78 lines
3.5 KiB
Markdown
78 lines
3.5 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Ovocný dort s krémem a želatinou"
|
|
date = 2024-03-29
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["dezerty"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "10"
|
|
time = "příprava 45 min + pečení 40 min + chlazení a tuhnutí 60"
|
|
source = "korpus z DiaStyl.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
Ovoce ||
|
|
-|-
|
|
Mražené ovoce (viz Tipy) | cca 200 až 300 g
|
|
|
|
Korpus ||
|
|
-|-
|
|
Vejce | 3 ks
|
|
Březový cukr | 2 lžíce (dle chuti)
|
|
Mandlová mouka | 150 g + na vysypání
|
|
Prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička
|
|
Jedlá soda | 2 lžička
|
|
Citronová kůra, sušená bio | 1 špetka
|
|
Sůl | 1 špetka
|
|
Máslo, rozpuštěné | 40 g + na vymazání
|
|
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
|
Mléko | 1-3 lžíce
|
|
|
|
Krém ||
|
|
-|-
|
|
Smetana ke šlehání | 250 g
|
|
Škrob | 1 lžička
|
|
Čerstvý sýr | 120 g
|
|
Březový cukr | 1-2 lžíce
|
|
Citronová kůra, sušená bio | 1 špetka
|
|
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
|
|
|
Želatina ||
|
|
-|-
|
|
Agar | 5 g
|
|
Odkapaná šťáva z ovoce |
|
|
Březový cukr | dle chuti
|
|
|
|
### Ovoce
|
|
1. Mražené ovoce vyndáme včas z mrazáku (ideálně večer předtím), nasypeme ho do cedníku a posadíme nad misku. Díky tomu se odkapaná šťáva zachytí, což se nám hodí na želatinu.
|
|
|
|
### Korpus
|
|
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu o průměru cca 21 cm si vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moukou (nebo můžeme dne i stěny vyložit pečícím papírem a postříkat trochou kokosového oleje).
|
|
1. V robotu spolu vyšleháme vejce a březový cukr do pěny. Tento krok je základ úspěchu, můžeme tedy nechat špehat déle.
|
|
1. Mezitím si v míse smícháme suché suroviny: mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, citronovou kůru a sůl.
|
|
1. Když je vyšlehaná pěna, nalijeme rozpuštěné (ne horké) máslo, vanilkový extrakt a ještě chvíli vyšleháme.
|
|
1. Přisypeme suché suroviny a necháme pořádně promíchat.
|
|
1. POkud by se těsto zdálo přiliš tuhé, můžeme přidat trochu mléka.
|
|
1. Těsto vlijeme do formy a rovnoměrně rozprosřeme.
|
|
1. Pečeme 30-40 minut. Po vyndání z troby necháme vychladnout
|
|
|
|
### Krém
|
|
1. Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšleháme do šlehačky společně se škrobem (použijeme ve chvíli, kdy se bojíme, že krém bude příliš tekutý).
|
|
1. Přidáme čerstvý sýr, březový cukr dle chuti, citronovou kůru a vanilkový extrakt.
|
|
1. Vše zašleháme do krému a dáme stranou.
|
|
1. Rovnoměrně rozprostřeme na vychladlý korpus a poklademe (pokrájeným) rozmraženým ovocem.
|
|
|
|
### Želatina
|
|
1. V této části je to jednoduché - postupujeme dle návodu. Já použila Agar od Amylonu a návod jsem si jen zkrátila na polovinu množství:
|
|
1. Agar (5g) promícháme v 500 ml vody (tady nalijeme všechnu okapanou šťávu z ovoce a doplníme vodou) a dle potřeby dosladíme.
|
|
1. Vaříme 3 minuty, poté necháme mírně vychladnout (měli bychom být schopni do agaru ponořit prst a nespálit se.
|
|
1. Opatrně (třeba přes lžíci) naléváme na hotový dort.
|
|
1. Celý dort necháme v lednici pořádně zatuhnout. Před krájením objedeme stěny tenkým nožem, aby šel dobře od formy. Podávat můžeme ozdobené ovocem.
|
|
|
|
|
|
### Tipy
|
|
- Ovoce používám mražené, jelikož jsem využila i ovocnou šťávu, která mi po rozmrazení zbyla. Stejně by šlo použít i kompotované, jelikož zbyde nějaká šťáva. Čerstvé ovoce je samozřejmě také skvělé, ale nezbyde nic po odkapání, takže pak lze použít buď trochu džusu nebo vodu, nebo můžeme trochu ovoce rozmixovat a naředit ho s vodou a mít tak ovocnou šťávu.
|