1.2 KiB
1.2 KiB
+++ title = "Rajčatový krém s mrkví" date = 2021-05-16 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra] portions = "4" time = "40" source = "kniha Jíme zdravě na jaře" +++
Ingredience | |
---|---|
Mrkev | 350 g |
Cibule | 1 ks |
Česnek | 3 stroužky |
Olivový olej | 1 lžíce |
Zeleninový vývar | 600 ml |
Krájená loupaná rajčata | 1 plechovka (400 g) |
Bílý vinný ocet | 2 lžíce |
Máslo | 15 g |
Balkánský sýr | 100 g |
Oregano, čerstvé | na ozdobení |
Sůl | |
Pepř |
- Mrkev, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- V hrnci rozehřejeme 1 lžíci oĺivového oleje a přidáme mrkev a cibuli. Opékáme 5-6 minut.
- Poté přisypeme česnek a pár minut znovu opékáme.
- Přilijeme vývar, rajčata z plechovky, vinný ocet, sůl a pepř. Vše promícháme, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme 15 minut.
- Přidáme máslo a ručním mixérem rozmixujeme na hladký krém.
- Dle chuti dosolíme a dopepříme.
- Krém rozdělíme do talířů, nadrobíme na něj balkánský sýr, ozdobíme čerstvým oreganem a podávat můžeme například s čerstvým kvalitním pečivem.