forked from em/receptty.org
		
	Nové recepty a upravený sample (přidaný tag odšťavňovač)
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										40
									
								
								content/cesnecka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										40
									
								
								content/cesnecka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,40 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Česnečka"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-02-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["polévky"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "20"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "TopRecepty.cz"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Brambory | 2-3 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl |
 | 
				
			||||||
 | 
					Kmín |
 | 
				
			||||||
 | 
					Sádlo | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Voda nebo vývar | 1000 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Vejce | 2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 5-10 stroužků
 | 
				
			||||||
 | 
					Majoránka | 1 velká špetka
 | 
				
			||||||
 | 
					Sýr, tučnější, nastrouhaný | k servírování
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cibuli oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Brambory omyjeme a pokrájíme na menší kostičky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na sádle zesklovatíme cibuli.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Brambory vložíme do rendlíku zalijeme (vroucí) vodou, osolíme, okmínujeme a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nejsou brambory poloměkké (nechceme je úplně uvařené).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zesklovatělou cibulku zalijeme vodou / vývarem a přivedeme k varu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Brambory slijeme a přendáme do polévky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V misce nebo skleničce si rozšleháme vejce. Polévku zamícháme, aby udělela vír a vejce do ní pomalu vléváme. Takto vytvoříme vaječné nitě.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Ochutíme solí, pepřem (tím nemusíme šetřit), kmínem. Povaříme ještě minutku a vypneme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přidáme prolisovaný česnek. U jeho množství záleží na síle. Takže přidáváme dle naší chuti. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Nakonec přisypeme v dlaních promnutou majoránku, promícháme a necháme chvilku stát, aby se česnek v polévce uležel.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme s nastrouhaným sýrem, který dáváme na talíř a teprve poté ho zalijeme polévkou. Pokud bychom ho vsypali do polévky, udělá se nám na jejím dně rozteklý blob, který se nebude dobře servírovat.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										33
									
								
								content/cokoladovy-dezert-s-limetkou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										33
									
								
								content/cokoladovy-dezert-s-limetkou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,33 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Čokoládový dezert s limetkou"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-02-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["dezerty"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "10"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "inspirace z kuchařky Sugar-free kuchyně"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Smetana ke šlehání | 200 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Čekankový nebo agávový sirup | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Čokoláda, hořká - 90% kakaa | 25 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Limetka, ideálně bio | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Smetanu nalijeme do rendlíčku, přidáme sladidlo a přivedeme k varu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím limetku omyjeme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu z poloviny plodu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přisypeme čokoládu nalámanou na menší kousky, limetkovou šťávu a téměř všechnu limetkovou kůru (necháme si jen trochu na pozdější ozdobení).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Směs mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Ztlumíme výkon tepla a necháme 3 minuty vařit.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím si připravíme nějaké malé misečky nebo hrnečky na espresso.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Čokoládovou směs rozdělíme do připravených nádob, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladu uležet ideálně 4 hodiny. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme ozdobené zbylou limetkovou kůrou.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Porce jsou malé a proto jsou ideální například na různé oslavy, kde potřebujete pohostit malým dezertem. Pokud by nebyl dostatek malých nádob, můžete použít plastové misečky přímo na tyto typy dezertů, které koupíte například v papírnictví.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										33
									
								
								content/fresh-z-cervene-repy/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										33
									
								
								content/fresh-z-cervene-repy/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,33 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Fresh z červené řepy"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2022-10-15
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["nápoje"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "2x 300 ml"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "15"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "časopis Albert "
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Jablko, zelené | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Řapíkatý celer | 4 stonky
 | 
				
			||||||
 | 
					Mrkev | 3 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Zázvor, čerstvý | 3 cm 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pomeranč | 3 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Červená řepa, předvařená | 2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Zázvor, čerstvý | 3 cm 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Jablko, řapíkatý celer mrkev a zázvor omyjeme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Řepu oloupeme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Jablka rozkrojíme pomocí kráječe na jablka na osminy.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Celer, mrkev a řepu pokrájíme na menší kusy o velikosti asi 5-7 cm. Zázvor na silnější plátky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Z pomerančů okrájíme kůru a překrojíme je na čtvrtiny.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zeleninu postupně odšťavníme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Fresh promícháme a ihned podáváme.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										39
									
								
								content/makrela-na-kari-s-bramborami/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										39
									
