forked from em/receptty.org
		
	Nové recepty
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										33
									
								
								content/detox-fresh/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										33
									
								
								content/detox-fresh/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,33 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Detox fresh"
 | 
			
		||||
date = 2022-10-15
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["nápoje"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vepřové"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "2x 300 ml"
 | 
			
		||||
time = "15"
 | 
			
		||||
source = "časopis Albert "
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Jablko, zelené | 1 ks
 | 
			
		||||
Řapíkatý celer | 4 stonky
 | 
			
		||||
Pomeranč | 3 ks
 | 
			
		||||
Mrkev | 3 ks
 | 
			
		||||
Červená řepa, předvařená | 2 ks
 | 
			
		||||
Zázvor, čerstvý | 3 cm 
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Jablko a řapíkatý celer omyjeme a osušíme.
 | 
			
		||||
1. Z pomerančů vymačkáme  šťávu. Mrkev oloupeme, jablku vykrojíme jadřinec. Mrkev, jablko, řepu a řapíkatý celer pokrájíme na větší kusy.
 | 
			
		||||
1. Vše vložíme do stolního mixéru a rozmixujeme.
 | 
			
		||||
1. Přecedíme, abychom nápoj měli jemný, a ihned podáváme.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Pokud máme odšťavňovač, všechnu zeleninu postupně vložíme do něj. Pomeranče není tedy třeba předtím vymačkávat, namísto toho je oloupeme. Postupně ingredience odšťavíme a šťávu poté promícháme a podáváme.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										71
									
								
								content/indicke-masove-kulicky/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										71
									
								
								content/indicke-masove-kulicky/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,71 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Indické masové kuličky s rajčatovou omáčkou"
 | 
			
		||||
date = 2022-10-15
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["maso"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlepkové", "indická kuchyně", "levné", "low carb", "omáčka", "vepřové", "z jednoho hrnce"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "6"
 | 
			
		||||
time = "60"
 | 
			
		||||
source = "časopis Gurmet"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Masové kuličky ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Vepřové maso, mleté | 1000 g
 | 
			
		||||
Jogurt, bílý | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Zázvor, čerstvý | 2 cm
 | 
			
		||||
Římský kmín, drcený |1 lžíce
 | 
			
		||||
Koriandr, drcený | 1 lžíce
 | 
			
		||||
Hřebíček, mletý | 1/4 lžičky
 | 
			
		||||
Skořice, mletá | 1/4 lžičky
 | 
			
		||||
Muškátový oříšek | 1 špetka
 | 
			
		||||
Pepř, mletý | 1/4 lžičky
 | 
			
		||||
Sůl | 1 lžičky
 | 
			
		||||
Rostlinný olej | na smažení 
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Rajčatová omáčka ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Kadeřávek | 3-4 listy
 | 
			
		||||
Cibule | 1 ks
 | 
			
		||||
Česnek | 3 stroužky
 | 
			
		||||
Zázvor, čerstvý | 2 cm
 | 
			
		||||
Koriandr, čerstvý | 1/2 svazku
 | 
			
		||||
Garam masala | 1 lžička
 | 
			
		||||
Kurkuma, mletá | 1/2 lžičky
 | 
			
		||||
Římský kmín, drcený | 1/2 lžičky
 | 
			
		||||
Koriandr, drcený | 1/2 lžičky
 | 
			
		||||
Chilli, vločky | 1/4 lžičky
 | 
			
		||||
Rostlinný olej | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Rajčata krájená, sterilizovaná | 1 plechovka (400 ml)
 | 
			
		||||
Smetana na vaření | 125 ml
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
K podávání ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Naan chléb |
 | 
			
		||||
Bílý jogurt |
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Masové kuličky
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. V míse smícháme maso, najemno nastrouhaný zázvor, jogurt, koření a sůl a vytvoříme stejně velké kuličky. 
 | 
			
		||||
1. Připravíme si velkou hlubokou pánev a kuličky osmahneme ze všech stran na rozpáleném oleji tak, aby byli opečené. Nemusí být zcela hotové, dojdou v omáčce. 
 | 
			
		||||
1. Kuličky dáme zatím stranou na talíř nebo do mísy.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Omáčka
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Kadeřávek nasekáme na menší kousky a dáme stranou do mističky. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme do mističky, zázvor nastrouháme najemno k česneku.
 | 
			
