forked from em/receptty.org
		
	Špenátové noky
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										57
									
								
								content/spenatove-noky-s-rajcatovou-omackou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										57
									
								
								content/spenatove-noky-s-rajcatovou-omackou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,57 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Špenátové noky s rajčatovou omáčkou"
 | 
			
		||||
date = 2019-11-02
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["hlavní chod"]
 | 
			
		||||
tagy = ["vegetarian", "rychlé", "snadné", "levné"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "2-3"
 | 
			
		||||
time = "30 + chlazení"
 | 
			
		||||
source = "Babička Anička - Kuchařka Karolíny"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Cibule | 1 ks
 | 
			
		||||
Máslo | 1 lžíce
 | 
			
		||||
Listový špenát | 150 g
 | 
			
		||||
Sůl, pepř |  dle chuti
 | 
			
		||||
Muškátový ořišek | 1 špetka
 | 
			
		||||
Tučný tvaroh | 230 g
 | 
			
		||||
Smetana ke šlehání | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Ementál | 70 g
 | 
			
		||||
Vejce | 2 ks
 | 
			
		||||
Hladká mouka | 70 g
 | 
			
		||||
Rajčata | 1 kg
 | 
			
		||||
Česnek | 4 stroužky
 | 
			
		||||
Olivový olej | 3 lžíce
 | 
			
		||||
Chilli mleté | 2 špetky
 | 
			
		||||
Rajčatový protlak | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Čerstvá bazalka | několik lístků
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Listový špenát pokrájíme na malé kousky.
 | 
			
		||||
1. Ementál nastrouháme.
 | 
			
		||||
1. Rajčata přepůlíme.
 | 
			
		||||
1. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
 | 
			
		||||
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
 | 
			
		||||
1. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kousky cibule a osmahneme. 
 | 
			
		||||
1. Poté přisypeme špenát, přidáme sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a necháme zavadnout. Po chvíli sundáme z plotny.
 | 
			
		||||
1. Zatímco špenát chladne v míse smícháme tvaroh, vejce, smetanu, nastrouhaný ementál a mouku.
 | 
			
		||||
1. Ke směsi přidáme špenát a zamícháme v nelepivé těsto. Dle potřeby tedy přidáme mouku.
 | 
			
		||||
1. Dáme odležet do lednice, a to na 30-120 minut.
 | 
			
		||||
1. Na oleji osmahneme na mírném plameni česnek s chilli. Nesmí zhnědnout.
 | 
			
		||||
1. Přidáme rajčata, protlak, bazalku a povaříme, aby rajčata změkla. Dle chuti osolíme či opepříme. Můžeme také přidat lžíci cukru.
 | 
			
		||||
1. Dáme si vařit vodu na noky do hrnce. Až se začne vařit, nasypeme trochu soli.
 | 
			
		||||
1. Odleželé noky vyjmeme z trouby. Na vál posypeme trochu mouky, a z těsta vytvarujeme dvě dlouhé a tenké šišky. Nožem odkrájíme noky a vkládáme do vroucí vody.
 | 
			
		||||
1. Poté co vyplavou necháme ještě minutu vařit a slejeme.
 | 
			
		||||
1. Servírujeme s omáčkou z rajčat. Můžeme posypat trochu parmezánem.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Tvaroh můžeme nahradit ricottou.
 | 
			
		||||
- Rajčata čerstvá můžeme nahradit dvěmi plechovkami krájených rajčat. Poté už nedáváme protlak.
 | 
			
		||||
- Ementál lze nahradit napríklad parmezánem či nějakým jiným výrazným sýrem (ne gouda, ani eidam).
 | 
			
		||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user