receptty.org/content/kerala-kureci-kari/index.md

2.3 KiB

+++ title = "Keralské kuřecí kari s kokosovým mlékem" date = 2022-01-18 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "drůbež", "indická kuchyně", "keto", "low carb", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "4-5" time = "60" source = "A Little Bit of Spice.com" +++

Maso
Kuřecí prsa 1 kg
Marináda
Chilli, mleté 2 lžičky
Kurkuma 1 lžička
Sůl 1,5 lžičky
Koření do omáčky
Chilli, mleté 1,5 lžičky
Koriandr, mletý 2 lžíce
Fenykl, mletý 2 lžičky
Garam Masala 1,5 lžičky
Omáčka
Cibule, červená 4 ks
Chilli paprička, zelené 1 ks
Zázvor 5 cm
Rajče 4 ks
Koriandr, listy 2 lžíce
Olej, kokosový / olivový
Kari listy 3 ks
Česneková pasta 1,5 lžíce
Kokosové mléko, husté 400 g
Sůl

Maso

  1. Kuře omyjeme, osušíme, očistíme a pokrájíme na kostky. Dáme ho do mísy.
  2. Zasypeme kořením na marinádu, promícháme a necháme 30 minut uležet.

Omáčka

  1. Mezitím si smícháme v mističce koření na omáčku.
  2. Cibuli oloupeme a spolu s chilli papričkou nakrájíme na menší kostičky.
  3. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno.
  4. Rajče omyjeme a nakrájíme na kostičky.
  5. Listy koriandru pokrájíme na jemno.
  6. Ve větším hrnci nebo pánvi si rozehřejeme asi 3 lžíce oleje. Osmahneme na něm cibuli a kari listy.
  7. Když je cibule lehce průhledná přidáme zázvor a česnekovou pastu. Necháme rozvonět.
  8. Přisypeme připravenou směs koření a vše několik minut smažíme. Pokud by se začala směs přichytávat ke dnu, tak podlijeme ještě trochu olejem.
  9. Přisypeme rajčata a za občasného mícháme necháme asi 8 minut povařit. Můžeme ochutnat a kdyžtak přisypat trochu soli.
  10. Vsypeme marinovaná kuřecí prsa, promícháme a přikryjeme. Vaříme na slabý aý střední plamen tak dlouho, dokud kuře nepustí vodu. Poté zesílíme na střední plamen.
  11. Pokličku odložíme a necháme omáčku trochu vyvařit, aby zhoustla. Nesmíme to však přehnat a nechat odpařit příliš mnoho vody.
  12. Přilijeme kokosové mléko a vsypeme listy koriandru. Přivedeme k varu a ještě chvíli necháme povařit.
  13. Podáváme s ryží, indickými plackami či jakoukoli jinou indickou přílohou. Výborná je k tomu raita, která zjemní pálivost omáčky.