44 lines
2.2 KiB
Markdown
44 lines
2.2 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Pečené kapustové karbanátky"
|
|
date = 2020-04-02
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["zelenina"]
|
|
tagy = ["levné", "snadné"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "60"
|
|
source = "Kuchařka Levně a chutně"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Kapusta | 400 g
|
|
Cibule | 1 ks
|
|
Máslo | 1 vrchovatá lžíce
|
|
Houska | 2 ks
|
|
Mléko | 50-100 ml
|
|
Anglická slanina | 100 g
|
|
Vejce | 2 ks
|
|
Česnek | 1 stroužek
|
|
Sůl |
|
|
Pepř |
|
|
Strouhanka | 100 g
|
|
|
|
1. Kapustu očistíme, rozebereme na kousky a vložíme do vroucí vody změknout. Bude to trvat cca 10 minut.
|
|
1. Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli na drobné kostičky. Česnek oloupeme.
|
|
1. Na menší pánvi rozpustíme máslo a přisypeme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Poté stáhneme z plotny.
|
|
1. Housky si nakrájíme na kostičky, vložíme do menší misky a zalijeme mlékem. Mléko přiléváme postupně, protože nám bude stačit, když se housky nasáknou, nemusí v mléku plavat. Takže trochu mléka a promícháme, zase mléko a promícháme.
|
|
1. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a vložíme do misky.
|
|
1. Ke slanině přidáme vychladlou cibuli, a vyždímané housky. Dále vejce, sůl, pepř, prolisovaným česnekem a promícháme.
|
|
1. V tuto chvíli by mohla být kapusta změklá, takže ji scedíme, propláchneme studenou vodou a zbavíme co nejvíce vody.
|
|
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
|
|
1. Přidáme ji ke směsi do misky a promícháme. Dle potřeby přidáváme po troše strouhanky a mícháme. Směs musí mít takovou strukturu, aby se z ní daly tvarovat placičky. Ty tvarujeme navlhčenýma rukama.
|
|
1. Vytvarovanou placičku obalíme ve strouhance a pokládáme na plech. Z obou stran postříkáme olejem ve spreji (nebo potřeme trochou oleje pomocí peroutky) a vložíme do trouby na 20-30 minut. V polovině pečení otočíme.
|
|
1. Podávat můžeme s vařeným bramborem či bramborovou kaší a jednoduchým zeleninovým salátkem nebo domacími naloženými okurkami.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Karbanátky můžeme i smažit na oleji. Před obalením ve strouhance karbanátek ještě obalíme v rozšlehaném vejci, poté ve strouhance a dáme dozlatova smažit do rozpáleného oleje. Přebytečný tuk odsajeme obrouskem. |