forked from em/receptty.org
Nové recepty a upravený sample (přidaný tag odšťavňovač)
This commit is contained in:
parent
22ed3f90a2
commit
06499ceae7
40
content/cesnecka/index.md
Normal file
40
content/cesnecka/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,40 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Česnečka"
|
||||||
|
date = 2023-02-20
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["polévky"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "20"
|
||||||
|
source = "TopRecepty.cz"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Cibule | 1 ks
|
||||||
|
Brambory | 2-3 ks
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
Kmín |
|
||||||
|
Sádlo | 1 lžíce
|
||||||
|
Voda nebo vývar | 1000 ml
|
||||||
|
Vejce | 2 ks
|
||||||
|
Česnek | 5-10 stroužků
|
||||||
|
Majoránka | 1 velká špetka
|
||||||
|
Sýr, tučnější, nastrouhaný | k servírování
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme.
|
||||||
|
1. Brambory omyjeme a pokrájíme na menší kostičky.
|
||||||
|
1. Na sádle zesklovatíme cibuli.
|
||||||
|
1. Brambory vložíme do rendlíku zalijeme (vroucí) vodou, osolíme, okmínujeme a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nejsou brambory poloměkké (nechceme je úplně uvařené).
|
||||||
|
1. Zesklovatělou cibulku zalijeme vodou / vývarem a přivedeme k varu.
|
||||||
|
1. Brambory slijeme a přendáme do polévky.
|
||||||
|
1. V misce nebo skleničce si rozšleháme vejce. Polévku zamícháme, aby udělela vír a vejce do ní pomalu vléváme. Takto vytvoříme vaječné nitě.
|
||||||
|
1. Ochutíme solí, pepřem (tím nemusíme šetřit), kmínem. Povaříme ještě minutku a vypneme.
|
||||||
|
1. Přidáme prolisovaný česnek. U jeho množství záleží na síle. Takže přidáváme dle naší chuti.
|
||||||
|
1. Nakonec přisypeme v dlaních promnutou majoránku, promícháme a necháme chvilku stát, aby se česnek v polévce uležel.
|
||||||
|
1. Podáváme s nastrouhaným sýrem, který dáváme na talíř a teprve poté ho zalijeme polévkou. Pokud bychom ho vsypali do polévky, udělá se nám na jejím dně rozteklý blob, který se nebude dobře servírovat.
|
33
content/cokoladovy-dezert-s-limetkou/index.md
Normal file
33
content/cokoladovy-dezert-s-limetkou/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,33 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Čokoládový dezert s limetkou"
|
||||||
|
date = 2023-02-20
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["dezerty"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "10"
|
||||||
|
source = "inspirace z kuchařky Sugar-free kuchyně"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Smetana ke šlehání | 200 ml
|
||||||
|
Čekankový nebo agávový sirup | 1 lžíce
|
||||||
|
Čokoláda, hořká - 90% kakaa | 25 g
|
||||||
|
Limetka, ideálně bio | 1 ks
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Smetanu nalijeme do rendlíčku, přidáme sladidlo a přivedeme k varu.
|
||||||
|
1. Mezitím limetku omyjeme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu z poloviny plodu.
|
||||||
|
1. Přisypeme čokoládu nalámanou na menší kousky, limetkovou šťávu a téměř všechnu limetkovou kůru (necháme si jen trochu na pozdější ozdobení).
|
||||||
|
1. Směs mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Ztlumíme výkon tepla a necháme 3 minuty vařit.
|
||||||
|
1. Mezitím si připravíme nějaké malé misečky nebo hrnečky na espresso.
|
||||||
|
1. Čokoládovou směs rozdělíme do připravených nádob, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladu uležet ideálně 4 hodiny.
|
||||||
|
1. Podáváme ozdobené zbylou limetkovou kůrou.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Porce jsou malé a proto jsou ideální například na různé oslavy, kde potřebujete pohostit malým dezertem. Pokud by nebyl dostatek malých nádob, můžete použít plastové misečky přímo na tyto typy dezertů, které koupíte například v papírnictví.