								
								content/makrela-na-kari-s-bramborami/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,39 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Makrela na kari s bramborami"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-02-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlepkové", "pečené", "ryby", "snadné"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "2"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "100"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "Apetit Online"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Makrela | 2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pepř | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Jogurt | asi 100 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Brambory | 400 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Olej | 3 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Mangold nebo špenát | 200 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Kari | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Makrely omyjeme a uděláme do nich po bocích mělké zážezy. Ze stran i zevnitř osolíme a opepříme a potřeme jogurtem. Dáme na 30 minut odležet do chladu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu předehřejeme na 200°C a připravíme si zapékací mísu. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Brambory omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kostky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mangold nebo špenát opereme, osušíme a pokrájíme na menší kusy.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli a brambory. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Asi po pěti minutách přidáme pokrájené listy mangoldu nebo špenátu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Trochu osolíme, přisypeme kari, promícháme a přendáme do zapékací misky. Navrch položíme obě makrely.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podávat můžeme například s jogurtovým dipem.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										36
									
								
								content/pecene-kapusticky-s-parmezanem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										36
									
								
								content/pecene-kapusticky-s-parmezanem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,36 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Pečené kapustičky s parmezánem"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-02-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["zelenina", "přílohy"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["rychlé", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "2-3"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "30"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "časopis Gurmet"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Kapustičky | 500 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Olivový olej | 3 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pepř | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Strouhanka Panko | 2 hrsti
 | 
				
			||||||
 | 
					Parmezán, nastrouhaný najemno | 25 g
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu si předehřejeme na 200°C. Připravíme si plech s pečícím papírem.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Růžičky kapustiček obereme od nehezkých lístků, odkrojíme spodní část stonku a rozpůlíme. Přesypeme do mísky, kde je budeme moci promíchat.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na kapustičky nalijeme olej, dle chuti osolíme a opepříme a promícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přisypeme strouhanku a parmezán a znovu promícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Připravené kapustičky nasypeme na plech, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Můžeme podávat jako přílohu k masu nebo jako hlavní chod, například k večeři, s pečivem.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Panko strouhanka, původem z Japonska, je podobná té klasické české. Jen je hrubší a nedělá se ze sušených rolíků, které se rozstrouhají, ale obráceně - nejdříve se dva dny stará veka nebo toastový chléb strouhá, a to na hrubém struhadle, poté se nechá doschnout nebo dosuší v troubě. Výhodou je, že lépe chutná a především nenasákne tolik tuku (např. při smažení). Můžeme si ji doma jednoduše vyrobit a pracovat s ní v kuchyni stejně, jako s českou strouhankou.
 | 
				
			||||||
 | 
					-
 | 
				
			||||||
 | 
					-
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										39
									
								
								content/quinotto-se-zampiony-a-parmezanem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										39
									
								
								content/quinotto-se-zampiony-a-parmezanem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,39 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Quinotto se žampiony a parmezánem"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-02-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["těstoviny a rýže"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "30"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Žampiony | 500 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Quinoa, bílá | 150 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Tymián, čerstvý | 3-4 snítky
 | 
				
			||||||
 | 
					Víno bílé, suché | 150 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Zeleninový vývar, horký | 150 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Parmezán, strouhaný | 100 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pepř, čerstvě mletý | 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Žampiony očistíme, uřízneme konce nožiček a nakrájíme. Pokud jsou větší, tak na silnější plátky, pokud menší, tak stačí přepůlit.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cibuli nakrájíme nadrobno.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Quinou propereme v horké vodě a necháme okapat.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Tymián opláchneme a osušíme. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do hrnce nalijeme víno a vývar, nasypeme quinou, parmezán, tymián a cibuli. Trošku osolíme a opepříme (pokud máme slanější vývar, tento krok můžeme vynechat). Zamícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na směs poklademe žampiony, zakryjeme hrnec poklicí a přivedeme k varu. Poté teplo snížíme a při střední teplotě vaříme asi 20 minut. Ideálně každých 5 minut promícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Pokud na konci zbylo ještě trochu vývaru na dně hrnce, tak sporák vypneme a hrnec necháme jen zakrytý chvíli stát. Mezitím si můžeme připravit například oblohu.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Pokud máme houby sušené, můžeme si zhruba 5 gramů předem namočit do horkého vývar, poté vyndat a nakrájet na menší kousky. V tuto chvíli můžeme snížit množství žampionů na 400 g.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										33
									
								
								content/tvarohove-vafle/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										33
									
