3.3 KiB
3.3 KiB
+++ title = "Asijské tofu a zeleninové nudle" date = 2023-01-02 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "4" time = "50" source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů" +++
Marinované tofu | |
---|---|
Tofu | 400 g |
Zázvor, čerstvý | 2 cm |
Česnek | 2 stroužky |
Sojová omáčka | 4 lžíce |
Sezamový olej | 2 lžíce |
Sůl | 1 špetka |
Zeleninové nudle | |
---|---|
Arašídy | 30 g |
Cuketa | 250 g |
Mrkev | 250 g |
Petržel, kořen | 250 g |
Hráškové lusky mladé | 100 g |
Chilli paprička | 1/2 kusu |
Koriandr | 8 snítek |
Limetková šťáva | z 1 kusu |
Sezamový olej | 4 lžíce |
Sójová omáčka | 2 lžíce |
Tofu
- Tofu vyjmeme z obalu a zabalíme do kuchyňské utěrky, aby vytáhla co nejvíce vody. Ideálně tofu ještě zatížíme.
- Mezitím do misky, do které pak tofu naložíme, nastrouháme najemno zázvor, prolisujeme česnek a přilijeme sójovou omáčku a sezamový olej. Ochutnáme, a pokud chceme, můžeme trošku osolit. Marinádu promícháme.
- Tofu vybalíme z utěrky a pokrájíme na plátky nebo kostičky.
- Do marinády nasypeme tofu, promícháme, přikryjeme třeba potravinovou fólií a necháme zatím uležet. Tento krok klidně můžeme udělat i večer před vařením a tofu do sebe přes noc krásně natáhne všechny chutě.
Zeleninové nudle
- Arašídy nasucho opražíme na větší pánvi. Poté je pokrájíme nadrobno a můžeme je rovnou nasypat do nějaké malé servírovací mističky a připravit na jídelní stůl. Pánev nemusíme uklízet, využijem ji později.
- Cuketu omyjeme, také odkrojíme konce a pomocí spirálového kráječe nastrouháme na tenké nudle. V případě potřeby můžeme nudle uprostřed překrojit, aby nebyly tak dlouhé. Poté nudle osolíme, promícháme a necháme zatím odležet.
- Mrkev a petržel oloupeme, odkrojíme konce a opět použijeme spirálový kráječ.
- Hráškové lusky očístíme, vhodíme do slané vroucí vody a chvilku povaříme. Poté scedíme a ihned zchladíme studenou vodou. Necháme okapat, osušíme a můžeme pokrájet na poloviny.
- Chilli papričku omyjeme, očistíme a pokrájíme na tenké nudličky.
- Koriandr omyjeme, osušíme a pokrájíme nadrobno.
- Cuketové nudle propláchneme, necháme chvíli okapat a osušíme.
- Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce sezamového oleje, přidáme mrkvové a petrželové nudle a opékáme je asi 2-3 minuty.
- Mezitím na druhé pánvi rozehřejeme poslední 2 lžíce sezamového oleje a vyklopíme do ní obsah misky s marinovaným tofu, které opékáme ze všech stran. Až bude hotovo, odstavíme z plotny (tofu můžeme zatím nechat v pánvičce).
- Do první pánve přidáme cuketové nudle, lusky, chilli a smažíme další minutku.
- Nakonec přisypeme pokrájené koriandrové listy a nalijeme sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Promícháme a udržujeme teplé.
- Na talíře rozdělíme zeleninové nudle, na ně opečené tofu a strávníci si dle chuti mohou pokrm posypat praženými arašídy.
Tipy
- Pokud nemáme spirálový kráječ, můžeme zeleninu nakrájet loupákem na brambory na tenké dlouhé pruhy a ty poté rozkrájet na nudle.
- Namísto čerstvého hrášku můžeme použít mražené fazolové lusky. Postupujeme stejně.