receptty.org/content/koprova-omacka/index.md

1.8 KiB

+++ title = "Koprová omáčka" date = 2021-01-20 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["omáčka", "z jednoho hrnce", "vegetarian"]

[extra] portions = "4" time = "30" source = "KuchařkaProDceru.cz" +++

Ingredience
Máslo 20 g
Hladká mouka 20 g
Vývar 550 ml
Smetana ke šlehání 200 ml
Obyčejný ocet 60 ml
Cukr 1 lžička
Kopr několik snítek
Sůl
Vejce (zastřené nebo natvrdo) 4 kusy
  1. Kopr si posekáme nadrobno.
  2. Máslo v hrnci rozpusíme a necháme ho zpěnit. Přisypeme mouku a metličkou promícháváme, dokud nezačne bublat (asi půl minuty).
  3. Přilijte jednu třetinu vývaru (nejlépe postupně) a rychle vmícháváme. Takto nám vznikne hustá jíška.
  4. Vmícháme druhou třetinu vývaru a opět rozmícháme. Jíška zřídne a přivedeme ji k varu.
  5. Vlijeme zbytek vývaru, rozmícháme a uvedeme v mírný var.
  6. Za občasného míchání necháme zlehka pobublávat zhruba 20 minut. Pokud se tvoří na povrchu pěna, tak jí můžeme sbírat lžící. Můžeme ochutnat a případně dosolit.
  7. Mezitím si můžeme připravit vejce - zastřenná nebo natvrdo.
  8. Také si mezitím připravíme kyselost pro omáčku - ocet si odměříme do malého kastrůlku, přivedeme k varu a svaříme ho na třetinu až čtvrtinu původního množství (výpary jsou dráždivé a silné, nezapomeňme tedy na zapnutí digestoře a hodně větrání).
  9. Do omáčky vlijeme smetanu, rozmícháme, necháme přejít varem a přidáme svařený ocet.
  10. Dochutíme cukrem, případně solí, pokud je potřeba.
  11. Přisypeme pokrájený kopr a odstavíme z plotny.
  12. Podáváme s připraveným vejcema a třeba s knedlíkem či (šťouchaným) bramborem. Pokud máme vařené maso (například z vývaru), můžeme ho nakrájet na plátky a podávat k vejci a knedlíku.