35 lines
1.3 KiB
Markdown
35 lines
1.3 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Jednoduché domácí housky"
|
|
date = 2020-02-16
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["přílohy", "pečivo"]
|
|
tagy = ["levné", "vegetarian"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "8"
|
|
time = "90"
|
|
source = "MaminčinyRecepty.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Vlažná voda | 200 ml
|
|
Vlažné mléko | 100 ml
|
|
Olej | 100 ml
|
|
Vejce | 2 ks
|
|
Hladká mouka | 250 g
|
|
Hrubá mouka | 250 g
|
|
Sůl | 2 lžičky
|
|
Cukr | 1 lžička
|
|
Instantní droždí | 2 lžičky
|
|
|
|
1. Všechny suroviny, kromě jednoho vejce, smícháme v míse. Dle potřeby přidáme trochu mouky. Chvíli prohněteme rukama nebo vařečkou.
|
|
1. Přikryjeme mísu potravinovou fólií a necháme v teple kynout 45 minut.
|
|
1. Vál posypeme trochou mouky, vyklopíme těsto a znovu prohněteme.
|
|
1. Těsto rozdělíme na osm dílů. Každý díl na další tři díly.
|
|
1. Začátky tří dílů spojíme k sobě a upleteme copánek. Konce spojíme k sobě a upletenou housku položíme na plech vyložený papírem. Tento postup opakujeme se zbylými kousky.
|
|
1. Zapletené housky na pekáči přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut odležet. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C.
|
|
1. V misce si rozkvedláme vejce a potřeme jím housky. Můžeme posypat solí, kmínem, bylinkami či semínky atd.
|
|
1. Housky pečeme 15-20 minut. Musí mít nazlátlou barvu na povrchu. |