		||||
1. Do mističky si odměříme potřebné koření
 | 
			
		||||
1. Koriandru otrháme lístky nasekáme nadrobno, dáme do mističky a zatím uložíme do lednice. Stonky pokrájíme nadrobno.
 | 
			
		||||
1. V použité pánvi rozpálíme olej a vsypeme cibuli, česnek, zázvor a stonky koriandru. Necháme opékat asi 10 minut, dokud směs nezačne zlátnout.
 | 
			
		||||
1. Přisypeme připravené koření a necháme ho rozvonět.
 | 
			
		||||
1. Zalijeme rajčaty a trochou vody (asi 100 ml, vypláchneme tím plechovku od rajčat). Lehce osolíme a promícháme.
 | 
			
		||||
1. Do omáčky vložíme masové kuličky a vaříme asi 20 minut.
 | 
			
		||||
1. Poté přisypeme kadeřávek a vaříme ještě 10 minut.
 | 
			
		||||
1. Nakonec vlijeme smetanu na vaření, dle chuti osolíme a prohřejeme.
 | 
			
		||||
1. Před servírováním posypeme koriandrem a podáváme s naan chlebem a bílým jogurtem.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										47
									
								
								content/kaderavkove-stir-fry-s-krupavym-tofu/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										47
									
								
								content/kaderavkove-stir-fry-s-krupavym-tofu/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,47 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Kadeřávkové stir fry s křupavým tofu"
 | 
			
		||||
date = 2022-10-15
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "rychlé", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "30"
 | 
			
		||||
source = "časopis Gurmet"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Tofu | 200 g
 | 
			
		||||
Sójová omáčka | 3 lžíce
 | 
			
		||||
Vaječné nudle | 240 g
 | 
			
		||||
Červené zelí | 1/4 hlávky
 | 
			
		||||
Kadeřávek | 4 velké listy
 | 
			
		||||
Mrkev | 1 ks
 | 
			
		||||
Česnek | 1 stroužek
 | 
			
		||||
Zázvor, čerstvý | 2 cm
 | 
			
		||||
Jarní cibulka | na posypání
 | 
			
		||||
Kari | 1,5 lžičky
 | 
			
		||||
Řepkový olej | 3 lžíce
 | 
			
		||||
Sezamová semínka | na posypání
 | 
			
		||||
Sezamový olej | na zakápnutí
 | 
			
		||||
 
 | 
			
		||||
1. Tofu řádně osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou a nakrájíme ho na kostičky. V míse smícháme 1 lžíce sójové omáčky s kari. Přisypeme tofu, promícháme a zatím necháme marinovat.
 | 
			
		||||
1. Zelí si nakrouháme najemno. Z kadeřávku vykrojíme tuhý řapík a nasekáme na kousky. Mrkev oškrabeme a nakrájíme na tenké nudličky. Česnek a zázvor prolisujeme do mističky. Jarní cibulku nakrájíme na kroužky a dáme stranou do mističky.
 | 
			
		||||
1. V hrnci přivedeme k varu vodu a nudle uvaříme dle návodu. Poté scedíme.
 | 
			
		||||
1. V hluboké pánvi (ideálně wok) rozpálíme 1 lžíce ileje a opečeme na něm tofu ze všech stran. Poté vsypeme stranou do mističky.
 | 
			
		||||
1. Pánev vytřeme papírovou utěrkou a necháme pořádně rozpálit (asi 2 minutky). Poté vlijeme zbylý olej a vsypeme česnek a zázvor. Restujeme asi 30 vteřin.
 | 
			
		||||
1. Přisypeme zelí, kadeřávek a mícháme a prohazujeme po dobu 2 minut.
 | 
			
		||||
1. Přidáme mrkev, zbylou sójovou omáčku a restujeme další 2 minuty.
 | 
			
		||||
1. Pánev stáhneme z plotny a vmícháme nudle, opečené tofu a trochu sezamového oleje.
 | 
			
		||||
1. Před servírováním posypeme jarní cibulkou a trochou sezamového semínka.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- První krok, kdy marinujeme tofu, můžeme udělat i několik hodin před začátkem připravy jídla. Tofu lépe nasákne chutě.
 | 
			
		||||
- Tofu může být vyměněno za kuřecí maso, nakrájéné na tenké proužky.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										47
									
								
								content/polevka-z-peceneho-cesneku-a-repy/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										47
									
