37 lines
1.1 KiB
Markdown
37 lines
1.1 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Rychlý chléb bez droždí"
|
|
date = 2021-01-11
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["pečivo"]
|
|
tagy = ["levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "1 bochník"
|
|
time = "60"
|
|
source = "Cuketka.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Hladká mouka | 300 g
|
|
Celozrnná mouka | 150 g
|
|
Kefír (viz. tipy) | 400 g
|
|
Sůl | 1 lžička
|
|
Jedlá soda | 1 lžička
|
|
Kmín mletý | 1 lžička
|
|
|
|
1. Troubu si předehřejeme na 220°C.
|
|
1. Připravíme si plech s pečícím papírem.
|
|
1. V míse smícháme mouky, sůl, jedlá sola a kmín.
|
|
1. Přidáme tekutinu a vymícháme těsto - stačí krátce, aby se ingredience spojili.
|
|
1. Z těsta vytvoříme bochník, položíme ho na připravený plech a lehce splácneme (cca 3-4 cm na výšku).
|
|
1. Nožem nařízneme kříž (cca 1 cm do hloubky).
|
|
1. Vložíme do trouby na 20 minut.
|
|
1. Potom troubu ztlumíme na 190°C a dopečeme dalších 20 minut.
|
|
1. Chléb vyndáme z trouby a necháme vychladnout aspoň 15 minut.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Pokud nemáme zrovna kefír můžeme tam dát jakýkoli zakysaný mléčný výrobek - acido, zákys nebo jogurt (půl na půl s mlékem). |