|
33
content/fresh-z-cervene-repy/index.md
Normal file
33
content/fresh-z-cervene-repy/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,33 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Fresh z červené řepy"
|
||||||
|
date = 2022-10-15
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["nápoje"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "2x 300 ml"
|
||||||
|
time = "15"
|
||||||
|
source = "časopis Albert "
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Jablko, zelené | 1 ks
|
||||||
|
Řapíkatý celer | 4 stonky
|
||||||
|
Mrkev | 3 ks
|
||||||
|
Zázvor, čerstvý | 3 cm
|
||||||
|
Pomeranč | 3 ks
|
||||||
|
Červená řepa, předvařená | 2 ks
|
||||||
|
Zázvor, čerstvý | 3 cm
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Jablko, řapíkatý celer mrkev a zázvor omyjeme.
|
||||||
|
1. Řepu oloupeme.
|
||||||
|
1. Jablka rozkrojíme pomocí kráječe na jablka na osminy.
|
||||||
|
1. Celer, mrkev a řepu pokrájíme na menší kusy o velikosti asi 5-7 cm. Zázvor na silnější plátky.
|
||||||
|
1. Z pomerančů okrájíme kůru a překrojíme je na čtvrtiny.
|
||||||
|
1. Zeleninu postupně odšťavníme.
|
||||||
|
1. Fresh promícháme a ihned podáváme.
|
39
content/makrela-na-kari-s-bramborami/index.md
Normal file
39
content/makrela-na-kari-s-bramborami/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,39 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Makrela na kari s bramborami"
|
||||||
|
date = 2023-02-20
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["maso"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "pečené", "ryby", "snadné"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "2"
|
||||||
|
time = "100"
|
||||||
|
source = "Apetit Online"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Makrela | 2 ks
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
Pepř |
|
||||||
|
Jogurt | asi 100 g
|
||||||
|
Brambory | 400 g
|
||||||
|
Cibule | 1 ks
|
||||||
|
Olej | 3 lžíce
|
||||||
|
Mangold nebo špenát | 200 g
|
||||||
|
Kari | 1 lžíce
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Makrely omyjeme a uděláme do nich po bocích mělké zážezy. Ze stran i zevnitř osolíme a opepříme a potřeme jogurtem. Dáme na 30 minut odležet do chladu.
|
||||||
|
1. Troubu předehřejeme na 200°C a připravíme si zapékací mísu.
|
||||||
|
1. Brambory omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kostky.
|
||||||
|
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
|
||||||
|
1. Mangold nebo špenát opereme, osušíme a pokrájíme na menší kusy.
|
||||||
|
1. Na pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli a brambory.
|
||||||
|
1. Asi po pěti minutách přidáme pokrájené listy mangoldu nebo špenátu.
|
||||||
|
1. Trochu osolíme, přisypeme kari, promícháme a přendáme do zapékací misky. Navrch položíme obě makrely.
|
||||||
|
1. Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut.
|
||||||
|
1. Podávat můžeme například s jogurtovým dipem.
|
36
content/pecene-kapusticky-s-parmezanem/index.md
Normal file
36
content/pecene-kapusticky-s-parmezanem/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,36 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Pečené kapustičky s parmezánem"
|
||||||
|
date = 2023-02-20
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["zelenina", "přílohy"]
|
||||||
|
tagy = ["rychlé", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "2-3"
|
||||||
|
time = "30"
|
||||||
|
source = "časopis Gurmet"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Kapustičky | 500 g
|
||||||
|
Olivový olej | 3 lžíce
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
Pepř |
|
||||||
|
Strouhanka Panko | 2 hrsti
|
||||||
|
Parmezán, nastrouhaný najemno | 25 g
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Troubu si předehřejeme na 200°C. Připravíme si plech s pečícím papírem.
|
||||||
|
1. Růžičky kapustiček obereme od nehezkých lístků, odkrojíme spodní část stonku a rozpůlíme. Přesypeme do mísky, kde je budeme moci promíchat.
|
||||||
|
1. Na kapustičky nalijeme olej, dle chuti osolíme a opepříme a promícháme.
|
||||||
|
1. Přisypeme strouhanku a parmezán a znovu promícháme.
|
||||||
|
1. Připravené kapustičky nasypeme na plech, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut.
|
||||||
|
1. Můžeme podávat jako přílohu k masu nebo jako hlavní chod, například k večeři, s pečivem.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Panko strouhanka, původem z Japonska, je podobná té klasické české. Jen je hrubší a nedělá se ze sušených rolíků, které se rozstrouhají, ale obráceně - nejdříve se dva dny stará veka nebo toastový chléb strouhá, a to na hrubém struhadle, poté se nechá doschnout nebo dosuší v troubě. Výhodou je, že lépe chutná a především nenasákne tolik tuku (např. při smažení). Můžeme si ji doma jednoduše vyrobit a pracovat s ní v kuchyni stejně, jako s českou strouhankou.
