeme. Postupně ingredience odšťavíme a šťávu poté promícháme a podáváme. \ No newline at end of file diff --git a/content/indicke-masove-kulicky/index.md b/content/indicke-masove-kulicky/index.md new file mode 100644 index 0000000..1829cdf --- /dev/null +++ b/content/indicke-masove-kulicky/index.md @@ -0,0 +1,71 @@ ++++ +title = "Indické masové kuličky s rajčatovou omáčkou" +date = 2022-10-15 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlepkové", "indická kuchyně", "levné", "low carb", "omáčka", "vepřové", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "6" +time = "60" +source = "časopis Gurmet" ++++ + +Masové kuličky || +-|- +Vepřové maso, mleté | 1000 g +Jogurt, bílý | 2 lžíce +Zázvor, čerstvý | 2 cm +Římský kmín, drcený |1 lžíce +Koriandr, drcený | 1 lžíce +Hřebíček, mletý | 1/4 lžičky +Skořice, mletá | 1/4 lžičky +Muškátový oříšek | 1 špetka +Pepř, mletý | 1/4 lžičky +Sůl | 1 lžičky +Rostlinný olej | na smažení + +Rajčatová omáčka || +-|- +Kadeřávek | 3-4 listy +Cibule | 1 ks +Česnek | 3 stroužky +Zázvor, čerstvý | 2 cm +Koriandr, čerstvý | 1/2 svazku +Garam masala | 1 lžička +Kurkuma, mletá | 1/2 lžičky +Římský kmín, drcený | 1/2 lžičky +Koriandr, drcený | 1/2 lžičky +Chilli, vločky | 1/4 lžičky +Rostlinný olej | 2 lžíce +Rajčata krájená, sterilizovaná | 1 plechovka (400 ml) +Smetana na vaření | 125 ml +Sůl | + +K podávání || +-|- +Naan chléb | +Bílý jogurt | + + +### Masové kuličky + +1. V míse smícháme maso, najemno nastrouhaný zázvor, jogurt, koření a sůl a vytvoříme stejně velké kuličky. +1. Připravíme si velkou hlubokou pánev a kuličky osmahneme ze všech stran na rozpáleném oleji tak, aby byli opečené. Nemusí být zcela hotové, dojdou v omáčce. +1. Kuličky dáme zatím stranou na talíř nebo do mísy. + +### Omáčka + +1. Kadeřávek nasekáme na menší kousky a dáme stranou do mističky. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme do mističky, zázvor nastrouháme najemno k česneku. +1. Do mističky si odměříme potřebné koření +1. Koriandru otrháme lístky nasekáme nadrobno, dáme do mističky a zatím uložíme do lednice. Stonky pokrájíme nadrobno. +1. V použité pánvi rozpálíme olej a vsypeme cibuli, česnek, zázvor a stonky koriandru. Necháme opékat asi 10 minut, dokud směs nezačne zlátnout. +1. Přisypeme připravené koření a necháme ho rozvonět. +1. Zalijeme rajčaty a trochou vody (asi 100 ml, vypláchneme tím plechovku od rajčat). Lehce osolíme a promícháme. +1. Do omáčky vložíme masové kuličky a vaříme asi 20 minut. +1. Poté přisypeme kadeřávek a vaříme ještě 10 minut. +1. Nakonec vlijeme smetanu na vaření, dle chuti osolíme a prohřejeme. +1. Před servírováním posypeme koriandrem a podáváme s naan chlebem a bílým jogurtem. \ No newline at end of file diff --git a/content/kaderavkove-stir-fry-s-krupavym-tofu/index.md b/content/kaderavkove-stir-fry-s-krupavym-tofu/index.md new file mode 100644 index 0000000..bdc6dc5 --- /dev/null +++ b/content/kaderavkove-stir-fry-s-krupavym-tofu/index.md @@ -0,0 +1,47 @@ ++++ +title = "Kadeřávkové stir fry s křupavým tofu" +date = 2022-10-15 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["těstoviny a rýže"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "rychlé", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "30" +source = "časopis Gurmet" ++++ + +Ingredience || +-|- +Tofu | 200 g +Sójová omáčka | 3 lžíce +Vaječné nudle | 240 g +Červené zelí | 1/4 hlávky +Kadeřávek | 4 velké listy +Mrkev | 1 ks +Česnek | 1 stroužek +Zázvor, čerstvý | 2 cm +Jarní cibulka | na posypání +Kari | 1,5 lžičky +Řepkový olej | 3 lžíce +Sezamová semínka | na posypání +Sezamový olej | na zakápnutí + +1. Tofu řádně osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou a nakrájíme ho na kostičky. V míse smícháme 1 lžíce sójové omáčky s kari. Přisypeme tofu, promícháme a zatím necháme marinovat. +1. Zelí si nakrouháme najemno. Z kadeřávku vykrojíme tuhý řapík a nasekáme na kousky. Mrkev oškrabeme a nakrájíme na tenké nudličky. Česnek a zázvor prolisujeme do mističky. Jarní cibulku nakrájíme na kroužky a dáme stranou do mističky. +1. V hrnci přivedeme k varu vodu a nudle uvaříme dle návodu. Poté scedíme. +1. V hluboké pánvi (ideálně wok) rozpálíme 1 lžíce ileje a opečeme na něm tofu ze všech