41 lines
1.5 KiB
Markdown
41 lines
1.5 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Tomatový krém"
|
|
date = 2020-02-02
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["polévky"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "6"
|
|
time = "90"
|
|
source = "donalskehan.com"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Rajčata | 900 g
|
|
Česnek | 2 hlavy
|
|
Balsamikový ocet
|
|
Olivový olej
|
|
Tymián | 4 snítky
|
|
Velká cibule | 1 ks
|
|
Řapíkatý celer | 2 stonky
|
|
Mrkev | 1 ks
|
|
Rajčatový protlak | 2 lžíce
|
|
Zeleninový vývar | 1 litr
|
|
|
|
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
|
|
1. Rajčata rozkrájíme na poloviny (horizontálně) a vyskládáme je na plech odříznutou stranou nahoru.
|
|
1. Česnek (v celku) rozkrojíme stejně jako rajčata a položíme na plech.
|
|
1. Rajčata a česnek polijeme olivovým olejem, balsamikovým octem a navrch poskládáme tymián.
|
|
1. Vložíme do trouby a necháme péct 45 minut.
|
|
1. Zeleninu pokrájíme na kostičky - mrkev, cibuli a řapíkatý celer.
|
|
1. Do hrnce vlijeme olej, rozehřejeme ho a přidáme zeleninu.
|
|
1. Ztlumíme plamen a za občasného míchání necháme 6 minut opékat.
|
|
1. Přidáme rajčatový protlak a vývar. Rozmícháme a přivedeme k varu.
|
|
1. Vyndáme rajčata s česnekem z trouby a rajčata vložíme do vývaru. Česnek zbavíme slupek a přidáme jej k rajčatům.
|
|
1. Necháme všechno vařit ještě asi 25 minut. Mrkev musí být měkká.
|
|
1. Polévku osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké struktury.
|
|
1. Podáváme zakápnuté olivovým olejem a s opečenými krutony. |