|
||||||
|
-
|
||||||
|
-
|
39
content/quinotto-se-zampiony-a-parmezanem/index.md
Normal file
39
content/quinotto-se-zampiony-a-parmezanem/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,39 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Quinotto se žampiony a parmezánem"
|
||||||
|
date = 2023-02-20
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "30"
|
||||||
|
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Žampiony | 500 g
|
||||||
|
Quinoa, bílá | 150 g
|
||||||
|
Cibule | 1 ks
|
||||||
|
Tymián, čerstvý | 3-4 snítky
|
||||||
|
Víno bílé, suché | 150 ml
|
||||||
|
Zeleninový vývar, horký | 150 ml
|
||||||
|
Parmezán, strouhaný | 100 g
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
Pepř, čerstvě mletý |
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Žampiony očistíme, uřízneme konce nožiček a nakrájíme. Pokud jsou větší, tak na silnější plátky, pokud menší, tak stačí přepůlit.
|
||||||
|
1. Cibuli nakrájíme nadrobno.
|
||||||
|
1. Quinou propereme v horké vodě a necháme okapat.
|
||||||
|
1. Tymián opláchneme a osušíme.
|
||||||
|
1. Do hrnce nalijeme víno a vývar, nasypeme quinou, parmezán, tymián a cibuli. Trošku osolíme a opepříme (pokud máme slanější vývar, tento krok můžeme vynechat). Zamícháme.
|
||||||
|
1. Na směs poklademe žampiony, zakryjeme hrnec poklicí a přivedeme k varu. Poté teplo snížíme a při střední teplotě vaříme asi 20 minut. Ideálně každých 5 minut promícháme.
|
||||||
|
1. Pokud na konci zbylo ještě trochu vývaru na dně hrnce, tak sporák vypneme a hrnec necháme jen zakrytý chvíli stát. Mezitím si můžeme připravit například oblohu.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Pokud máme houby sušené, můžeme si zhruba 5 gramů předem namočit do horkého vývar, poté vyndat a nakrájet na menší kousky. V tuto chvíli můžeme snížit množství žampionů na 400 g.
|
33
content/tvarohove-vafle/index.md
Normal file
33
content/tvarohove-vafle/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,33 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Tvarohové vafle"
|
||||||
|
date = 2023-02-20
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["dezerty"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "asi 10 ks"
|
||||||
|
time = "30"
|
||||||
|
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Tvaroh, nízkotučný | 250 g
|
||||||
|
Protein, neutrální nebo smetanový | 50 g
|
||||||
|
Vejce | 5 ks
|
||||||
|
Dřeň z vanilkového lusku | 1 ks
|
||||||
|
Erythritol | 2 lžíce
|
||||||
|
Mandlová mouka | 3-4 lžíce
|
||||||
|
Kypřící prášek s vinným kamenem | 1 lžička
|
||||||
|
Máslo na vytření vaflovače |
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Rozehřejeme si vaflovač.
|
||||||
|
1. Pomocí ručního robota smícháme tvaroh, proteinový prášek, vejce, vanilkovou dřeň a sladidlo.
|
||||||
|
1. Do mandlové mouky přimícháme kypřící prášek a přidáme k tvarohové směsi. V případě, že bude směs příliš tekutá, můžeme ještě přidat trochu mandlové mouky.
|
||||||
|
1. Vaflovač potřeme rozpuštěným máslem nebo můžeme postříkat tochou kokosového oleje.
|
||||||
|
1. Do každé vaflové mřížky dáme asi 2 lžíce směsi a pečeme zhruba 5-6 minut. Tento krok je hodně závislý na tom, jaký máte vaflovač - velikost vaflí i dobu pečení si musíte upravit dle potřeby a vlastních zkušeností.
|
||||||
|
1. Po vyjmutí z vaflovače můžeme podávat ještě teplé nebo nechat vychladnout a podávat za studena. Skvělé jsou například s jogurtem, bobulovitým ovocem a pokapané čekankovým sirupem.
