85 lines
2.6 KiB
Markdown
85 lines
2.6 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Vindaloo"
|
|
date = 2021-03-14
|
|
author = "Emil"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["maso"]
|
|
tagy = ["pikantní"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "90"
|
|
+++
|
|
|
|
Tradiční Vindaloo je pouze chilli pasta a kuře. Často se ale objevuje Vindaloo, kdy je k pastě přidána cibule a rajčatové passato. Pokud chcete tradiční Vindaloo, vynechte je.
|
|
|
|
Kuře by se ideálně mělo marinovat přes noc v lednici.
|
|
|
|
### Příprava pasty
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Semínka koriandru | 1.5 lžičky
|
|
Kmín | 1 lžička
|
|
Pepř | 10 kuliček (1 lžička)
|
|
Skořice | 5 cm (1 lžička)
|
|
Hřebíček | 4 ks (1/2 lžičky)
|
|
Kardamom | 2 ks (1/2 lžičky)
|
|
Hořčičná semínka | 1/2 lžičky
|
|
Sušené chilli papričky | Dle chuti
|
|
Česnek | 25 g
|
|
Zázvor | 25 g
|
|
Kokosový ocet | 3 lžíce
|
|
Horká voda | 3 – 4 lžíce
|
|
|
|
1. Chilli papričky zbavíme semínek.
|
|
1. Vložíme je do nádoby, zalijeme octem, horkou vodou a necháme odstát.
|
|
1. Všechno koření nasázíme do mlýnku nebo hmožďíře.
|
|
1. Z koření vytvoříme práškový mix.
|
|
1. Do mixéru dáme mix koření, česnek, zázvor a papričky.
|
|
1. Během mixování po lžicích přidáváme vodu z papriček, dokud nevznikne pasta.
|
|
|
|
### Marinování
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Kuře | 1000 g
|
|
Připravená chilli pasta |
|
|
Kurkuma |
|
|
Sůl |
|
|
|
|
1. Naporcujeme kuře a naložíme ho do připravené pasty.
|
|
1. Přidáme sůl a kurkumu dle chuti.
|
|
1. Necháme marinovat.
|
|
|
|
### Hlavní příprava
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Bílá cibule | 2 kusy
|
|
Rajčatové passato | 200 g
|
|
Třtinový cukr | 0.5 – 1 lžíce
|
|
Kokosový ocet | 1 lžíce
|
|
Olej (nejlépe kokosový) |
|
|
|
|
1. Předem vyndáme marinované kuře z lednice, ať ho nedáváme na pánev studené.
|
|
1. Cibuli nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostky.
|
|
1. V hluboké pánvi rozehřejeme olej.
|
|
1. Cibuli osmahneme dokud nezačne hnědnout.
|
|
1. Přidáme ocet a cukr.
|
|
1. Přidáme marinované kuře a všechnu pastu.
|
|
1. Snížíme plamen na poloviční a maso pomalu smažíme 3 – 5 minut.
|
|
1. Přidáme rajčatové passato a opět povaříme dalších několik minut.
|
|
1. Pokud se Vindaloo zdá být moc husté, můžeme přidat několik lžic vody.
|
|
1. Přikryjeme pokličkou a dusíme dokud maso nezměkne.
|
|
1. Jestli je Vindaloo tentokrát moc řídké, sundáme pokličku a necháme chvíli odpařit přebytečnou vodu.
|
|
1. Pokud není Vindaloo dost pikantní, můžeme ho dohnat namletým chilli s trochou vody (viz tipy).
|
|
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Původně se používá ocet z kokosu (Goan coconut vinegar). Dá se ale použít i vinný nebo jiný druh octa.
|
|
- Moje oblíbená kombinace chilli pro dochucení je 5:1 Chipotle a Carolina Reaper.
|
|
- Barva a úroveň pikantnosti záleží na použitých papričkách.
|