Italské rizoto s houbami

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2020-09-16 07:11:28 +02:00
parent eed5e44bdb
commit 23ec9e3dd0

View File

@ -0,0 +1,38 @@
+++
title = "Italské rizoto s houbami"
date = 2020-09-16
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
tagy = ["bezlepkové", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "40"
source = ""
+++
Ingredience ||
-|-
Masový vývar | 1 litr
Máslo | 150 g
Česnek | 1 stroužek
Cibule | 1 ks
Rýže arborio | 350 g
Parmezán | 150 g
1. Masový vývar zahřejeme v hrnci nebo v mikrovlnce. Budeme ho potřebovat teplý.
1. Houby očistíme a pokrájíme na slabší plátky.
1. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme 80g másla. Plotnu nastavíme na střední teplotu. Přidáme jemně nakrájený česnek a cibuli a necháme zesklovatět.
1. Přidáme houby a necháme několik minut osmahnout. Pokud by se začali připalovat, přilijeme lžíci vody.
1. Zvýšíme teplotu plotny a vsypeme rýži. Jemně rozmícháme.
1. Až začne rýže bělat, přidáváme teplý vývar. Vždy po jedné zběračce, poté mícháme rýži. Když je vývar vsáknutý (trvá to okolo 2-3 minut) do rýže můžeme přidat další porci vývaru. Takto opakujeme, dokud vývar nedojde.
1. Zhruba po 15-18 minutách bychom měli mít všechen vývar v pánvi s rýží. Vypneme sporák a odstavíme rýži.
1. Vložíme zbylé máslo a vsypeme parmezán. Rozmícháme do rýže a necháme pár minutek odležet.
1. Podáváme například ozdobené směsí salátových listů nebo baby špenátkem. Hodí se k tomu i sklenička dobrého bílého vína.
### Tipy
- Arborio rýže je nejtypyčtější pro italská rizota. Její zrna jsou největší ze všech druhů rýže. Doporučuji nezaměňovat s jakokoli jinou rýží. Výsledek by mohl zklamat.
- Než začneme lít masový vývar na rýži, je možné na ní nalít 50 ml bílého suchého vína. Rýže ho rychle vsákne a dostane plnější a zajímavější chuť. Dále postupujeme dle receptu.