51 lines
1.8 KiB
Markdown
51 lines
1.8 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Bramborový talíř se žampiony a majonézou"
|
|
date = 2020-01-12
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["zelenina", "přílohy"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "snadné"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "60"
|
|
source = "Kuchařka s recepty z brambor"
|
|
+++
|
|
|
|
Salát ||
|
|
-|-
|
|
Nové malé brambory | 450 g
|
|
Mrkev | 1 kus
|
|
Květák | 230 g
|
|
Kukuřičky | 230 g
|
|
Zelené fazolky | 180 g
|
|
Šunka v celku | 200 g
|
|
Žampiony | 100 g
|
|
Máslo | 1 lžíce
|
|
|
|
Zálivka ||
|
|
-|-
|
|
Petrželka | 1/2 svazku
|
|
Majonéza | 2/3 hrnku
|
|
Bílý jogurt | 2/3 hrnku
|
|
Citronová šťáva | 4 lžičky
|
|
Nastrouhaná kůra z citronu | 4 lžičky
|
|
Semínka fenyklu | 2 lžičky
|
|
|
|
1. Nejprve si připravíme zálivku. Petrželku nakrájíme nadrobno. Trochu si necháme stranou na ozdobu. Zbytek petrželky smícháme se všemi surovinami na zálivku. Zatím vložíme do lednice a necháme uležet.
|
|
1. Neloupané omyté brambory uvaříme doměkka. Scedíme a necháme vychladnout.
|
|
1. Mezitím si mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké kratší nudličky.
|
|
1. Květák omyjeme a rozebereme na drobné růžičky.
|
|
1. Šunku nakrájíme na kostičky.
|
|
1. Žampiony nakrájíme na tenké plátky.
|
|
1. Na pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm plátky žampionů. Osolíme'a necháme změknout a odpařit vodu. Musí být zlatavé.
|
|
1. Do vroucí vody vložíme mrkev, květák a fazolky. Necháme vařit 5 minut, poté scedíme a necháme okapat.
|
|
1. Vychladnuté brambory nakrájíme na silné plátky a vložíme do mísy.
|
|
1. Na brambory poskládáme zeleninu, na ní šunkové kostičky a žampionové plátky. Nakonec navršíme trochu zálivky a posypeme petrželkou.
|
|
1. Můžeme podávat jako hlavní jídlo nebo jako přílohu.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Pokud nemáme zeleninu čerstvou, můžeme použít mraženou.
|
|
- Stejně tak můžeme zeleninu i obměňovat a třeba místo fazolek dát brokolici atd. |