|
31
content/veprove-platky-na-citronove-salveji/index.md
Normal file
31
content/veprove-platky-na-citronove-salveji/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,31 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Vepřové plátky na cistronové šalvěji"
|
||||||
|
date = 2023-02-20
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["maso"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vepřové"]
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "20"
|
||||||
|
source = "inspirace recepty Albert"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Vepřové plátky | 4 ks
|
||||||
|
Citron, bio | 1 ks
|
||||||
|
Šalvěj, čerstvá, najemno nasekaná | 1 lžíce + na ozdobu
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
Pepř |
|
||||||
|
Olivový olej | na osmažení
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Vepřové plátky omyjeme, osušíme, lehce naklepeme a z obou stran do nich uděláme lehké zářezy.
|
||||||
|
1. Citron omyjeme a osušíme. Ostrouháme z něj všechny kůru a vymačkáme šťávu z poloviny plodu.
|
||||||
|
1. V misce si smícháme citronovou šťávu, všechny kůru, hodně soli a pepře a pokrájenou šalvěj. Promícháme a chvilinku můžeme nechat uležet. Směs bude opravdu velmi silná, ale není třeba se obávat - na plátkách vynikne akorát.
|
||||||
|
1. pPlátky potřeme směsí z obou stran a vmasírujeme.
|
||||||
|
1. Rozehřejeme pánev, ideálně grilovací a vlijeme do ní trochu oleje.
|
||||||
|
1. Plátky grilujeme z obou stran asi 6-8 minut.
|
||||||
|
1. Na talíři servírujeme s plátkem másla, lískem šalvěje, a můžeme i plátkem citronu. Jako příloha se hodí například bramborová kaše.
|
31
content/vitaminovy-fresh/index.md
Normal file
31
content/vitaminovy-fresh/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,31 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Vitamínový fresh"
|
||||||
|
date = 2023-02-20
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["nápoje"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "odšťavňovač", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "2"
|
||||||
|
time = "20"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Jablko | 3 ks
|
||||||
|
Řapíkatý celer | 4 stonky
|
||||||
|
Mrkev | 4 ks
|
||||||
|
Zázvor | asi 10 cm
|
||||||
|
Pomeranč | 1 ks
|
||||||
|
Citron | 1 ks
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Jablka, celer, mrkev a zázvor omyjeme teplou vodou.
|
||||||
|
1. Jablka rozkrojíme pomocí kráječe na jablka na osminy.
|
||||||
|
1. Celer, mrkev pokrájíme na menší kusy o velikosti asi 5-7 cm. Zázvor na silnější plátky.
|
||||||
|
1. Z pomeranče a citronu okrájíme kůru a překrojíme je na čtvrtiny.
|
||||||
|
1. Zeleninu postupně odšťavníme.
|
||||||
|
1. Fresh promícháme a ihned podáváme.
|
@ -1,6 +1,6 @@
|
|||||||
+++
|
+++
|
||||||
title = ""
|
title = ""
|
||||||
date = 2022-01-20
|
date = 2023-00-00
|
||||||
author = "Terezka"
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
[taxonomies]
|
[taxonomies]
|
||||||
@ -14,7 +14,7 @@ time = ""
|
|||||||
source = ""
|
source = ""
|
||||||
+++
|
+++
|
||||||
<!-- Kategorie: polévky, maso, těstoviny a rýže, zelenina, pečivo, přílohy, pomazánky, dezerty, nápoje, ostatní -->
|
<!-- Kategorie: polévky, maso, těstoviny a rýže, zelenina, pečivo, přílohy, pomazánky, dezerty, nápoje, ostatní -->
|
||||||
<!-- Tagy: alkohol, bezlaktózové, bezlepkové, drůbež, hrnkové, indická kuchyně, keto, levné, low carb, omáčka, pečené, ryby, rychlé, salát, snadné, vegetarian, vepřové, z jednoho hrnce -->
|
<!-- Tagy: alkohol, bezlaktózové, bezlepkové, drůbež, hrnkové, indická kuchyně, keto, levné, low carb, odšťavňovač, omáčka, pečené, ryby, rychlé, salát, snadné, vegetarian, vepřové, z jednoho hrnce -->
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
Ingredience ||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user