forked from em/receptty.org
50 lines
1.3 KiB
Markdown
50 lines
1.3 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Kulajda"
|
||
|
date = 2024-11-07
|
||
|
author = "Emil"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["polévky"]
|
||
|
tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"]
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "4"
|
||
|
time = "30"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Ingredience ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Houby | ~400 g
|
||
|
Vývar | ~1 l
|
||
|
Šalotka | 2 ks
|
||
|
Bobkový list | 2 ks
|
||
|
Nové koření | 4-5 kuliček
|
||
|
Tymián | 1/4 lžičky
|
||
|
Rozmarýn | 1/4 lžičky
|
||
|
Drcený kmín | 1/2 lžičky
|
||
|
Brambory | 4 ks
|
||
|
Smetana | 200 ml
|
||
|
Kopr | 1 svazek
|
||
|
Ocet | ~2 lžíce
|
||
|
Cukr |
|
||
|
Mletý černý pepř |
|
||
|
|
||
|
1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Pokud máíme houby sušené, necháme je chvíli namočit.
|
||
|
1. Šalotky pnakrájíme na kostičky.
|
||
|
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
|
||
|
1. V hrnci na oleji a másle osmažíme Šalotku.
|
||
|
1. Po chvíli přidáme houby a chvilku restujeme.
|
||
|
1. Přidáme koření, sůl, vývar a brambory.
|
||
|
1. Pokud jsme namáčeli sušené houby, můžeme přidat i vodu, která nám zbyla.
|
||
|
1. Vaříme do změknutí brambor.
|
||
|
1. Vylovíme bobkový list a nové koření.
|
||
|
1. Přilijeme smetanu.
|
||
|
1. Část polévky odebereme, rozmixujeme a přelijeme zpět ke zbytku. To nám polévku udělá nádherně krémovou a nemusíme do toho dávat mouku.
|
||
|
1. Přidáme nasekaný kopr.
|
||
|
1. Dochutíme octem, solí a pepřem.
|
||
|
1. Servírujeme se ztraceným vejcem.
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
|
||
|
Ke koření můžeme přidat nasekaný libeček.
|