stran. Poté vsypeme stranou do mističky. +1. Pánev vytřeme papírovou utěrkou a necháme pořádně rozpálit (asi 2 minutky). Poté vlijeme zbylý olej a vsypeme česnek a zázvor. Restujeme asi 30 vteřin. +1. Přisypeme zelí, kadeřávek a mícháme a prohazujeme po dobu 2 minut. +1. Přidáme mrkev, zbylou sójovou omáčku a restujeme další 2 minuty. +1. Pánev stáhneme z plotny a vmícháme nudle, opečené tofu a trochu sezamového oleje. +1. Před servírováním posypeme jarní cibulkou a trochou sezamového semínka. + + +### Tipy + +- První krok, kdy marinujeme tofu, můžeme udělat i několik hodin před začátkem připravy jídla. Tofu lépe nasákne chutě. +- Tofu může být vyměněno za kuřecí maso, nakrájéné na tenké proužky. \ No newline at end of file diff --git a/content/polevka-z-peceneho-cesneku-a-repy/index.md b/content/polevka-z-peceneho-cesneku-a-repy/index.md new file mode 100644 index 0000000..1352c2f --- /dev/null +++ b/content/polevka-z-peceneho-cesneku-a-repy/index.md @@ -0,0 +1,47 @@ ++++ +title = "Polévka z pečeného česneku a červené řepy" +date = 2022-10-15 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["polévky"] +tagy = ["bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "40" +source = "časopis Albert" ++++ + +Polévka || +-|- +Česnek | 15 stroužků +Cibule | 1 ks +Olivový olej | 30 ml +Voda | 500 ml +Zeleninový bujon | 1 kostka +Řepa, předvařená | 200 g +Zakysaná smetana | 1 kelímek +Sůl | +Pepř | + +Na podávání || +-|- +Ciabatta | 1 ks +Olivový olej | +Rozmarýn, čerstvý | 1 snítka + +1. Plech si vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200°C. +1. Stroužky česneku a cibuli oloupeme. 6 stroužků si dáme stranou, zbytek stroužků a cibuli rozložíme na připravený plech. Pokapeme olivovým olejem, promícháme a dáme péct na 15 minut. +1. Vodu uvaříme ve varné konvici, nalijeme do odměrky a rozpustíme v ní kostku bujonu. +1. Mezitím si můžeme připravit krutonky - ciabattu nakrájíme na kostičky, na pánvi si rozpálíme olivový olej a krutonky společně s celými zbylými stroužky česneku orestujeme. Dle chuti osolíme, opepříme a dáme do misky stranou. +1. Připravíme si stolní mixér, upečenou zeleninu do něj přendáme, přilijeme připravenou vodu s bujonem a rozmixujeme. +1. Poté přidáme ještě 80 g zakysané smetany, trochu soli, pepře a znovu promixujeme. +1. Polévku podáváme ozdobenou zbylou zakysanou smetanou, krutonky, opečeným česnekem a čerstvým rozmarýnem. + +### Tipy + +- Druhou možností je vodu ohřát v hrnci, přidat bujon, k tomu upečenou zeleninu a rozmixovat ručním mixérem. Dále postupujeme stejně. +- Namísto ciabatty můžeme použít rohlíky, housky, chléb či jiné pečivo. A to jak čerstvé, tak i starší kousky. +- Ke krutonkům můžeme přidat i najemno pokrájené bylinky pro výraznější chuť. \ No newline at end of file diff --git a/content/zapadoafricka-dusena-cizrna-s-rajcaty/index.md b/content/zapadoafricka-dusena-cizrna-s-rajcaty/index.md new file mode 100644 index 0000000..8c13b70 --- /dev/null +++ b/content/zapadoafricka-dusena-cizrna-s-rajcaty/index.md @@ -0,0 +1,36 @@ ++++ +title = "Západoafrická dušená cizrna s rajčaty" +date = 2022-10-15 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["zelenina"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "30" +source = "časopis Gurmet" ++++ + +Ingredience || +-|- +Cibule | 1 ks +Česnek | 6 stroužků +Červená paprika | 1 ks +Cizrna, sterilizovaná | 1 plechovka (400 ml) +Rostlinný olej | 2 lžíce +Rajčata krájená, sterilizovaná | 1 plechovka (400 ml) +Rajčatová passata | 150 g +Chilli omáčka | 2 lžíce +Arašídové máslo | 2 lžíce +Kokosové mléko | 200 ml +Sůl | + +1. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na tenké plátky a papriku na kostičky. Cizrnu scedíme, propláchneme a dáme stranou okapat. +1. V hrnci nebo velké hlubové pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek. +1. Poté přidáme papriku a krátce ji opečeme. +1. Přilijeme rajčata, passatu, chilli omáčku (dávkujeme dle své chutě), arašídové máslo, kokosové mléko a cizrnu. +1. Podlijeme asi 100 ml vody a vaříme asi 20 minut, aby se chutě propojili a omáčka trochu zhoustla. +1. Jako přílohu můžeme zvolit rýži, pitu či quinou. Nebo pokrm můžeme podávat jako přílohu k masu. \ No newline at end of file