1.2 KiB
1.2 KiB
+++ title = "Vaječňák podle Žufánka" date = 2023-11-06 author = "pdostal"
[taxonomies] kategorie = ["nápoje"] tagy = ["alkohol"]
[extra] portions = "1 lahev" time = "30" source = "Martin Žufánek" source_url = "https://www.facebook.com/zufanek/posts/pfbid034o7uw1trRsf7GdvDWmG4EswkbG5Vcp5DrbZVvo52qnt6nBmVZky5fv4T7ESQiLPzl" +++
Ingredience | |
---|---|
Vaječné žloutky | 4 |
Moučkový cukr | 70 g |
Smetana ke šlehání | 220 ml |
Bulleit Frontier Bourbon | 220 ml |
Rum Casa Eminente | 30 ml |
Kvalitní brandy | 30 ml |
Vanilkový lusk | 1 |
- V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička.
- Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou.
- Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence.
- Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi.
- Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví.
- Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně.
- Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.