35 lines
1.2 KiB
Markdown
35 lines
1.2 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Vaječňák podle Žufánka"
|
|
date = 2023-11-06
|
|
author = "pdostal"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["nápoje"]
|
|
tagy = ["alkohol"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "1 lahev"
|
|
time = "30"
|
|
source = "Martin Žufánek"
|
|
source_url = "https://www.facebook.com/zufanek/posts/pfbid034o7uw1trRsf7GdvDWmG4EswkbG5Vcp5DrbZVvo52qnt6nBmVZky5fv4T7ESQiLPzl"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
vaječné žloutky | 4
|
|
moučkový cukr | 70 g
|
|
smetana ke šlehání | 220 ml
|
|
Bulleit Frontier Bourbon | 220 ml
|
|
rum Casa Eminente | 30 ml
|
|
kvalitní brandy | 30 ml
|
|
vanilkový lusk | 1
|
|
|
|
1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička.
|
|
2. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou.
|
|
3. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence.
|
|
4. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi.
|
|
5. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví.
|
|
6. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně.
|
|
7. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.
|