receptty.org/content/langose/index.md

1.7 KiB

+++ title = "Langoše" date = 2021-01-20 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["ostatní"] tagy = ["hrnkové", "levné", "vegetarian"]

[extra] portions = "4" time = "120" source = "kniha Láďa Hruška se vrací" +++

Ingredience
Mléko (vlažné) 2 necelé hrnky
Droždí čerstvé 1 kostka
Cukr 1/2 lžičky
Polohrubá mouka 3 1/2 hrnku
Sůl 1/2 lžičky
Olej
Strouhaný sýr
Kečup
Česnek
  1. Mléko vylejeme do mísy, přidáme droždí, cukr a necháme vzejít kvásek (5-10 minut).
  2. Přisypeme mouku, sůl a vařečkou (později rukama) vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud se lepí, můžeme přidat ještě trochu mouky.
  3. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme 30-60 minut kynout.
  4. Vál nebo linku si posypeme moukou. Těsto vyválíme na placku asi 2 cm silnou a pomocí hrníčku vykrájíme kolečka.
  5. Kolečka necháme ještě 10 minut kynout.
  6. V široké pánvi si rozpálíme olej.
  7. Připravíme si velký plochý talíř nebo tác, vyložíme ho kuchyňskými utěrka.
  8. Každé kolečko vezmeme a rukama roztáhneme do tenké placky.
  9. Poté ho dáme smažit do oleje. Z každé strany asi 90 sekund.
  10. Hotový langoš vždy položíme na připravený talíř s utěrkami, které odsají přebytečný tuk.
  11. Podáváme teplé například s kečupem a nastrouhaným sýrem.

Tipy

  • Horké langoše můžeme potřít česnekovou vodou (5 stroužků česneku prolisujeme a smícháme s 1/4 hrnkem teplé vody, 1 lžící oleje a lžičkou soli). Potom vrstvíme kečup a sýr.
  • Pokud máme možnost, využijeme pomocníka - jeden člověk bude roztahovat kolečka na placky a druhý bude hlídat langoše v pánvi.