								
								content/tvarohove-vafle/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,33 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Tvarohové vafle"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-02-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["dezerty"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "asi 10 ks"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "30"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Tvaroh, nízkotučný | 250 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Protein, neutrální nebo smetanový | 50 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Vejce | 5 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Dřeň z vanilkového lusku | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Erythritol | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Mandlová mouka | 3-4 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Kypřící prášek s vinným kamenem | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Máslo na vytření vaflovače | 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Rozehřejeme si vaflovač.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Pomocí ručního robota smícháme tvaroh, proteinový prášek, vejce, vanilkovou dřeň a sladidlo.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do mandlové mouky přimícháme kypřící prášek a přidáme k tvarohové směsi. V případě, že bude směs příliš tekutá, můžeme ještě přidat trochu mandlové mouky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vaflovač potřeme rozpuštěným máslem nebo můžeme postříkat tochou kokosového oleje.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do každé vaflové mřížky dáme asi 2 lžíce směsi a pečeme zhruba 5-6 minut. Tento krok je hodně závislý na tom, jaký máte vaflovač - velikost vaflí i dobu pečení si musíte upravit dle potřeby a vlastních zkušeností.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Po vyjmutí z vaflovače můžeme podávat ještě teplé nebo nechat vychladnout a podávat za studena. Skvělé jsou například s jogurtem, bobulovitým ovocem a pokapané čekankovým sirupem.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										31
									
								
								content/veprove-platky-na-citronove-salveji/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										31
									
								
								content/veprove-platky-na-citronove-salveji/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,31 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Vepřové plátky na cistronové šalvěji"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-02-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vepřové"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "20"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "inspirace recepty Albert"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Vepřové plátky | 4 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Citron, bio | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Šalvěj, čerstvá, najemno nasekaná | 1 lžíce + na ozdobu
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pepř | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Olivový olej | na osmažení
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vepřové plátky omyjeme, osušíme, lehce naklepeme a z obou stran do nich uděláme lehké zářezy.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Citron omyjeme a osušíme. Ostrouháme z něj všechny kůru a vymačkáme šťávu z poloviny plodu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V misce si smícháme citronovou šťávu, všechny kůru, hodně soli a pepře a pokrájenou šalvěj. Promícháme a chvilinku můžeme nechat uležet. Směs bude opravdu velmi silná, ale není třeba se obávat - na plátkách vynikne akorát.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. pPlátky potřeme směsí z obou stran a vmasírujeme. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Rozehřejeme pánev, ideálně grilovací a vlijeme do ní trochu oleje.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Plátky grilujeme z obou stran asi 6-8 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na talíři servírujeme s plátkem másla, lískem šalvěje, a můžeme i plátkem citronu. Jako příloha se hodí například bramborová kaše.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										31
									
								
								content/vitaminovy-fresh/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										31
									
								
								content/vitaminovy-fresh/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,31 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Vitamínový fresh"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-02-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["nápoje"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "odšťavňovač", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "2"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "20"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Jablko | 3 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Řapíkatý celer | 4 stonky
 | 
				
			||||||
 | 
					Mrkev | 4 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Zázvor | asi 10 cm
 | 
				
			||||||
 | 
					Pomeranč | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Citron | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Jablka, celer, mrkev a zázvor omyjeme teplou vodou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Jablka rozkrojíme pomocí kráječe na jablka na osminy.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Celer, mrkev pokrájíme na menší kusy o velikosti asi 5-7 cm. Zázvor na silnější plátky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Z pomeranče a citronu okrájíme kůru a překrojíme je na čtvrtiny.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zeleninu postupně odšťavníme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Fresh promícháme a ihned podáváme.
 | 
				
			||||||
@@ -1,6 +1,6 @@
 | 
				
			|||||||
+++
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
title = ""
 | 
					title = ""
 | 
				
			||||||
date = 2022-01-20
 | 
					date = 2023-00-00
 | 
				
			||||||
author = "Terezka"
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
[taxonomies]
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
@@ -14,7 +14,7 @@ time = ""
 | 
				
			|||||||
source = ""
 | 
					source = ""
 | 
				
			||||||
+++
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
<!-- Kategorie: polévky, maso, těstoviny a rýže, zelenina, pečivo, přílohy, pomazánky, dezerty, nápoje, ostatní -->
 | 
					<!-- Kategorie: polévky, maso, těstoviny a rýže, zelenina, pečivo, přílohy, pomazánky, dezerty, nápoje, ostatní -->
 | 
				
			||||||
<!-- Tagy: alkohol, bezlaktózové, bezlepkové, drůbež, hrnkové, indická kuchyně, keto, levné, low carb, omáčka, pečené, ryby, rychlé, salát, snadné, vegetarian, vepřové, z jednoho hrnce  -->
 | 
					<!-- Tagy: alkohol, bezlaktózové, bezlepkové, drůbež, hrnkové, indická kuchyně, keto, levné, low carb, odšťavňovač, omáčka, pečené, ryby, rychlé, salát, snadné, vegetarian, vepřové, z jednoho hrnce  -->
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
Ingredience ||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 
 | 
				
			|||||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user