forked from em/receptty.org
50 lines
2.2 KiB
Markdown
50 lines
2.2 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Lilkové lasagne s ricottou"
|
||
|
date = 2023-00-00
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["zelenina"]
|
||
|
tagy = ["bezlepkové", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
||
|
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "4"
|
||
|
time = "90"
|
||
|
source = "DinnerAtTheZoo.com"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
|
||
|
Ingredience ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Lilek | 2 ks
|
||
|
Olivový olej | 2 lžíce
|
||
|
Cibule | 1 ks
|
||
|
Mleté maso | 500 g
|
||
|
Česnek | 3 stroužky
|
||
|
Marinara (viz Tipy) | 680 g
|
||
|
Ricotta | 450 g
|
||
|
Směs italských bylinek | 1/2 lžičky
|
||
|
Vejce | 1 ks
|
||
|
Parmezan | 100 g
|
||
|
Mozzarella, strouhaná | 250 g
|
||
|
Petržel, pokrájená | 1 lžíce
|
||
|
Sůl |
|
||
|
Pepř |
|
||
|
|
||
|
1. Troubu rozehřejeme na 190°C. Pečící plech si vyložíme papírem.
|
||
|
1. Lilky omyjeme a pokrájíme na dlouhé tenké (asi 0,5 cm) plátky. Ty položíme na plech, mašlovačkou potřeme 1 lžící oleje, trochu posolíme, popepříme a dáme do trouby na 15 minut. poté vyndáme z trouby, ale troubu necháme zapnutou.
|
||
|
1. Mezitím oloupeme cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Česnek'oloupeme a pokrájíme na tenké plátky
|
||
|
1. Na pánvi rozehřejeme asi půl lžíce oleje, přidáme mleté maso, trochu osolíme, opepříme a opékáme a mícháme asi 6-7 minut.
|
||
|
1. Poté přidáme cibuli, opékáme 3 minuty.
|
||
|
1. Nakonec česnek a mícháme ještě asi 30 vteřin.
|
||
|
1. K masu vlijeme rajčatovou marinaru, zamícháme a vypneme sporák.
|
||
|
1. V míse smícháme ricottu, smes italských bylinek, vejce, parmezan, trošku soli a pepře (se solí opatrně, protože sýry už budou dost slané).
|
||
|
1. Připravíme si zapékací mísu a vrstvíme následovně: 2 lžíce masové směsi na dno, vyložit řadou upečených lilků, trochu ricottové směsi, trochu masové směsi, posypat mozzarellou. A opět lilky, ricottová směs, masová směs, mozarella. Vstvíme tak dlouho, dokud nám nedojdou ingredience. Skončit bychom měli mozarellou.
|
||
|
1. Posypeme petrželkou, mísu zakryjeme alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 30 minut. Poté alobal sundáme a pečeme ještě 10 minut. Následně vyndáme z trouby a necháme 7-10 minut odpočinout. Nakrájíme na porce a můžeme podávat.
|
||
|
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
|
||
|
- Marinara je italská omáčka z rajčat, cibule, česneku a bylinek. Někdy je možné nalézt i s parmezánem. Prodává se v tetrapaku nebo ho sháním například v Lidlu ve vyšší sklenici (asi 680 g).
|