1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Guláš" date = 2021-01-20 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra] portions = "3" time = "230" source = "TopRecepty.cz" +++
Ingredience | |
---|---|
Hovězí maso na guláš | 500 g |
Cibule | 500 g |
Sádlo | 3 lžíce |
Sladká mletá paprika | 2 lžíce |
Česnek | 4 stroužky |
Mletý kmín | 1 lžička |
Rajský protlak malý | 1 ks |
Černý pepř | |
Sůl | |
Majoránka | 1 lžíce |
Voda | 200 ml |
Cibule na ozdobu |
- Maso nakrájíme na kostky. Cibuli na malé kostičky. Česnek si prolisujeme do mističky.
- Ve velkém hrnci si rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibulku. Bude to trvat zhruba 15 minut.
- Přisypeme mletou papriku a dobře promícháme. Následně postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla.
- Přisypeme maso a ze všech stran ho opečeme. Často promícháváme (bude se lehce přichytávat ke dnu, ale to je v pořádku - nesmí se připalovat).
- Opečené maso osolíme (asi 10 špetek) a opepříme. Přidáme prolak, promícháme a zalijeme vodou.
- Přisypeme kmín, česnek, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme na nejnižší plamen asi 90 minut. Pokud by se připalovalo, můžeme přilít trochu vody (po malém množství a nesmíme to přehnat).
- Pokud je maso měkké, přidáme majoránku (rozemnutou v dlaních) a ještě 10 minut povaříme.
- Guláš se nezahušťuje, jelikož by měl zhoustnout díky cibulovému základu. Pokud opravdu musíme zahustit, tak pouze chlebovou strouhankou.
- Guláš můžeme posypat nakrájenou cibulí a podávat s knedlíkem, bramborákem nebo čerstvým chlebem.