44 lines
1.4 KiB
Markdown
44 lines
1.4 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Hráškový krém s mungem"
|
|
date = 2020-04-30
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["polévky"]
|
|
tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "6"
|
|
time = "20"
|
|
source = "iGurmet - Polévka z hrášku a naklíčených mungo fazolí"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Máslo | 1 lžíce
|
|
Cibule | 1 ks
|
|
Ovesné vločky | 1 hrst
|
|
Mražený hrášek | 450 g
|
|
Naklíčené mungo | 150 g
|
|
Řapíkatý celer | 150 g
|
|
Masox | 1 ks
|
|
Mléko/Smetana | 100 ml
|
|
Citronová šťáva | několik kapek
|
|
Chilli |
|
|
Sůl |
|
|
Pepř |
|
|
|
|
1. Cibuli a celer si nakrájíme na kostky.
|
|
1. Hrst mungo klíčků si odebereme stranou na ozdobení.
|
|
1. Máslo rozehřejeme v hrnci a zesklovatíme na něm cibuli a vločky.
|
|
1. Za chvíli přisypeme celer, 3/4 hrášku, mungo klíčky a masox. Chvilku takto opečeme a promícháváme. Potom přelijeme 800 ml vroucí vody a vaříme asi 10 minut za občasného míchání.
|
|
1. Polévku rozmixijeme dohladka. Přilijeme mléko nebo smetanu a zředíme dle potřeby.
|
|
1. Vrátíme na plotnu, naspeme zbylý hrášek a povaříme tak dlouho, aby byly hrášky měkké.
|
|
1. Dle chuti osolíme a opepříme.
|
|
1. Podáváme posypané zbylými mungo klíčky.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Smetana/mléko může být i rostlinného typu.
|
|
- Ovesné vločky lze vynechat a vytvořit pokrm bezlepkový. Poté nemusíme přilévat tolik vody, abychom měli polévku hezky krémovou.
|