receptty.org/content/vajecnak-podle-zufanka/index.md
Pavel Dostál 6da16e3c06
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
Oprava receptů na vaječný likér
2023-11-08 11:38:53 +01:00

35 lines
1.2 KiB
Markdown

+++
title = "Vaječňák podle Žufánka"
date = 2023-11-06
author = "pdostal"
[taxonomies]
kategorie = ["nápoje"]
tagy = ["alkohol"]
[extra]
portions = "1 lahev"
time = "30"
source = "Martin Žufánek"
source_url = "https://www.facebook.com/zufanek/posts/pfbid034o7uw1trRsf7GdvDWmG4EswkbG5Vcp5DrbZVvo52qnt6nBmVZky5fv4T7ESQiLPzl"
+++
Ingredience ||
-|-
vaječné žloutky | 4
moučkový cukr | 70 g
smetana ke šlehání | 220 ml
Bulleit Frontier Bourbon | 220 ml
rum Casa Eminente | 30 ml
kvalitní brandy | 30 ml
vanilkový lusk | 1
1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička.
2. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou.
3. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence.
4. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi.
5. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví.
6. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně.
7. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.