receptty.org/content/precliky/index.md
2021-01-20 20:29:55 +01:00

41 lines
1.5 KiB
Markdown

+++
title = "Preclíky"
date = 2021-01-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pečivo"]
tagy = ["hrnkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "10 kousků"
time = "90"
source = "Pinterest"
+++
Ingredience ||
-|-
Teplá voda | 1 1/2 hrníčku
Sůl | 1 lžíce
Cukr | 1 lžíce
Sušené droždí | 1 sáček
Hladká mouka | 4 1/2 hrníčku
Olej | 2 lžíce + na vytření
Jedlá soda | 3 lžíce
Posyp (sůl, mák, semínka..) |
Vejce | 1 ks
1. Do mísy nalijeme vodu. Přisypeme sůl, cukr a mícháme, dokud se nerozpustí.
1. Vsypeme droždí, přikryjeme a necháme 10 minut odležet.
1. Přisypeme mouku, olej a vypracujeme hladké těsto.
1. Z mísy zvedneme těsto, mísu vymažeme olejem a těsto do ní vrátíme.
1. Mísu přikryjeme a nechám na teplém místě kynout po dobu 60 minut.
1. Připravíme si plech a vyložíme ho pečícím papírem.
1. Těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 10 částí.
1. Z každé tvoříme preclík a pokládáme je na přirpavený plech.
1. V hrnci si přivedeme k varu asi dva litry vody. Když se voda vře, přisypeme k ní jedlou sodu. Promícháme s vodou.
1. Preclík vložíme do vroucí vody. Necháme plavat 20 vteřin, poté otočíme, necháme vařit dalších 20 vteřin. Preclík vyndáme a položíme na plech. Takto postupujeme s každým.
1. Troubu si předehřejeme na 230°C.
1. Vejce si rozšleháme, potřeme jím preclíky, posypeme hrubou solí mákem či jinou oblíbenou posypkou.
1. Preclíky vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut do zezlátnutí.