41 lines
1.6 KiB
Markdown
41 lines
1.6 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Chaliapin Steak"
|
|
date = 2023-11-08
|
|
author = "Emil"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["maso"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "1"
|
|
time = "120"
|
|
source = "Shokugeki no Soma"
|
|
+++
|
|
|
|
Název nese jméno operního zpěváka Feodora Chaliapina, který v Japonsku trpěl na bolest zubu a objednal si "extra jemný" steak. Šéfkuchař použil čerstvou cibuli na zjemnení masa.
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Hovězí steak ze svíčkové |
|
|
Cibule | 4 ks
|
|
Máslo |
|
|
Olivový olej |
|
|
Sojová omáčka |
|
|
Sůl |
|
|
Pepř |
|
|
Petržel |
|
|
|
|
1. Maso překryjeme plastovou fólií a jemně naklepeme do tloušťky asi 8 až 10mm.
|
|
1. Z obou stran nožem vyřežeme mřížku s mezerami asi 5mm.
|
|
1. Nastrouháme dvě cibule a pokryjeme jimi obě strany masa. Šťáva z cibule zajistí jeho zjemnění.
|
|
1. Překryjeme novým kusem fólie a necháme stát minimálně 30 minut, lépe však hodinu.
|
|
1. Zbylé cibule nakrájíme na kostičky a opečeme je na másle (sauté).
|
|
1. Když jsou cibule lehce zlaté, snížíme plamen, přidáme sůl a pepř a pokračujeme, dokud není cibule nádherně zlatá.
|
|
1. Hotovou cibuli odložíme do misky.
|
|
1. Z masa odstraníme co nejvíce cibule, jednu stranu osolíme, opepříme a položíme na rozpálenou pánev s olivovým olejem.
|
|
1. Poté co jedna strana zezlátne, osolíme a opepříme i druhou stranu a smaso otočíme.
|
|
1. Když je maso medium-rare, odložíme na talíř a necháme odpočinout
|
|
1. Cibuli vrátíme do pánve, ohřejeme a přidáme lžičku sójové omáčky.
|
|
1. Hotovou cibulí pokryjeme vrchní stranu masa. Pro ozdobu můžeme v cibuli nožem vytvořit mřížku.
|
|
1. Na vrch posypeme nasekanou petržel.
|