Terezka Tichá
ec2b898bc0
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
38 lines
1.4 KiB
Markdown
38 lines
1.4 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Makovec bez mouky"
|
|
date = 2023-08-07
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["dezerty"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "1 plech o velikosti 27x23"
|
|
time = "10 + pečení 25"
|
|
source = "JsemLowCarb.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Vejce | 4 ks
|
|
Kokosový olej | 55 g
|
|
Bílý jogurt | 80 g
|
|
Mák, mletý | 200 g
|
|
Mouka z vlašských ořechů | 50 g
|
|
Kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička
|
|
Sůl | 1 malá špetka
|
|
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
|
Citronový kůra (volitelná) | 1 špetka
|
|
|
|
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
|
|
1. Vejce vyšleháme s rozpuštěným kokosovým oleje a jogurtem.
|
|
1. Přisypeme všechny zbylé ingradience a vytvoříme tekuté těsto. Pokud by se nám zdálo málo tekuté, můžeme přilít trochu mléka. Pokud naopak moc tekuté, přidáme trochu máku nebo ořechové mouky.
|
|
1. Těsto nalijeme na připravený plech a dáme péct na 20-25 minut (zkusíme špejlí).
|
|
1. Po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Makovec je možné potřít různými krémy nebo ovocnými rozvary, záleží na fantazii a zásobě v kuchyni. Různě můžeme kombinovat mezi sebou např. mascarpone, tvaroh, zakysanou smetanu, šlehačku ke šlehání (klidně i vyšlehanou), bílý jogurt atd. Já vyzkoušela zakysanou smetanu s bílým jogurtem a osladila jsem to trochou čekankového sirupu.
|