1.8 KiB
1.8 KiB
+++ title = "Hovězí steaky se salsou z avokáda a manga" date = 2024-02-17 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb"]
[extra] portions = "4" time = "45" source = "Kniha 365 nízkosacharidových receptů" +++
Salsa | |
---|---|
Limetková šťáva | 10 lžic |
Olivový olej | 3 lžíce |
Chilli vločky | 1 lžička |
Sůl | |
Pepř, čerstvě mletý | |
Šalotka | 1 ks |
Mango (zralé, pevné) | 2 ks |
Avokádo | 2 ks |
Koriandr, čerstvý | 1/2 svazku |
Steaky | |
---|---|
Hovězí steaky | 4 ks |
Anýz, mletý | 1 lžička |
Římský kmín, mletý | 1 lžička |
Sůl | |
Pepř, čerstvě mletý | |
Ghí | 2 lžíce |
Salsa
- V misce vyšleháme limetkovou šťávu, olivový olej, chilli vločky, trochu soli a pepře.
- Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a přidáme k olivové směsi.
- Manga a avokáda rozkrojíme, ještě ve slupce opatrně nakrájíme na malé kostičky a lžící vyloupneme od slupky. Přisypeme do misky.
- Koriandr omyjeme, osušíme, pokrájíme na drobno a také přidáme do misky.
- V misce vše smícháme a případně dosolíme či dopepříme. Misku se salsou zatím odloužíme stranou, aby se chutě propojili.
Steaky
- Troubu zahřejeme na 60°C. Připravíme si pánvičku s širokým dnem.
- Steaky omyjeme, osušíme a z obou stran posypeme anýzem, římským kmínem, solí a pepřem. Rukama vmasírujeme.
- V pánvi rozpustíme ghí a steaky na něm při střední teplotě opékáme z každé strany 3 minuty (pokud se nevejdou do jedné pánve, musíme použít dvě pánve najednou).
- Maso zabalíme do alobalu a vložíme do trouby na 3 minuty.
- Steaky podáváme se salsou všetně šťávy, kterou pustili.
Tipy
- Olivový olej do salsy použijte nějaký dobrý a kvalitní (na přípravu za studena).