forked from em/receptty.org
Špenátové noky
This commit is contained in:
parent
705776ec6a
commit
31d0c3cf45
57
content/spenatove-noky-s-rajcatovou-omackou/index.md
Normal file
57
content/spenatove-noky-s-rajcatovou-omackou/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,57 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Špenátové noky s rajčatovou omáčkou"
|
||||||
|
date = 2019-11-02
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["hlavní chod"]
|
||||||
|
tagy = ["vegetarian", "rychlé", "snadné", "levné"]
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "2-3"
|
||||||
|
time = "30 + chlazení"
|
||||||
|
source = "Babička Anička - Kuchařka Karolíny"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Cibule | 1 ks
|
||||||
|
Máslo | 1 lžíce
|
||||||
|
Listový špenát | 150 g
|
||||||
|
Sůl, pepř | dle chuti
|
||||||
|
Muškátový ořišek | 1 špetka
|
||||||
|
Tučný tvaroh | 230 g
|
||||||
|
Smetana ke šlehání | 2 lžíce
|
||||||
|
Ementál | 70 g
|
||||||
|
Vejce | 2 ks
|
||||||
|
Hladká mouka | 70 g
|
||||||
|
Rajčata | 1 kg
|
||||||
|
Česnek | 4 stroužky
|
||||||
|
Olivový olej | 3 lžíce
|
||||||
|
Chilli mleté | 2 špetky
|
||||||
|
Rajčatový protlak | 2 lžíce
|
||||||
|
Čerstvá bazalka | několik lístků
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Listový špenát pokrájíme na malé kousky.
|
||||||
|
1. Ementál nastrouháme.
|
||||||
|
1. Rajčata přepůlíme.
|
||||||
|
1. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
|
||||||
|
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
|
||||||
|
1. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kousky cibule a osmahneme.
|
||||||
|
1. Poté přisypeme špenát, přidáme sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a necháme zavadnout. Po chvíli sundáme z plotny.
|
||||||
|
1. Zatímco špenát chladne v míse smícháme tvaroh, vejce, smetanu, nastrouhaný ementál a mouku.
|
||||||
|
1. Ke směsi přidáme špenát a zamícháme v nelepivé těsto. Dle potřeby tedy přidáme mouku.
|
||||||
|
1. Dáme odležet do lednice, a to na 30-120 minut.
|
||||||
|
1. Na oleji osmahneme na mírném plameni česnek s chilli. Nesmí zhnědnout.
|
||||||
|
1. Přidáme rajčata, protlak, bazalku a povaříme, aby rajčata změkla. Dle chuti osolíme či opepříme. Můžeme také přidat lžíci cukru.
|
||||||
|
1. Dáme si vařit vodu na noky do hrnce. Až se začne vařit, nasypeme trochu soli.
|
||||||
|
1. Odleželé noky vyjmeme z trouby. Na vál posypeme trochu mouky, a z těsta vytvarujeme dvě dlouhé a tenké šišky. Nožem odkrájíme noky a vkládáme do vroucí vody.
|
||||||
|
1. Poté co vyplavou necháme ještě minutu vařit a slejeme.
|
||||||
|
1. Servírujeme s omáčkou z rajčat. Můžeme posypat trochu parmezánem.
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Tvaroh můžeme nahradit ricottou.
|
||||||
|
- Rajčata čerstvá můžeme nahradit dvěmi plechovkami krájených rajčat. Poté už nedáváme protlak.
|
||||||
|
- Ementál lze nahradit napríklad parmezánem či nějakým jiným výrazným sýrem (ne gouda, ani eidam).
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user