								
								content/polevka-z-peceneho-cesneku-a-repy/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,47 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Polévka z pečeného česneku a červené řepy"
 | 
			
		||||
date = 2022-10-15
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["polévky"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "40"
 | 
			
		||||
source = "časopis Albert"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Polévka ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Česnek | 15 stroužků
 | 
			
		||||
Cibule | 1 ks
 | 
			
		||||
Olivový olej | 30 ml
 | 
			
		||||
Voda | 500 ml
 | 
			
		||||
Zeleninový bujon | 1 kostka
 | 
			
		||||
Řepa, předvařená | 200 g
 | 
			
		||||
Zakysaná smetana | 1 kelímek
 | 
			
		||||
Sůl | 
 | 
			
		||||
Pepř | 
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Na podávání ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Ciabatta | 1 ks
 | 
			
		||||
Olivový olej | 
 | 
			
		||||
Rozmarýn, čerstvý | 1 snítka
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Plech si vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200°C.
 | 
			
		||||
1. Stroužky česneku a cibuli oloupeme. 6 stroužků si dáme stranou, zbytek stroužků a cibuli rozložíme na připravený plech. Pokapeme olivovým olejem, promícháme a dáme péct na 15 minut.
 | 
			
		||||
1. Vodu uvaříme ve varné konvici, nalijeme do odměrky a rozpustíme v ní kostku bujonu.
 | 
			
		||||
1. Mezitím si můžeme připravit krutonky - ciabattu nakrájíme na kostičky, na pánvi si rozpálíme olivový olej a krutonky společně s celými zbylými stroužky česneku orestujeme. Dle chuti osolíme, opepříme a dáme do misky stranou.
 | 
			
		||||
1. Připravíme si stolní mixér, upečenou zeleninu do něj přendáme, přilijeme připravenou vodu s bujonem a rozmixujeme.
 | 
			
		||||
1. Poté přidáme ještě 80 g zakysané smetany, trochu soli, pepře a znovu promixujeme.
 | 
			
		||||
1. Polévku podáváme ozdobenou zbylou zakysanou smetanou, krutonky, opečeným česnekem a čerstvým rozmarýnem.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Druhou možností je vodu ohřát v hrnci, přidat bujon, k tomu upečenou zeleninu a rozmixovat ručním mixérem. Dále postupujeme stejně.
 | 
			
		||||
- Namísto ciabatty můžeme použít rohlíky, housky, chléb či jiné pečivo. A to jak čerstvé, tak i starší kousky.
 | 
			
		||||
- Ke krutonkům můžeme přidat i najemno pokrájené bylinky pro výraznější chuť.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										36
									
								
								content/zapadoafricka-dusena-cizrna-s-rajcaty/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										36
									
								
								content/zapadoafricka-dusena-cizrna-s-rajcaty/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,36 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Západoafrická dušená cizrna s rajčaty"
 | 
			
		||||
date = 2022-10-15
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["zelenina"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "30"
 | 
			
		||||
source = "časopis Gurmet"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Cibule | 1 ks
 | 
			
		||||
Česnek | 6 stroužků
 | 
			
		||||
Červená paprika | 1 ks
 | 
			
		||||
Cizrna, sterilizovaná | 1 plechovka (400 ml)
 | 
			
		||||
Rostlinný olej | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Rajčata krájená, sterilizovaná | 1 plechovka (400 ml)
 | 
			
		||||
Rajčatová passata | 150 g
 | 
			
		||||
Chilli omáčka | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Arašídové máslo | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Kokosové mléko | 200 ml
 | 
			
		||||
Sůl | 
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na tenké plátky a papriku na kostičky. Cizrnu scedíme, propláchneme a dáme stranou okapat.
 | 
			
		||||
1. V hrnci nebo velké hlubové pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek.
 | 
			
		||||
1. Poté přidáme papriku a krátce ji opečeme.
 | 
			
		||||
1. Přilijeme rajčata, passatu, chilli omáčku (dávkujeme dle své chutě), arašídové máslo, kokosové mléko a cizrnu.
 | 
			
		||||
1. Podlijeme asi 100 ml vody a vaříme asi 20 minut, aby se chutě propojili a omáčka trochu zhoustla.
 | 
			
		||||
1. Jako přílohu můžeme zvolit rýži, pitu či quinou. Nebo pokrm můžeme podávat jako přílohu k masu.
 | 
			
		||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user